h

Jonge asielzoekers in huiskamerproject

23 mei 2007

Jonge asielzoekers in huiskamerproject


Door: Willem Croese


Zaandam – De gemeente Zaanstad start komende maand een ‘huiskamerproject’ voor Ama’s (alleenstaande minderjarige asielzoekers) aan de Rozengracht in Zaandam. Het project is ter voorkoming van op straat komen te staan en de illegaliteit in te gaan wanneer jonge asielzoekers 18 jaar worden en zonder verblijfsvergunning zijn. In Alkmaar en Haarlem worden eveneens dergelijke projecten gestart.


Rozengrachthuiskamer
Foto: Willem Croese

“Het doel van de ondersteuning is om (ex) Ama’s bij te staan en om hen een toekomstperspectief te bieden. Het gaat daarbij om maatschappelijke begeleiding waarbij het accent ligt op de voorbereiding op terugkeer naar land van herkomst. Als terugkeer niet mogelijk blijkt, biedt het project juridische ondersteuning of hulp bij dossiervorming. Deze ondersteuning wordt ook geboden als er nog kansen zijn om voor een verblijfsvergunning in aanmerking te komen,” aldus de gemeente Zaanstad in een persbericht vandaag.

Samenwerking

De wethouders Integratie Wim van Veen (GroenLinks) uit Alkmaar, Hilde van der Molen (SP) uit Haarlem en de Zaanse wethouder Piet Keijzer (SP) besloten samen te werken teneinde te komen tot deze huiskamerprojecten in hun gemeenten. De drie wethouders volgden het voorbeeld van de stad Utrecht. Zij zijn samen met de provincie Noord-Holland aan de slag gegaan. De helft van de kosten wordt voor de duur van één jaar door de provincie betaald.
Piet Keijzer zei ‘zeer tevreden’ te zijn over de samenwerking met de andere twee gemeenten en de provincie. Vluchtelingenwerk Zaanstreek en Straathoekwerk waren in de voorbereiding betrokken bij de realisering van het project. Zo begeleidt Vluchtelingenwerk de jonge asielzoekers op juridisch gebied. Circa 40 jongeren zijn momenteel bekend bij deze organisatie. Het merendeel van hen wordt voorbereid voor terugkeer naar het land van herkomst. Sommigen mogen in Nederland blijven. “Het gaat er om dat deze jongeren aan hun toekomst werken. Een toekomst met perspectief. Dit huiskamerproject draagt daar zeker aan bij. Daar ben ik van overtuigd,” aldus wethouder Piet Keijzer.

Open dag

Middels een brief liet de wethouder aan de buurtbewoners weten wat de bedoelingen zijn van het huiskamerproject. Nadrukkelijk vermeldde hij dat de jongeren niet in het pand komen te wonen, maar dat zij iedere dins- en donderdag tussen 11:00 en 18:00 uur terechtkunnen voor gesprekken. In de weekenden en avonden is er niemand op één avond na in de maand voor een groepsbijeenkomst. Op 28 juni kan men voor een open dag terecht bij het project aan de Rozengracht 57.

Haarlem (update persbericht)

De gemeente Haarlem heeft Stichting Vluchtelingenwerk Haarlem gevraagd om de begeleiding van de AMA’s op zich te nemen. De locatie van het Huiskamerproject “Perspectief” is in de Antoniestraat, onderdeel van het Rosenstock-Husseyhuis. “Het is noodzakelijk dat deze kwetsbare groep niet aan hun lot wordt overgelaten en dat je als gemeente je verantwoording neemt om te voorkomen dat deze jongeren in de illegaliteit terecht komen. Het is ook om die reden dat de gemeente Haarlem een aantal jaren geleden een Noodopvangvoorziening voor uitgeprocedeerden heeft gerealiseerd en deze lijn nu wil doorzetten. De jongeren hebben hier echt recht op, maar ook voorkom je hiermee dat de gemeente geconfronteerd wordt met een extra illegaliteitsprobleem met alle gevolgen van dien. Bovendien is het project een goede opmaat voor de uitvoering van het “generaal pardon”. De gemeente staat straks voor een behoorlijke taakstelling, die wij graag goed willen gaan uitvoeren”, aldus Hilde van der Molen, wethouder Sociale zaken en Werkgelegenheid.

Alkmaar (update persbericht)

Alkmaar heeft Inova-Vluchtelingenwerk gevraagd om de maatschappelijke ondersteuning op zich te nemen. Omdat het nodig is een vaste plaats te hebben van waaruit de Ama’s begeleid kunnen worden is een beroep gedaan op Aanloophuis. De Steiger aan het Luttik Oudorp om twee dagdelen hun ruimte hiervoor te laten gebruiken. Als Ama’s gebruikmaken van het begeleidingsaanbod komen ze in aanmerking voor ‘leefgeld’ waarmee zij kunnen voorzien in hun eerste levensbehoeften (voeding en kleding). Hiermee krijgen zij de kans om aan hun persoonlijke situatie en terugkeer te werken.
“Alkmaar is de initiatiefnemer van dit Perspectiefproject. We zijn er al lange tijd mee bezig en ik ben blij dat we van start kunnen gaan. De jongeren hebben hier echt recht op. Bovendien is het project een goede opmaat voor de uitvoering van het 'generaal pardon'. De gemeente staat straks voor een behoorlijk taakstelling, die wij graag goed gaan uitvoeren," aldus Wim van Veen, wethouder Minderhedenbeleid.

U bent hier