h

Berichten uit het bos

26 september 2007

Berichten uit het bos


ZAANDIJK - Wouter van de Vegt en Carla Schuddeboom, respectievelijk docent ROC Amsterdam en SP raadslid, hebben drie jaar gewoond in het tropisch regenwoud van Kameroen. In die tijd hebben zij foto's gemaakt van het leven in de bossen. Met een fototentoonstelling in de hal van het gemeentehuis Bannehof laten zij hun werk zien. De hele maand oktober kunnen bezoekers de foto's bewonderen.


Foto: Wouter van de Vegt en Carla Schuddeboom

Fototentoonstelling in het gemeentehuis toont het belang van het tropische regenwoud voor zijn bewoners. Op de foto’s maken mensen in Kameroen, bantoes en pygmeeën, op allerlei manieren gebruik van twee bomen uit het oerwoud, de moabi en de raffiaboom.
Ook de jacht komt aan de orde. Het bos is van levensbelang voor zijn bewoners, maar de industriële houtkap houdt daar geen rekening mee.
,,De gorilla dreigt uit te sterven. Sinds kort staat ook de laaglandgorilla op de rode lijst van bedreigde diersoorten, melden de media. Zo staan er de laatste weken weer regelmatig berichten in de krant over de gevaren die het tropische regenwoud bedreigen.
Daarbij denken wij vaak aan het klimaat, aan ‘fout hout’, sojaboeren, de biodiversiteit of juist aan biobrandstof. Maar hoe is het met de mensen die van oudsher in het tropische regenwoud wonen? Wat betekent dit allemaal voor hen?'', aldus Carla Schuddeboom.
Aan de hand van twee soorten bomen laat deze fototentoonstelling iets zien van de onmisbaarheid van het tropische bos voor zijn bewoners, of zij nu bantoes zijn of pygmeeën.
De foto’s laten de vele manieren zien waarop de moabi en de raffiaboom worden gebruikt in het leven van alledag. Niet in het minst voor het genieten van de raffiawijn, die zomaar uit de boom komt!
Zij laten ook zien dat de grootschalige houtkap voor de export niet alleen een bedreiging vormt voor de bomen zelf, maar ook voor de wilde dieren in het bos. En die zijn weer van groot belang voor de dagelijkse maaltijd van de bosbewoners.

U bent hier