h

Hardhout is fout hout

27 oktober 2007

Hardhout is fout hout

SP’er Carla Schuddeboom teleurgesteld over hulp in Kameroen

door: Willem Croese


KROMMENIE – De foto’s zijn weer ingepakt. Een maand lang hebben Wouter van de Vegt en Carla Schuddeboom een tentoonstelling gehad in de hal van het gemeentehuis in Zaandijk. Drie jaar hebben beiden hart en ziel gegeven aan het leven in een Kameroens bosrijk gebied. Met idealen in 1997 begonnen in het Afrikaans land en in 1999 teleurgesteld naar Krommenie teruggekeerd.

Letterlijk ziek is destijds SP raadslid Carla Schuddeboom vertrokken uit Kameroen. In Krommenie heeft zij de rust gevonden die zij nodig had om te herstellen na de hectische periode in het tropisch bos.
Zij slaat de handen voor de ogen. De tranen vloeien. ,,Ik werkte als antropologe in Kameroen bij een ontwikkelingshulpproject van de IUCN (International Union Conservation of Nature) en de SNV (Stichting Nederlandse Vrijwilligers). Wij moesten de bevolking overtuigen het hardhout niet te kappen en wel andere bronnen van inkomsten te creëren. Corruptie door de lokale overheid zorgde ervoor dat de projecten mislukten’’, zegt Carla Schuddeboom met een diepe zucht.

Gorillavlees

Natuur educatieve projecten zijn volgens haar getorpedeerd door een soort handhaving van ‘gewapende knakkers’. Met vallen wordt illegaal gestroopt. Gorilla’s, bosolifanten en kleinere dieren moeten eraan geloven. Carla Schuddeboom: ,,De dode dieren werden gebruikt voor consumptie. Het vlees werd gerookt en verkocht in de steden. Je kunt gerookt gorillavlees uit Kameroen krijgen op de markt in Brussel’’.
De verontwaardiging van de voormalige ontwikkelingshulpmedewerkster is groot. Zij zegt dat het tropisch hardhout zeer gewild is in het Westen. Niet het hele bos wordt volgens haar gekapt, maar wel ‘waanzinnig’ veel bomen gaan om. De zorg is groot dat het primaire bos en het oerwoud uiteindelijk volledig verdwijnen door de houtkap. Intussen worden wegen aangelegd en de dorpen groeien uit hun voegen.

Kritiek

Voor Carla Schuddeboom is de ontwikkelingshulp heel dubbel. ,,Nederland importeert hardhout uit Kameroen en Nederland subsidieert projecten om het kappen van hardhout te stoppen. Hardhout is fout hout. Alternatieve bronnen van inkomsten, zoals het exploiteren van bosvruchten komen niet van de grond. De pygmeeën verdwijnen uit het bos doordat zij uitsterven en zich vermengen met andere bevolkingsgroepen’’.
De kritiek van haar op het ontwikkelingswerk is niet in dank afgenomen door de SNV. Het laatste halfjaar dat Carla Schuddeboom samen met haar man Wouter van de Vegt heeft doorgebracht in Kameroen is op een andere locatie dan dat zij zijn gestart. Zij zijn namelijk overgeplaatst. Terwijl Carla haar werk doet, fotografeert Wouter het leven in het bos.

Tentoonstelling

Dertig foto’s, in de maat van 30 bij 40, vormen de basis van het verhaal over het leven in het Kameroens oerwoud. De vangst van gorilla’s, pygmeeën die de kost proberen te verdienen met bosvruchten en vele andere momenten.
De tragiek van het leven in het donkere bos wordt weergegeven onder het motto ‘Berichten uit het bos’. Carla Schuddeboom komt na al die jaren nu met haar verhaal en foto’s, omdat zij haar periode in Kameroen een plek heeft gegeven. De tentoonstelling zal naar verwachting binnen afzienbare tijd elders in de Zaanstreek te zien zijn.

U bent hier