h

Langs de weg van inhoud

11 oktober 2007

Langs de weg van inhoud


Samenspraak tussen gemeente en bewoners is een pré voor wethouder Piet Keijzer


door Willem Croese


ZAANDIJK – Inburgeren is verplicht voor hen die een verblijfstatus willen hebben in Nederland. Gemeenten moeten dit verzorgen. De gemeente Den Haag heeft onlangs aangegeven de vereiste normen niet te halen. Er zouden ontslagen vallen bij de onderwijsaanbieders. Volgens Integratie wethouder Piet Keijzer geldt dit niet voor Zaanstad.

Wel erkent de SP’er dat de Zaanse bestanden zijn vervuild. Er staan namen van mensen op de lijst kandidaat inburgeraars die niet in aanmerking komen, want zij zijn al in het bezit van een Nederlands paspoort. Met de overige mensen wordt wel het gesprek aangegaan. Dan blijkt ongeveer tien procent van deze groep aspirant Nederlanders analfabeet te zijn. Middels een ‘alfabetiseringscursus’ wordt uitgezocht in hoeverre men kan leren lezen en schrijven.
,,De aantallen zijn minder dan dat wij aanvankelijk dachten. Ik stel vast dat tijdens het integratiedebat heel veel getallen circuleren die zelden blijken te kloppen. Het lijkt door de vorige minister van Integratie, Rita Verdonk, nogal zwaar aangezet’’, concludeert Piet Keijzer.

Aanpak

Hij vertelt dat de aanpak in Zaanstad juist klein is begonnen bij de opzet van de inburgering om daarna uit te kunnen breiden.
Piet Keijzer: ,,Onze twee aanbieders, Hudson en Prins & Heida, hebben een contract waarmee zij in theorie nul trajecten aanbieden en het maximum is in feite oneindig. Zij zijn ook heel flexibel ingesteld op wisselend aanbod. Ondanks dat de verwachte aantallen achterblijven hoeven de aanbieders geen mensen te ontslaan en er zijn geen mensen die bij de gemeente met de duimen zitten te draaien.’’
In de gemeente Den Haag heeft men gekozen om een flinke groep ambtenaren neer te zetten en een vaste hoeveelheid trajecten aan te bieden. Zo’n 40.000 mensen in die gemeente moeten inburgeren. In de planning van Zaanstad wordt gestreefd naar 450 inburgeraars per jaar.
,,Het is afwachten of wij dat de komende jaren dat jaargemiddelde gaan halen. Als ze er niet zijn, zijn ze er niet. Dan valt het in dat opzicht mee’’, stelt de Zaanse Integratie wethouder Piet Keijzer.
“In dit jaar verwachten we ongeveer 300 van 450 trajecten te kunnen starten en dat is beduidend beter dan de maximaal 10 % die door de ROC’s wordt aangegeven. Mijn indruk is dat ook hier weer wordt overdreven, maar nu met lage cijfers. In de wetenschap dat we pas tegen de zomer konden beginnen vind ik het echt een topprestatie van de mensen die er in Zaanstad mee bezig zijn.”
Of de verwachting is dat uit andere gemeenten kandidaat inburgeraars naar Zaanstad komen sluit de wethouder uit, want de inburgeringscursus wordt aangeboden in de plaats waar je woont. Er bestaan geen afspraken met andere gemeenten die het aantal inburgeraars niet aankunnen om deze groep in Zaanstad op te vangen.

Subsidies

Twee keer per jaar komen allochtone zelforganisaties en de gemeente Zaanstad bij elkaar in de vorm van het zogenaamde ‘Regenboogoverleg’. Tijdens de laatste overleggen is onder meer gesproken over de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) en de Wet Inburgering.
,,Wij richten ons erop hoe die organisaties hun achterban willen en kunnen bereiken op dergelijke actuele thema’s. Maar denk ook aan het organiseren van cursussen, trainingen en andersoortige trajecten. Door met elkaar in gesprek te zijn leren wij van elkaar. Bovendien krijg je inzicht in het maatwerk dat nodig is voor deze specifieke doelgroepen. Alles gaat langs de weg van de inhoud.
Een sterk voorbeeld van hoe het kan werken was vlak na de moord op Theo van Gogh. Het Regenboogoverleg is toen direct bij elkaar geroepen om de staat van de stad te bespreken met elkaar’’, vertelt Piet Keijzer.
Kritiek van enkele allochtone zelforganisaties is dat er onvoldoende gekeken wordt naar de prestaties van deze organisaties wanneer zij gesubsidieerd worden. Piet Keijzer vindt deze kritiek terecht.
,,Met deze organisaties is gesproken over het subsidie- en accommodatiebeleid. Wij willen eigenlijk dat er geen onderscheidt meer gemaakt wordt tussen kleur of niet voor welzijnsubsidies. De omvang van de groep en de mate waarin hun activiteiten bijdragen aan de emancipatie en de participatie zou de grondslag moeten zijn voor subsidietoekenning. Ons subsidiesysteem is wat dat betreft aan actualisatie toe.’’

Marktplaats

Van de PvdA ligt een voorstel ter discussie om accommodatieruimtes beter te benutten. Piet Keijzer vindt ook dat de ruimtes, die een gehele of gedeeltelijke financiering met gemeenschapsgeld kennen, beter gebruikt kunnen worden. Volgens hem zijn veel gebouwen beschikbaar op veel verschillende tijden en er is veel vraag hiernaar. Hij pleit voor een soort ‘marktplaats.nl’ idee waar vraag en aanbod elkaar kunnen ontmoeten. Een vragende en zoekende partij zien heel makkelijk het totale aanbod van beschikbare ruimtes.
,,Ik zeg niet dat je het persé virtueel moet doen, maar wel dat je zo’n marktplaats moet hebben om dit uit te wisselen. Het zou goed zijn om een dergelijke manier te bedenken waar vraag en aanbod elkaar leren kennen. Kerken, scholen, verzorgingstehuizen en sportverenigingen hebben vaak de kantines leeg staan. Ook commerciële uitbaters zouden hun aanbod hierop kwijt kunnen. Je kunt dus op een heel andere wijze kijken naar ruimtes voor organisaties zonder veel subsidies te moeten geven voor panden’’, zegt Piet Keijzer.
Of en wanneer concrete plannen komen is nog onbekend. Wethouder Welzijn Corrie Noom is de politiek verantwoordelijke voor dit onderwerp.


Referendum

Plannen maken is een kunst. De uitvoering ook. Bewoners betrekken bij de plannenmakerij is voor de wethouder een belangrijk thema. Onlangs organiseerde Zaanstad een referendum voor nieuwbouwplannen op het Bannehof terrein in Zaandijk, waar nu nog het gemeentehuis staat.
Zowel het college als de gemeenteraad hebben zich bij voorbaat neergelegd bij de keuze van de bewoners in Rooswijk als de opkomst boven de 30 % zou zijn. Met een opkomst van 33,8 procent is dat gehaald.
De winnaar is geworden Heijmans Vastgoed & ZaanKristal. Piet Keijzer is blij met het resultaat. 1511 Rooswijkers hebben hun stem uitgebracht en daar komt volgens de wethouder altijd een verstandig besluit uit.
,,Mensen hebben gewoon belangstelling voor hun directe woon- en leefomgeving en doen graag mee als ook echt wat te kiezen valt. En met 5 goede plannen was dit het geval.’’
Bij de bekendmaking van de winnaar zijn zo’n twee honderd mensen aanwezig. Piet Keijzer: ,,Wie rekent daar nou op? Een van de bewoners zei dat het meest gewone plan de winnaar is geworden. Gewoon in de goede betekenis van het woord. Op veel stembiljetten stond toegelicht waarom zij voor dat plan gekozen hebben. Er is waardering voor het behoud van het bestaande plein, het parkje dat er bij komt, de brug naar het verzorgingstehuis toe en de meeste laagbouw.’’
Het vervolg is dat de benodigde vergunningen voorbereid kunnen worden door Zaanstad. Bewoners worden verder betrokken bij de invulling van het Bannehof gebied. Of er nog meer van dergelijke referenda komen zal per keer bekeken worden. Het moet volgens wethouder Piet Keijzer wel kunnen.


Jedelooschool

Bij inspraakprocedures zoals de Jedelooschool aan de Westzijde in Zaandam blijkt het allemaal ingewikkelder te gaan. Piet Keijzer hierover: ,, Dingen kun je niet meer over doen, maar als je vooraf tegen elkaar zegt ‘hoe lang wij ook praten mijn eigen standpunt is onveranderbaar’, dan heeft overleg niet echt veel zin. De bewoners hielden vast aan behoud van het gehele bestaande schoolgebouw, de gymzaal en geen nieuwe woningen erbij en wij hielden vast aan behoud van het hoofdgebouw, sloop van de vleugels en een aantal nieuwe woningen.
Je moet dus van tevoren afspreken binnen welke kaders je het gesprek voert om de wederzijdse verwachtingen te managen. Doe je dat niet, dan bak je teleurstelling van tevoren in. En dat hebben we bij de Jedelooschool samen niet goed gedaan. Daar heb ik van geleerd.’’
De wethouder doelt op de langdurige wijze waarop planvorming en besluitvorming loopt voor het leegstaande pand van de Jedelooschool. In het Dagblad Zaanstreek verscheen een artikel waarin de achteruitgaande staat van het pand aan de orde werd gesteld.
Piet Keijzer zegt niet verrast te zijn over de situatie. Een jaar lang is doorgepraat over de verbetering van het woningbouwplan. ,,Ik vond dat nodig, want een aantal kritiekpunten op het oorspronkelijke plan waren terecht. Dat heeft geresulteerd in minder woningen, behoud van de gymzaal, meer parkeerplaatsen, meer groen en meer speelruimte. Nu is het plan behoorlijk aangepast en het is volgens de bewonerscommissie nog niet goed genoeg. Dat vind ik jammer, maar ik ga niet over het oordeel van een ander.’’
Met het hoofdgebouw gaat men eerdaags aan de slag. De twee aangebouwde vleugels worden gesloopt, maar het karakter aan de Westzijde wordt in takt gehouden. De nieuwe woningblokken krijgen dezelfde vorm terug. ,,Ik vind dat je het hoofdgebouw moet redden’’, zegt Piet Keijzer vastberaden.

U bent hier