h

Referendum nieuw Bannehof

10 september 2007

Referendum nieuw Bannehof


Rooswijkers mondig en kritisch genoeg om te stemmen


Door Willem Croese


ZAANDIJK – Het Bannehof is nu nog het gemeentehuis van Zaanstad. Wanneer alles volgens schema loopt verhuizen ambtenaren en politici in 2009 naar Zaandam. In Inverdan is ruimte vrijgemaakt voor het nieuwe stadhuis. Het oude in Zaandijk wordt gesloopt, hiervoor in de plaats komt woningbouw.


Piet Keijzer geeft Anneke Snijder uitleg
Foto: Jolanda Hoogendoorn

Wonen wethouder Piet Keijzer (SP) heeft het plan opgevat, in de vorm van een wijkreferendum, de bewoners uit Rooswijk te laten kiezen welk bouwplan uitgevoerd wordt op het huidige terrein van het Bannehof. De gemeenteraad is hiermee akkoord gegaan.
Bij een opkomst van dertig procent binden de lokale politici zich aan de uitspraak van de bewoners. Piet Keijzer hoopt op een hoge opkomst. Na een uur bekijken ruim zestig bewoners de maquettes.


Buurtbewoners laten zich informeren
Foto: Jolanda Hoogendoorn

Keuzes

De Rooswijkers kunnen kiezen uit vijf plannen met namen als ‘Plan Rozentuin’, ‘Hart voor Rooswijk’, ‘Nyhavn’, ‘De Nieuwe Bannehoven’ en ‘De Reede van Rooswijk’. Op 10, 11 en 12 september kunnen bewoners uit de omgeving de plannen bekijken aan de hand van maquettes. De vijf ontwikkelaars geven belangstellenden uitleg.
Tot woensdag 19 september 17.00 uur kunnen de stemmen uitgebracht worden. De 4600 stemgerechtigden, vanaf 16 jaar, bestaan uit bewoners, lokale ondernemers, Evean Guisveld en de scholen. De uitslag wordt in de gemeenteraad behandeld.


Gemeente ambtenaren ontvangen publiek
Foto: Jolanda Hoogendoorn

,,Bewoners zijn mondig en kritisch genoeg om een goede stem uit te brengen. Zij zijn niet achterlijk en laten zich niet leiden door verkooppraatjes’’, zegt Piet Keijzer vastbesloten. Op 4 maart dit jaar meldde hij het referendum al in het Keijzerlijk Gesprek ‘Door duurzaamheid blauw en groen behouden’.


Mondige buurtbewoners
Foto: Jolanda Hoogendoorn

Hij zei toen: ,,Zo’n plan maken vraagt veel voorbereiding en veel geld. Het moet omvang hebben en de grond moet van de gemeente zijn. Zo gek veel grote locaties hebben wij niet in het bezit. Wij willen kijken hoe dit uitpakt.”

Gemeenteraad

ZOG-raadslid Anneke Snijder stapt even na vier uur maandagmiddag in het gemeentehuis. Enthousiast kijkt zij rond als buurtbewoonster om haar keuze te kunnen maken. ,,Ik heb gestemd. Ook namens mijn gezin. Mijn voorkeur is Nyhavn, alhoewel de hoogbouw wel erg dicht tegen huidige woningen komt te staan. De ontwerpers van dit plan beloofden te kijken of die hoogbouw anders geplaatst kan worden’’, zegt zij.
André Drost PvdA-raadslid zegt tevreden te zijn over de wijze waarop de Rooswijkers betrokken worden bij het nieuwe Bannehof. Al vraagt hij zich hardop af of niet iets anders gemaakt kan worden van het huidige pand. Zijn partijgenoot Hans Luiten geeft wethouder Piet Keijzer een schouderklop en zegt: ,,Mooi man. Dit moeten wij vaker doen in de toekomst.’’ De PvdA wethouder doelt op het referendum.

Voorwaarden

,,Ik vind het goed dat wij mogen kiezen’’, zegt een bewoner, terwijl zijn vrouw hem meesleept naar de volgende presentatie. Piet Keijzer zegt geïnteresseerden gesproken te hebben van verschillende leeftijden. ,,Van jong tot oud. Met kinderwagens komt men de plannen bekijken. Ik vind dat een goed teken. Zij stellen vragen als waar sociale woningen, parkeer- en speelgelegenheden zijn.’’
Een flinke lijst van voorwaarden waar de ontwerpers zich aan moeten houden is; een groen gebied waarbij het parkeren zoveel mogelijk uit het zicht moet zijn; maximaal 180 woningen waarvan minimaal dertig procent sociaal; minimaal twintig procent aangepaste woningen voor senioren en gehandicapten; behoud van een fiets- en voetgangersverbinding; speelplaatsen, enzovoorts.


Foto: Jolanda Hoogendoorn


Foto: Jolanda Hoogendoorn


Foto: Jolanda Hoogendoorn


Foto: Jolanda Hoogendoorn


Foto: Jolanda Hoogendoorn


Foto: Jolanda Hoogendoorn

U bent hier