h

Hoezo Europa?

8 november 2007

Hoezo Europa?


Zaanse en Purmerendse SP’ers op bezoek in Brussel


Door: Willem Croese


BRUSSEL - ,,Nederland heeft het recht dommer te zijn dan Europa, want alle neoliberale voorstellen komen uit ons land’’, zegt SP Europarlementariër Erik Meijer. Ruim twintig SP’ers uit Purmerend en de Zaanstreek luisteren in het parlementsgebouw naar zijn betoog. Vroeg in de ochtend zijn de SP leden met een bus naar Brussel gereden om de SP fractie en het Europarlementsgebouw te bezoeken.


Europarlementsgebouw in Brussel
Foto: Jolanda Hoogendoorn

Onderweg gaan de kannen koffie van hand tot hand. Iedereen neemt een bakkie troost om er bij te blijven, terwijl het verkeer vast staat vanaf Vinkeveen tot aan Utrecht. Gek genoeg is het Nederlands fileleed geen gespreksonderwerp. Wel wisselt men in de bus de laatste lokale en privé nieuwtjes uit.

Parlementsgebouw

Enigszins verlaat zet buschauffeur ‘Hans’ de SP leden af bij het hoofdgebouw van het Europees Parlement in Brussel. Opgelucht worden de benen gestrekt. Voor sommigen is de reis een lange zit.
Frank Futselaar, SP fractiemedewerker, ontvangt de groep. Na zijn toelichting leidt hij de SP’ers naar de ingang van het gebouw. Een batterij aan bewakingspersoneel staat klaar om de bezoekers door veiligheidspoortjes te werken. Jassen, tassen en sleutels gaan op een band ter controle, zodat er geen ongeoorloofde spullen het gebouw binnen kunnen komen. Alles verloopt netjes.

Voorlichter

Binnen in het grote gebouw brengt Frank Futselaar zijn partijgenoten naar een kleine zaal waar een belangrijk deel van het programma gehouden wordt. Olaf Schneider, voorlichter van het Europees Parlement, ontvangt de gasten met een hartelijk welkom. Hij ondersteunt op publicitair gebied de 27 Nederlandse en 14 Vlaamse parlementsleden.
,,Sinds 1979 kiezen burgers rechtstreeks de 785 Europese parlementsleden van de 27 lidstaten. De laatste keer was dat in 2004. Iedere vijf jaar zijn deze verkiezingen aan de orde. De grootste fractie, ongeveer één derde deel, bestaat uit de christendemocraten. De sociaaldemocraten zijn goed voor 210 leden. De liberalen voor 110. De Groenen voor 43 en de meest linkse partijen, waaronder de SP, hebben 42 zetels’’, legt Olaf Schneider de verhoudingen uit.


Olaf Schneider
Foto: Jolanda Hoogendoorn

De voorlichter krijgt het niet makkelijk al houdt hij zijn rug recht. Enkele SP’ers menen een politieke discussie met hem aan te moeten gaan. Vakkundig weet hij dit keer op keer te ontwijken met een uiterst correcte vriendelijkheid. Zo hoort het ook voor een voorlichter. Immers zijn taak is niet het beleid en de politieke keuzes tegen de SP’ers te verdedigen. Hij moet juist de werkwijze, de geschiedenis en dergelijke uitleggen. Kennelijk is dat niet iedere bezoeker goed duidelijk. Toch slaagt Olaf Schneider erin om zijn gehoor het juiste verhaal te vertellen.

SP fractie

Van een andere orde is het verhaal van Erik Meijer, die de SP in het Europarlement vertegenwoordigt. Hij doet dit werk samen met zijn partijgenote Kartika Liotard. Naast het tweetal zijn er nog vijf fractiemedewerkers, waaronder Frank Futselaar.


Erik Meijer
Foto: Jolanda Hoogendoorn

,,Met een splinterfractie van 42 leden voor de linkse partijen is het vaak moeilijk om zaken aan de orde te stellen in het 785 leden tellende parlement’’, vertelt Erik Meijer. Aanvullend zegt hij met trots toch succes geboekt te hebben over de ‘aanbestedingen’ binnen het openbaarvervoer.
Deze vorm van vervoer zou verlieslijdend zijn. De Europese Unie accepteert geen staatssteun in verband met de concurrentie op de vrije markt. De vervoersbedrijven die nog in gemeentelijke handen zijn en verlies draaien waren verplicht hun diensten uit te besteden aan commerciële bedrijven. Dit is nu van de baan. ,,Nederland is het enige land dat dit niet uitvoert’’, zegt de Europarlementariër.

Neoliberalisme

Erik Meijer heeft het niet zo op met de neoliberale voorstellen die uit zijn land afkomstig zijn. De beeldvorming zou volgens hem zijn dat Nederland een neoliberaal land is. Sinds de paarse kabinetten is de rol van de VVD in Europa groot. Frits Bolkestein was Eurocommissaris en na hem kwam 'zijn' partijgenote Neelie Kroes. ,,Als links in Europa verenigd is dan is rechts verdeeld’’, stelt de SP'er over de partijpolitieke verhoudingen.


Foto: Jolanda Hoogendoorn

Op de publieke tribune van de plenaire zaal krijgen de SP’ers verdere uitleg van Frank Futselaar. ,,Daar helemaal achteraan zit Erik Meijer en vooraan Kartika Liotard.’’ Volgens de SP fractiemedewerker bestaat er door het systeem geen ruimte voor debat. In één à twee minuten tijd moeten de parlementariërs hun punt maken. De praktijk is dat al die mensen dienen als een soort stemvee.

Maaltijd

Tegen halftwee ’s middags gaan de Zaanse en Purmerendse socialisten naar de eetzaal. Drommen mensen staan in de rij te wachten totdat zij aan de beurt zijn om een maaltijd te verkrijgen. De één neemt friet met een hamburger en sla en de ander neemt kip of iets vegetarisch.


Foto: Jolanda Hoogendoorn

Vanuit alle hoeken komen de verschillende talen die Europa rijk is. Italianen, Belgen, Engelsen, Fransen, noem maar op. Zij zijn er allemaal. Sommigen hebben amper de warme maaltijd achter de kiezen en de zaal wordt gesloten. Frank Futselaar neemt de groep mee naar beneden. Voor de Europese vlaggen vereeuwigt fotografe Jolanda Hoogendoorn de SP’ers.


Zaanse- en Purmerendse SP leden
Foto: Jolanda Hoogendoorn

Buiten aangekomen neemt iedereen afscheid van de SP fractiemedewerker Frank Futselaar. De in Antwerpen wonende socialist gaat in het Brusselse pand verder met zijn dagelijks werk.

De groep SP’ers struint de straten van Brussel af. Tegen zes uur vertrekt het gezelschap weer met de bus naar Nederland. Buschauffeur Hans levert de Zaanse groep af bij het ziekenhuis Zaans Medisch Centrum. Zijn dienst zit er op. Een collega chauffeur neemt zijn rol over en brengt de zeven resterende leden naar Purmerend. De SP leden keren naar hun huizen terug na een boeiende dag.

U bent hier