h

Het is een meisje!

5 juli 2007

Het is een meisje!

Na het gedwongen vertrek van Henry Meijdam (VVD) als burgemeester volgden twee waarnemers. In juli 2006 vond Zaanstad in Jan Baas (PvdA) een kandidaat burgemeester, maar die moest het afleggen. Geke Faber is de nieuwe kandidaat. Al met al een zware bevalling voor Zaanstad.


Zaandijk - Oud staatssecretaris Geke Faber (54) is vanmiddag door de gemeenteraad Zaanstad gekozen als kandidaat burgemeester. Om tien voor vier klonk een luid applaus uit de raadzaal.

De gemeenteraadsleden hebben vanaf ongeveer drie uur vanmiddag over de burgemeester kandidaten gesproken, voordat de keuze gemaakt kon worden. De stemming was geheim. Middels stembriefjes maakte men de keuze. Uit hoeveel kandidaten de raadsleden konden kiezen is niet bekend al is het getal 'twee' standaard bij dit soort procedures.

Rooie vrouw

Faber is van PvdA huize. Zij heeft veel partijwerkzaamheden gedaan. Zo was de nieuwe burgemeester van 1 maart 1985 tot 28 januari 1989 voorzitter van de Rooie Vrouwen. Als bestuurder heeft zij een carrière achter de rug in de volgende functies; lid Provinciale Staten van Friesland; burgemeester van Zeewolde; staatssecretaris Landbouw, Natuurbeheer en Visserij; waarnemend burgemeester van Wageningen en Den Helder.
Volgens kenners is zij zwak geweest als bewindsvrouw tijdens het tweede kabinet Kok, want zij zou weinig voor elkaar hebben gekregen. Faber zou dit destijds erkend hebben en zich meer lokaal bestuurder voelen dan landelijk.
In het vanmiddag uitgegeven persbericht van de gemeente Zaanstad zegt vertrouwenscommissie voorzitter Menno Huisman (VVD): “We hebben mevrouw Faber leren kennen als iemand die betrokkenheid en een stimulerende kracht uitstraalt, degelijk en solide is, en zeer communicatief. Zij heeft de vertrouwenscommissie ervan overtuigd dat zij zeer gemotiveerd is voor de spanningsboog van ‘vaste’ burgemeester voor een langere periode, omdat zij oog heeft voor het belang van bestuurlijke continuïteit.”

Reacties SP’ers

SP fractievoorzitter Rob Poldner is ‘hartstikke’ blij. ,,Dit is een goede keuze. Wij krijgen een pittige dame als burgemeester.” Ook SP wethouder Piet Keijzer zegt zeer blij te zijn.

U bent hier