h

De Kade, veel sympathie maar komt het geld er echt?

14 september 2007

De Kade, veel sympathie maar komt het geld er echt?


door Carla Schuddeboom, SP Zaanstad raadslid

‘SP vindt geld voor redding De Kade’ kopte het Dagblad voor de Zaanstreek op 6 september. Dat nieuws moet de SP lezer en de popliefhebber tevreden hebben gestemd, maar wat was en is er precies aan de hand?

Op de donderdag een week ervoor stelde Bert Boer van Groen Links in de raadscommissie vragen aan wethouder Ootjers over de dreigende sluiting van het poppodium. Daarover hadden in de vakantie alarmerende berichten in de krant gestaan: De Kade zou op de fles gaan als er niet snel geld zou komen, zelfs de huur was al een tijdje niet meer betaald.
Voorafgaand aan deze commissievergadering presenteerde de nieuwe directeur van De Kade aan alle belangstellenden de nieuwe plannen voor het podium. Een overtuigend verhaal, waarin hij ook eerlijk toegaf dat het niet alleen door de krappe subsidie van de gemeente kwam dat De Kade zo in de problemen was geraakt.
Er waren onder de vorige directeur ook verkeerde beleidskeuzes gemaakt. De nieuwe directeur kwam met een heel duidelijke visie dat een poppodium geen commerciële club moet zijn, maar ruimte moet hebben voor nieuwe ideëen en experimenten. Ons als SP sprak het ook aan dat hij aansluiting zoekt bij andere initiatieven en instellingen, de cultuur naar de wijken wil brengen en mensen wil stimuleren om zelf muziek te gaan maken.
In het overvolle zaaltje, er zaten heel wat werknemers en popliefhebbers, vond hij met dit verhaal veel gehoor. Bij de meeste partijen knikten de hoofden instemmend. Ook de wethouder toonde alle begrip. Alleen het geld, ja het geld, waar moest dat vandaan komen? ‘Ik heb het niet op mijn begroting’ verzekerde de wethouder.
Toen ging uw SP vertegenwoordigster een licht op. Zij had in een bestuurlijke rapportage (Burap) gelezen over een bedrag van €50.000 dat nog geen bestemming had. Dat geld moest dan maar besteed worden aan een onderzoek naar de vestiging van tankstations in de Zaanstreek.
Nu komt het in Zaanstad niet zo vaak voor dat er zomaar een bedrag geld te besteden valt en op cultuur is onder voorgaande colleges al jaren zo sterk bezuinigd dat menig insteling het water aan de lippen staat. Dan ligt het toch meer voor de hand om dit ‘voordeeltje’ nu eens aan een culturele instelling te besteden, vooral als die de Zaanse bevolking zo veel te bieden kan hebben.
De wethouder zou deze suggestie meenemen en het probleem verder bij het college aankaarten om dekking te zoeken, zoals dat dan heet in de politiek. De hele zaal leek daarmee in te stemmen. In de dagen erna, bleef de onrust knagen.
De cultuur heeft het in Zaanstad zwaar, men spreekt steeds over ‘pijnlijke keuzes die gemaakt moeten worden’, wat nou als die dekking niet gevonden wordt? We besloten om het idee om te zetten in een amendement, zodat de raad openlijk haar sympathie met De Kade in klinkende munt zou kunnen omzetten. Ook als een steuntje in de rug voor de geplaagde wethouder van cultuur.
En zo kwamen er koppen in de krant. Eerst een juichende en daarna een zure, als zou de SP een geweldig gat in de begroting willen schieten met dit amendement, door het onderzoek naar tankstations niet te laten doorgaan. In hoeverre die tankstations er komen en of daarvoor een onderzoek nodig is, is echter nog volslagen onduidelijk. Het onderwerp is nog niet verder besproken in de raad, maar volgens de laatste berichten ziet wethouder Ootjers voldoende mogelijkheden om de Kade overeind te houden. En daar gaat het op dit moment om.

U bent hier