h

Rondvraag 'leerlingenvervoer'

12 oktober 2007

Rondvraag 'leerlingenvervoer'


door Anna de Groot - SP Zaanstad raadslid


In Dagblad Zaanstreek van 10 oktober 2007 wordt het leerlingenvervoer weer eens aan de orde gesteld. Het blijkt slecht te gaan met het leerlingenvervoer, kinderen worden niet of te laat opgehaald van huis of speciaal onderwijs of worden helemaal niet opgehaald en blijven tevergeefs wachten. Een en ander zou te wijten zijn aan een chronisch chauffeurstekort bij de uitvoerder van het leerlingenvervoer, Connexxion.
Connexxion heeft zich echter verbonden het leerlingenvervoer correct uit te voeren.

Op 19 februari 2007 stelde de SP en op 16 maart 2007 stelden de SP en PvdA schriftelijke vragen aan het college van B&W. Er werden maatregelen genomen om het leerlingenvervoer beter te laten verlopen. Een van de maatregelen was om het beleid en de uitvoering van het leerlingenvervoer weer in een hand te leggen. Met ingang van 1 april 2007 was hiertoe reeds door de gemeente Zaanstad afdeling Jeugd en Onderwijs de uitvoering van het administratiekantoor (de Onderwijs Service Groep) overgenomen. Daarmee verwachtte u, zo meldde u in de beantwoording van onze schriftelijke vragen, dat dit zou leiden tot het directer signaleren en oplossen van problemen. De gemeente zou sowieso gemiddeld eens in de twee maanden overleg voeren met de vestigingsdirecteuren van Connexxion waarbij de uitvoering van het vervoer een vast agendapunt zou zijn. In dit overleg zouden afspraken worden gemaakt over de verbetering van de uitvoering. De gemaakte afspraken zouden vervolgens worden gecontroleerd op naleving.
Doch nu lijkt dat deze maatregelen ontoereikend zijn. De uitvoering van het leerlingenvervoer lijkt nog steeds niet te zijn verbeterd.

Graag willen wij de volgende vragen beantwoord zien:
- Is het college het met ons eens dat de problemen rondom het leerlingenvervoer nog (steeds) niet (geheel) opgelost zijn?
- Heeft u naar aanleiding van bovengenoemde klachten contact gehad met Connexxion? Zo ja? Wat is uit dat gesprek voortgekomen?
- Welke maatregelen gaat het college naar aanleiding van de recente klachten nemen?
- Wat zijn de voor- en nadelen geweest van het overnemen van het administratiekantoor Onderwijs Service Groep in het kader van de afhandeling van klachten rondom het leerlingenvervoer? Heeft deze overname ook echt geleid tot directer signaleren en oplossen van problemen? Zo niet, waar ligt dat dan aan?
- Een van de maatregelen die gemeente Amsterdam onlangs nam was het beboeten van Connexxion wegens het niet naar behoren nakomen van de verbintenis. Kan en is de gemeente Zaanstad van plan dit ook te doen?
- Het leerlingenvervoercontract tussen de gemeente Zaanstad en Connexxion loopt tot 1 augustus 2008 met de optie tot verlenging met twee keer een jaar. Neemt het college bovenstaande klachten mee bij de beoordeling of het leerlingenvervoer opnieuw bij Connexxion moet worden aanbesteed?
- Houdt het college zich aan haar toezegging die zij deed bij de beantwoording van de art. 40 vragen van 16 maart om de gemeenteraad over de uitgangspunten van de nieuwe aanbesteding te informeren?

Namens de SP- fractie: Anna de Groot Namens de fractie van de PvdA: Songül Mutluer

U bent hier