h

Leegstand is achterstand

2 mei 2007

Leegstand is achterstand

De verdeling van woningen in Zaanstad is 30 procent huur en 70 procent verkoop. De SP Zaanstad heeft aanwijzingen dat in de huursector huizen lang leeg staan. Vaak langer dan een maand of twee. In tijden van een tekort aan betaalbare huurwoningen vindt de SP dit niet terecht. Het Meldpunt Leegstand moet opheldering bieden.

Door: Willem Croese


Zaanstad – De SP Zaanstad is in samenwerking met de jongerenorganisatie ROOD een meldpunt gestart om de leegstand onder ‘huurwoningen’ te inventariseren. Tijdens een ledenbijeenkomst over wonen in Zaanstad is dit onderwerp aan de orde geweest. SP secretaris Mieke Westera heeft dit signaal opgepakt door het ‘Meldpunt Leegstand’ in het leven te roepen.

“Een SP lid meldde dat huurwoningen regelmatig maandenlang leeg staan. In een tijd waar de wachttijden voor huurwoningen lang zijn zou dit niet moeten kunnen,” aldus Mieke Westera. Om te achterhalen hoe lang deze woningen leeg staan roept de SP iedereen in Zaanstad op adresgegevens door te geven. Na zo’n melding gaat onder meer SP Zaanstad raadslid Guus Moot controleren bij de desbetreffende woningbouwcorporatie of de melding klopt en waarom het zo is. Zo wordt inzicht verkregen in deze problematiek.
Het comité Meldpunt Leegstand houdt Woningnet in de gaten. Dit verdelingsysteem publiceert via internet en een speciale krant welke woningen vrijkomen voor verhuur. “De praktijk is dat een woning te huur aangeboden wordt en vaak een aantal weken later weer. De reden zou zijn dat mensen die reageerden uiteindelijk geen belangstelling hebben voor de woning. Het Woningnet systeem kent een publicatie van huurwoningen één keer in de veertien dagen. In dergelijke gevallen ben je inderdaad een maand of anderhalf verder, zo niet langer,” zegt de initiatiefneemster van het meldpunt.
Wanneer de leegstand echt zo lang duurt zullen de SP’ers de bevindingen bij de Wonen wethouder Piet Keijzer voorleggen met de concrete vraag hier actie op te ondernemen. “Leegstand is achterstand,” zegt Mieke Westera.
Meldingen kunnen doorgegeven worden via:
E-mail - Meldpunt Leegstand Zaanstad
Telefoon - 075 – 6120304 (na 19:00 uur).
Website - SP Zaanstreek

U bent hier