Stad niet opnieuw uitvinden
Stad niet opnieuw uitvinden
Stof, puin, geld, plannen zijn zaken die SP Zaanstad fractievoorzitter Rob Poldner intensief bezighouden.
Door: Willem Croese
Zaandam – De ‘bouwput’ Zaandam is groot. Het centrumgebied ligt deels klaar om bouwrijp gemaakt te worden voor Inverdan. Woningbouwvereniging ZVH heeft plannen om de flats in de Kleurenbuurt te slopen. Op de valreep wordt het financieel debacle van het IKTC (Industrieel Kennis- en Technologie Centrum) beperkt gehouden al kost het de Zaanse gemeenschap maximaal 2,5 miljoen euro.
SP fractievoorzitter Rob Poldner is zelf bewoner van de Russischebuurt en heeft indirect te maken met de kaalslag in het centrum van zijn woonplaats Zaandam. “Wij hebben veel stof. De auto’s, alles zit onder. Het is wel rustiger in de stad. Van de week was de Rozengracht helemaal leeg,” zegt de SP’er over de bouwactiviteiten.
Op meer plaatsen in de stad ligt de boel overhoop, zoals Burgemeester In ‘t Veldpark en de aanleg van nieuwe rioleringen langs de Gouw. “Ja, er zijn veel van deze activiteiten op het moment. Toch ben ik er blij mee, want nu komen de plannen eindelijk tot uitvoering. De kunst is nu om met beide benen op de grond blijven te staan,” vindt Rob Poldner.
Geen slagveld
De plannen van ZVH om de vier flats in de Kleurenbuurt van Zaandam te slopen is voor Rob Poldner zeer verrassend. “Echt, ik schrok daarvan. Volgens mij zijn het ruime en goede flats die misschien een opknapbeurt nodig hebben, maar om ze meteen te willen slopen gaat mij te ver. De vraag is of je voor dezelfde prijzen woningen terugkrijgt voor de bewoners van deze buurt. Je moet de stad niet opnieuw willen uitvinden. Het is geen slagveld,” zegt de SP fractievoorzitter.
De bewoners worden naar zeggen van zijn partijgenoot en wethouder Wonen Piet Keijzer op ‘huiskamerniveau’ op de hoogte gebracht door ZVH. Op die manier hoopt deze woningbouwvereniging de bewoners te betrekken bij de sloop- en nieuwbouwplannen. Rob Poldner vindt de mening van de Kleurenbuur bewoners hard nodig. “Je moet hier goed naar kijken. Alleen het is niet te hopen dat de werkwijze net zoals in het Rosariumgebied in Krommenie gaat, want daar is de buurt afgeknapt. De keuze die vooraf gemaakt is door ZVH is niet goed, want zo beïnvloed je de discussie. Als SP fractie hebben wij een controlerende functie in de gemeenteraad. Wij zullen moeten weten wat de afspraken zijn. De SP moet snel contact zoeken met de bewonersgroepen.”
Hemelbestorming
Als een bom viel het nieuws over het financieel debacle van het IKTC in Zaanstad. Zo heftig zelfs dat verantwoordelijk wethouder Harm Jan Egberts (PvdA) zijn ontslag aangeboden had. Na enige discussie binnen het college werd dit ontslag niet geaccepteerd. Rob Poldner hierover: “Wanneer je hemelbestormende plannen maakt moet je niet piepen als een wethouder enkele fouten heeft gemaakt. Overigens ik vind dat Egberts geen fouten heeft gemaakt. Zijn positie staat buiten kijf. De SP steunt zijn ontslag niet en zeker de ZOG motie van wantrouwen niet, want als je op de bek gaat moet je ook oplossingen zoeken. Kijk je kunt twee treden op het keukentrapje staan om de lucht aan te raken, maar je kunt er zoals nu ook vanaf vallen.”
De SP’er stelt dat negen keer het IKTC uitgebreid in de gemeenteraad is geweest. Voorstander van het IKTC is de SP nooit geweest. De wethouder informeerde over de tekorten en dat er geen jaarrekeningen zijn. Als oplossing wordt de IKTC toren verhuurd aan het Regiocollege (ROC). Een deel van het ROC zal gesloopt worden om plaats te maken voor de bouw van twee woontorens. Zo hoopt men de schade te kunnen beperken tot ‘nul’ en anders is het 2,5 miljoen euro.
Jongeren informatiepunt
De zorg en aandacht voor jongeren is voor Rob Poldner een belangrijke zaak, want volgens hem moet de jeugd niet verloren raken. “Onlangs las ik een bericht in de krant waarin een oproep gedaan werd om probleemjongeren op te vangen. De SP had enige tijd geleden een bijeenkomst door en voor jongeren. Henk Huisman (jongerenwerker) was aanwezig. Wij hebben een afspraak gemaakt om samen het gesprek met de hangjongeren aan te gaan. Ik pleit voor een ‘jongeren informatiepunt’ waar zij makkelijk naar binnen kunnen lopen of een digitaal punt. Als deze jongeren maar gehoord en geholpen worden.” Via de WMO (Wet Maatschappelijke Ondersteuning) gaat de SP fractie het informatiepunt aan de orde stellen.
Positief resultaat
Met de jaarrekening 2006 is Rob Poldner blij. Zeker met een positief resultaat van circa drie miljoen euro. Volgens de SP fractievoorzitter zijn er ook ‘pijnpunten’: “Het beleid is nu de vuiltjes wegwerken van het vorige college. Wij moeten redden wat er te redden is. Dan pas kunnen wij onze plannen verder goed uitvoeren.” Door nieuwe realistische begrotingen te maken hoopt hij de schade voor Zaanstad beperkt te houden.