h

Inburgeren geen cadeautje

14 september 2007

Inburgeren geen cadeautje


Integratie wethouder Piet Keijzer onder de indruk van inburgeringscursisten


door Willem Croese


ZAANDAM – Integratie wethouder Piet Keijzer vindt het een mooi gezicht om de cursisten in het kader van de Wet Inburgering bij elkaar te zien. In de kantine van onderwijsaanbieders Hudson, Prins & Heida aan de Stationsstraat spreekt hij de groep inburgeraars toe. ,,Het is goed kennis te hebben van de Nederlandse taal en samenleving. Gereedschap is nodig om van start te gaan. Ik wens u veel plezier en succes’’, aldus de wethouder.


Piet Keijzer spreekt cursisten toe
Foto: Willem Croese

Sinds de invoering van de Wet Inburgering zijn gemeenten verplicht voor inburgeringsplichtigen of inburgeringsbehoeftigen een traject aan te bieden waarmee een examen gehaald kan worden dat meer garantie geeft voor definitief verblijf in Nederland. In de periode 2007 tot en met 2009 verwacht Zaanstad circa 1350 deelnemers de cursus aan te bieden.

Intensief

De eerste groep cursisten is kort geleden van start gegaan. Piet Keijzer onderkent het belang van de inburgeringscursus. Volgens hem is het goed dat deze groep mensen zich in de Nederlandse maatschappij kan bewegen. De verdieping in elkaars culturen door wederkerig leren van elkaar is eveneens een groot goed voor de wethouder.


Foto: Willem Croese

Minister Ella Vogelaar heeft gezegd dat de inburgeringscursus gratis moet zijn. De wethouder is het met haar eens. Met terugwerkende kracht wil hij het zelfs. De gemeenteraad neemt binnenkort een besluit als voorloper hierop. Wanneer een cursist tachtig procent heeft deelgenomen aan de cursus en het examen met goed gevolg heeft gehaald krijgt deze alles vergoed van de gemeente. Een gratis fiets wordt in dat geval ook ter beschikking gesteld, zodat men zich kan vervoeren naar de cursus en werk.
Kritiek heeft de wethouder wel op de Wet Inburgering. ,,Dit is meer een sanctiewet alsof deze mensen er geen zin in hebben. Vrijblijvend moet het niet zijn, maar menselijk wel. Zo’n examen is geen cadeautje. De cursus is zeer intensief. Anderhalf jaar lang, drie dagen per week wordt er geleerd’’, stelt hij.


Foto: Willem Croese

Degenen die een bijstandsuitkering hebben van de gemeentelijke Sociale Dienst hebben net als iedereen te maken met sollicitatieplicht. ,,Om te investeren in duurzaamheid moet je voorzichtig zijn met dergelijke plichten. Dit moet in goed overleg gaan’’, vindt Piet Keijzer. Bemiddeling van werk wordt volgens de onderwijsaanbieders voornamelijk na afloop gedaan, zodat de inburgeraars voldoende tijd krijgen om de verplichte cursus goed af te ronden. Uitzonderingen zijn er echter wel, want een aantal deelnemers heeft een baan.


Toets

Terwijl iedereen in de klassen aan de slag is neemt Annemarie Nuwenhoud van Prins & Heida de wethouder Integratie apart. Piet Keijzer krijgt uitleg over de inburgeringstoets. ,,Kwaliteit en inhoud bepalen welke lessen een deelnemer moet volgen. Alles is gericht op het examen’’, zegt zij.
Met de TIWI (Toolkit Intake Wet Inburgering) wordt gekeken wat het ‘leerbaarheidsniveau’ is van een inburgeraar. De niveaus verschillen. Hiervoor bestaan twee toetsen, de één voor analfabeten en de ander voor niet-analfabeten. Speciale alfabetiseringstrajecten bij het ROC worden ingezet om mensen te leren lezen en schrijven.
Piet Keijzer wordt onderworpen aan de taalvaardigheid. Een aantal verhalen waarbij woorden ingevuld moeten worden doet hij helemaal goed. ,,Het is een pak van mijn hart’’, zegt hij. Met combinaties van cijfers en letters gaat hij verder. Ook hier gaat de wethouder goed.


Piet Keijzer bezig met de inburgeringstoets
Foto: Willem Croese

Lastig wordt de zogenaamde ‘gesprektoets’. Annemarie Nuwenhoud: ,,Echt pittig. Ik weet niet of ik het zelf gered zou hebben.’’ Vragen als hoe je aan een huis komt weet Piet Keijzer naar behoren te beantwoorden. Echter bij de vraag wat je moet doen wanneer je vindt dat de huur te hoog is antwoordt hij: ,,Naar de woningbouwcorporatie gaan en daar een toeslag aanvragen.’’
Het antwoord had de ‘gemeente’ moeten zijn. Verbaasd kijkt de wethouder op, want hij vindt het logisch klinken om eerst de verhuurder aan te spreken. Daar kan men volgens hem eventueel doorverwezen worden naar de gemeente. Annemarie Nuwenhoud bevestigt dat er meer mogelijkheden zijn in de praktijk dan dat de cursus aangeeft. ,,Ik verwacht dat de cursus en toetsen aangepast worden naar de meer dagelijkse praktijk’’, zegt zij. De politieke wind die heeft gewaaid om deze wet in te voeren vindt zij ‘Verdonkiaans’. Ook dat zal volgens haar veranderen.


Lessen

Na de toets bezoekt Piet Keijzer twee lessen. Om te beginnen bij leraar Tjalling die taalvaardigheidstrainingen doet. Sommige deelnemers vinden het lastig om getallen als 87 of 123 uit te spreken. De logica van het laatste getal eerst uitspreken en dan de rest bestaat niet in iedere taal. Sommigen struikelen hierover of gebruiken termen uit hun eigen taal.


Taalles
Foto: Willem Croese

Tjalling neemt de munteenheid van de Euro door. Is 0,10 cent een dubbeltje of een tientje? Vijf cent een stuiver? Met veel plezier en tevens serieus gaan de cursisten met het geld verder. Een klas verderop zitten deelnemers achter computers waar zij de vraag moeten beantwoorden wat je moet doen als je wilt trouwen. ,,Ga je trouwen’’, vraagt Piet Keijzer aan één van hen. ,,Nee, meneer. Het is wel moeilijk’’, antwoordt deze.


Computerles
Foto: Willem Croese

Indruk

Na een ochtend inburgeren heeft Piet Keijzer naar zijn zeggen een goede indruk gekregen over welk werk Prins & Heida en Hudson voor de gemeente Zaanstad doen. ,,Vakbekwaam zijn deze mensen. De inzet van de cursisten vind ik indrukwekkend. Goed om te zien hoe zij zich inzetten om deel te nemen aan het leven in ons land.’’


Piet Keijzer in gesprek met onderwijsaanbieders
Foto: Willem Croese

U bent hier