h

Start bouw Inverdan ‘opluchting’

31 juli 2007

Start bouw Inverdan ‘opluchting’

Inverdan staat in het Zaans voor ingeklemd, en wat naar achteren staand, tussen twee huizen. Het plan Inverdan is meer dan dat. Een grootscheepse verandering voor de stad. SP wethouder Piet Keijzer had liever eerder en meer informatie en zeggenschap gehad voor de bewoners en de politiek.

Door: Willem Croese


Zaandijk –Piet Keijzer is opgelucht dat de bouw van Inverdan is gestart. De enorme verandering van het stadshart van Zaandam moet volgens de plannenmakers leiden tot een nieuw centrum voor heel Zaanstad. Volgens de Zaanse wethouder heeft alles rondom Inverdan te lang geduurd.

Wanneer de Zaankanters sneller en beter geïnformeerd waren in het verleden had Inverdan volgens Piet Keijzer minder tegenstand en vertragingen opgeleverd. “Ik noem het zelfs slecht informeren,” zegt de wethouder over de totstandkoming van de Inverdan plannen.
Nu het informatiecentrum van Inverdan op de Gedempte Gracht te vinden is blijkt de informatie uitwisseling veel beter te lopen. Iedereen kan het centrum binnenlopen om vragen te stellen. Voorheen zat het informatiecentrum in de krochten van de inmiddels gesloopte parkeergarage naast de C&A.
Piet Keijzer: “Tijdens de eerste jaren van plannen maken had de Zaanse bevolking al bij dit project betrokken moeten worden. Gewoon van meet af aan. Nu heeft Inverdan een achterstand opgelopen. Dat de Zaankanters uit drie modellen voor een nieuw gemeentehuis mochten kiezen en vervolgens een vierde variant zagen verschijnen vind ik de ‘verkeerde’ manier. Als elkaars deskundigheden erkend worden kom je veel verder. In die zin vond ik de werkateliers over de inrichting van de ontdempte gracht veel beter. Het tekort aan informatie aan zowel de bewoners als aan de gemeenteraad heb ik nooit begrepen. Ik weet zeker dat er eerder andere plannen waren gemaakt wanneer iedereen eerder betrokken was.”

Stadhuis

De komst van het nieuwe stadhuis in Zaandam is volgens wethouder Piet Keijzer een goede zaak. Nu is alles nog verdeeld over vier panden. “Het nieuwe stadhuis zal de samenwerking tussen de verschillende diensten bevorderen. Ook de gemeentelijke werknemers hebben recht op een goede werkplek. Alles komt samen, de publieke dienstverlening, het archief, noem het maar op,” zegt hij.
Toch klinkt het wat vreemd uit de mond van een SP’er. Deze partij was geen voorstander van Inverdan. “Ja, dat weet ik. Er was vooral veel weerstand tegen de te grote hoeveelheid kantoren en de te dure aanpak. Nu zitten er meer woningen in en zijn de kosten fors teruggebracht en worden ze beter beheerst. Daarbij waren ook al een flink aantal onomkeerbare besluiten genomen. Stoppen met Inverdan zou tot een financieel debacle hebben geleid en een half gesloopt centrum. Deze vorm van achteruit besturen zou dodelijk zijn geweest voor de ontwikkeling van onze stad. Het is puur pragmatisch hoe ik reageer. Wij houden de kosten scherp in de gaten. Verder heeft de SP een rol gespeeld in de vermindering van het aantal vierkante meters voor kantoorruimte. Er wordt totaal 80.000 vierkante meter minder gebouwd,” antwoord Piet Keijzer.

Boven winkels wonen

Een andere doorn in het oog is voor de wethouder dat veel woningen boven de winkels leeg staan op de Gedempte Gracht. Hij ziet ze liever bewoond. Bovendien bevordert dit volgens hem de sociale controle.
Intussen is het wonen boven de winkels in Zaanstad onderzocht. Er ligt een plan klaar. De verwachting is volgens de onderzoekers dat alles zo’n € 4,5 miljoen gaat kosten voor circa 100 woningen in geheel Zaanstad. De geldbronnen moeten nog gevonden worden. “In Maastricht heeft men goede ervaringen met het verhuren en verkopen van woonruimte boven winkels. Grote winkelketens kennen vandaar de klappen van de zweep al. In zo’n geval wordt het wel een stuk makkelijker om de eigenaar van het winkelpand zover te krijgen. We blijven scherp letten op eventuele mogelijkheden,” zegt Piet Keijzer.

U bent hier