h

Wil je ook soep? Dan moet je bij de SP zijn

28 mei 2007

Wil je ook soep? Dan moet je bij de SP zijn

Door: Mieke Westera

Zondag 27 mei was de landelijke Dag van het Park. Ook in de Zaanstreek waren in diverse parken activiteiten. Thema was dit jaar “Eten en drinken”. SP Zaanstreek had een flinke voorraad echte SP tomatensoep ingeslagen en de kraam opgezet in het Volkspark in Zaandam.


Wachten op de eerste parkbezoekers

Hoewel het, wellicht door de slechte weersverwachting, niet zo heel druk was in het park, was de soeppan aan het einde van de middag helemaal leeg. En terecht want behalve dat de soep zo gemaakt is dat iedereen hem kan eten, is ie ook erg lekker. En er zitten geen genetisch gemodificeerde ingrediënten in. Gentech was namelijk het SP thema op deze dag.
De zaanse SP-ers deelden een folder uit met informatie over genetische manipulatie, de risico’s en het SP standpunt daarover. Genetische manipulatie is het knippen en plakken van genen, de dragers van het erfelijk materiaal van alle levende organismen. Gentechnologie in de landbouwsector is een bedreiging voor mens en dier, de natuurlijke omgeving, de biodiversiteit aan landbouwgewassen en de economische situatie van kleine boeren en arme landen. De risico's zijn groot en de gevolgen nu nog onvoorspelbaar. Slechts extreme en dringende omstandigheden kunnen het nemen van dergelijke risico's legitimeren. Die omstandigheden doen zich op dit moment niet voor. Daarom wijst de SP genetische manipulatie van planten af - ongeacht of het gaat om voedsel of andere landbouwproducten.


Logo gentechfolder

Door middel van een prijsvraag werd aan de parkbezoekers gevraagd of ze wisten in welke uitgestalde producten genetisch gemanipuleerde grondstoffen zitten. Zonder op het etiket te kijken, want sinds april 2004 zijn in de EU fabrikanten namelijk verplicht om op het etiket te vermelden als er genetisch gemanipuleerde grondstoffen in een product zitten.

Naast de SP kraam was een podium en een grasveld waar allerlei muzikale en andere uitvoeringen plaatsvonden. Voor kinderen was er ook van alles te doen in het park zoals sjoelen, knikkerspel, stellopen en poppenkast kijken. En daar werden ze hongerig van. Daar wist een meisje wel een oplossing voor: “Wil je ook soep? Dan moet je bij de SP zijn”.


Kinderen bij de kraam

U bent hier