h

Visie SP Zaanstad fractie over IKTC

4 juni 2007

Visie SP Zaanstad fractie over IKTC

Door: Rob Poldner (SP Zaanstad fractievoorzitter)


Het Industrieel Kennis en Technologie Centrum Zaanstad [IKTC] is als idee ontstaan eind jaren negentig en begin jaren 2000. het IKTC is een onderdeel van de kenniswijk die moet ontstaan achter het station Zaandam, het gebied waar het ROC deel van uitmaakt. Over het IKTC zelf geeft de website van Zaanstad geen informatie.

Zaanstad omschrijft deze wijk als volgt: “de kenniswijk is de wijk die rond het IKTC wordt gevormd. Het IKTC zelf wordt het middelpunt van een campus. De hogeschool InHolland is al in het IKTC gevestigd. In de nabije toekomst komen er ook een hypermodern, bolvormig conferentiecentrum en een grand café. Rondom het gebouw verrijzen woningen voor starters en studenten en short stay facility’s. “
Zonder verder op de inhoud en het product van het IKTC in te gaan, is de afgelopen maand in de gemeenteraad de discussie gevoerd over met name de ondergang van het IKTC, met name financieel. Hierover op zich valt een lang verhaal te schrijven.
Politiek gezien is het voor de SP belangrijk om de opkomst en de ondergang van een paradeproject te analyseren. In tegenstelling tot oppositie partijen ZOG, VVD en Rosa [die opvallend vaak samen optrekken].
In de raadsvergadering van 31 mei 2007 werd het debat uit de commissievergadering van 15 mei j.l voortgezet. De nadruk van het debat lag op de rol en het handelen van wethouder Harm Jan Egberts [PvdA}in de rol van voorzitter bestuur IKTC en die van wethouder Robert Linnekamp [GroenLinks] als lid van het algemeen bestuur.
Er waren 2 moties ingediend: één motie van wantrouwen tegen beide wethouders door het ZOG, en een motie om een enquête te houden over de gang van zaken en de rol van de wethouders. [VVD en Rosa].
De SP heeft, gezien de antwoorden op de vele vragen die er bij dit onderwerp leven, geen reden om het vertrouwen in de wethouders op te zeggen.
Alhoewel de vragen die deel uit maken van de enquête op zich zelf staand goede vragen zijn, vindt de SP een enquête op één dossier te beperkt.
Er zijn in dezelfde periode als IKTC, meerdere plannen gemaakt, uitwerkingen op aannames gemaakt, besluiten door Raad en College genomen, waarvan we nu de gevolgen ondervinden.
We noemen, het VVZ contract, bij vergissing wel een het VVD contract genoemd, we noemen de teloorgang van de Bieb, we noemen de plannen rondom een kunstijsbaan die mede door de realiteitszin van de SP geschrapt werd enz.
Een raadsenquête zou zich wat de SP betreft juist niet op één dossier moeten richten, maar op de sfeer en het tijdsgewricht waarin een hele raad en een heel college Zaanstad opnieuw probeerde uit te vinden. Met te weinig oog voor de realiteit van de eigenheid van Zaanstad zelf en de realiteit van de kwetsbare financiële situatie van onze stad.
Helaas was er geen één partij dit deze suggestie overnam, waardoor de SP wel tegen moest stemmen op de motie van enquête op het dossier IKTC. Overigens beide moties werden door een ruime meerderheid van de raad verworpen.
Het IKTC moet financieel met zo weinig mogelijk kosten voor de stad afgehandeld worden. Daartoe heeft wethouder Egberts [PvdA] een kader van oplossingen aan de raad gepresenteerd. In dit kader van oplossingen heeft wethouder Piet Keijzer [SP] een belangrijk aandeel: zorgen dat er een goede overeenkomst komt om de kenniswijk te voorzien van voldoende en betaalbare woningen. Zoals het zich nu laat aanzien, komt er voor het ROC goede huisvesting in de toren van het [voormalig] IKTC vrij, op de locatie van het oude ROC komen wat duurdere woningen en in de uitbreiding van de torens 3 en 4 komen voldoende woningen voor studenten, starters enz.[ minimaal 30% sociaal, maar per saldo meer woningen dan in het aanvankelijke plan.]. De verpauperde buurt wordt opgeknapt.
Als alles goed gaat kan het de gemeente nog steeds geld kosten dat een paradepaardje roemloos ten onder is gegaan, maar is er voor dat geld wel een mooiere wijk voor teruggekomen die echt tegemoet komt aan wat met een kenniswijk in een industriële gemeente bedoeld wordt: een goed voorziende ROC en betaalbare woningen voor studenten.
De SP is nooit enthousiast geweest over het IKTC. Heeft altijd twijfel gehad over de [financiële] haalbaarheid van de ontwikkeling in verhouding tot inwoners Zaanstad en de financiële situatie van de stad. De teleurstelling van vele partijen in de gemeenteraad is wel te begrijpen als je zo weinig kritisch de ontwikkeling van het te graag gewenste volgt. [uitgezonderd misschien de VVD die dit onderwerp meerdere malen op de agenda heeft gezet]
Is het voor de SP een teleurstelling?
Ja en nee. Ja omdat, ook al ben je het niet eens met een plan, je nooit hoopt op een mislukking van dat plan om je gelijk te halen. Nee, omdat de SP dit plan niet omarmd heeft, vanuit een realistisch oogpunt gezegd heeft dat er andere prioriteiten in de stad zijn, zoals de onderwijshuisvesting voor bijv. het basisonderwijs.
Wil de SP achteraf alsnog gelijk krijgen d.m.v. een enquête op dit dossier, of als het moet op een groter aantal dossiers?
Nee, de uitkomst zal er ongeveer zo uitzien: college en raad hebben te optimistisch gepland, raming van te hoge inkomsten en te lage uitgaven; er is te weinig geluisterd naar kritiek, zowel in positieve als in negatieve zin. Ja een college heeft te weinig greep op de uitvoering en de controle daarop gehad. [ zie hiervoor een eerder onderzoek van de Zaanse Rekenkamer naar het project Inverdan].
Wat de SP betreft: er zijn een aantal lijken uit de vorige collegeperiode[s]. Wij kunnen de oorzaak van de miskleunen niet meer wegnemen, zijn verantwoordelijk met het huidige college om schoon schip te maken, zorgen dat je nooit meer op deze onverantwoorde wijze de stad grondig wil herbouwen. Er ligt voor dit college een ander doel geformuleerd in de speerpunten: bevorderen van de sociale cohesie, versterken van de sportfunctie, aanpakken van de woningbouw, zorg voor het milieu en versterken van de economie.
De SP wil vooral vooruit werken aan de speerpunten, wil daarnaast zorgen voor de gezondmaking van de financiën van de stad [“geleend geld is duur geld; bij gebrek aan geld moet je zorgen dat je beschikt over goedkoop geld”] .
Ook het versterken van de huidige sterke [duurzame] economische bedrijvigheid verdient meer aandacht. Voorbeelden zijn de Food industrie maar ook de logistieke bedrijvigheid als vervoer over weg en water verdienen aandacht.

U bent hier