h

De geest van Verdonk wordt uitgedreven

10 oktober 2007

De geest van Verdonk wordt uitgedreven

Wethouder Keijzer (SP) geeft ‘Zaanse draai’ aan Wet Inburgering


door Carla Schuddeboom - SP Zaanstad fractielid


Soms krijg je als gemeenteraadslid het nare gevoel dat de regering in Den Haag gemeentebesturen ziet als een soort uitvoeringskantoren voor hun beleid. Dat gebeurde bijvoorbeeld bij het onderdeel ‘sancties’ in de Wet Werk en Bijstand van het vorige kabinet. Een gevoelloze ‘sanctiewet’, vol dwang en drang, vol straffen op overtredingen en slordigheden waar de gemeenten zich maar aan te houden hebben.

Bij de Wet Inburgering van de voormalige minister Verdonk was het nog erger. Niet alleen een gevoelloze, maar ook een hopeloos onuitvoerbare en contraproductieve wet. De uitwerking van die wet leidde in december vorig jaar in de gemeenteraad bij verschillende partijen tot tandengeknars en zeer sombere voorspellingen. Onder de oudere migranten in Zaanstad leidde de wet tot onbegrip en bij sommigen tot heel wat ongerustheid.
Een bittere pil was het ook dat de vertrouwde Helpdesk niet kon worden betrokken bij de uitvoering van de cursussen en haar werk buiten Zaanstad moest gaan zoeken. Twee bureaus van buiten de gemeente, die aangeven goedkoper te kunnen werken, kwamen ervoor in de plaats

Harde kanten bijgeschaafd

Hoe aangenaam was het dan ook om van de kant van wethouder Keijzer en zijn toegewijde ambtenaren een notitie te krijgen waarin alsnog enkele harde kanten van de wet worden bijgeschaafd.
In de eerste plaats moet elke inburgeraar volgens de wet een eigen bijdrage betalen van €270,00. Dat is veel geld voor een minimum inkomen maar de gemeente mag daar wettelijk niets aan veranderen (‘eigen verantwoordelijkheid’). In Zaanstad hoeft dit bedrag nu pas betaald te worden aan het eind van de inburgeringscursus. Als men 80% van de lessen heeft gevolgd en aan het examen heeft deelgenomen dan krijgt men een aanmoedigingspremie, die net zo hoog is als deze eigen bijdrage.dat mag weer wel van de wet.
Verder heeft de gemeente een manier gevonden om zieke mensen de medische kosten te vergoeden, die zij moeten maken om aan te tonen dat zij niet gezond genoeg zijn om de inburgeringscursus te doen. Ook krijgen alle inburgeraars hun reiskosten vergoed.
De extra kosten van dit alles kunnen worden betaald uit het budget dat er voor inburgering staat. Al met al blijft er binnen dit budget dan nog steeds geld over.

De geest van de Wet

De notitie werd door vrijwel alle partijen, behalve de VVD, met warm applaus ontvangen. De geest van Verdonk wordt een klein beetje verjaagd. Piet Keijzer zegt met zoveel woorden: deze wet moet niet de tegenstellingen tussen de overheid en de ‘inburgeraars’ (die vaak op een minimuminkomen zitten) verscherpen. De wet moet juist een signaal zijn dat we graag willen dat zij meedoen.
Intussen worden de vele fouten van de Wet Inburgering onder het nieuwe kabinet stukje bij beetje toegegeven door minister Vogelaar. De kranten schrijven dat er vanwege alle bureaucratie dit jaar in het hele land hoogstens tien procent van het beoogde aantal inburgeraars aan hun cursus beginnen. Wat dat betreft brengt Zaanstad het er ook nog goed vanaf, want bij ons was het in augustus al 20% en we eindigen het jaar waarschijnlijk met meer dan 50%. Met dat al zullen toch maar weinigen de gedroomde eindstreep in deze wet halen, maar daar komt men misschien ook nog wel achter in Den Haag.

U bent hier