h

Huiskamerproject voorziet in behoefte

14 november 2007

Huiskamerproject voorziet in behoefte


Dertig jeugdige asielzoekers vinden hulp in Zaanstad

door Willem Croese


ZAANDIJK – De samenwerking tussen de gemeenten Zaanstad, Haarlem en Alkmaar om jeugdige asielzoekers op weg te helpen lijkt een succes te worden. In ieder geval voor Zaanstad, want dertig geregistreerde contacten telt het huiskamerproject dat eind juni in Zaandam is gestart.

Alleenstaande minderjarige asielzoekers (ama’s), die de leeftijd van 18 jaar hebben bereikt en zonder verblijfsvergunning in Nederland verblijven, zouden volgens de drie gemeenten niet aan hun lot overgelaten moeten worden. Om een toekomstperspectief te bieden wordt deze groep opgevangen in huiskamerprojecten. Voor Zaanstad is deze plek aan de Rozengracht in Zaandam.

Resultaten

Op het moment dat het project startte waren er zo’n 40 ex-ama’s bekend in de Zaanstreek. De groep die regelmatig naar Zaandam komt bestaat uit jongeren die afkomstig zijn uit Angola, Sierra Leone, Somalië, China, Afrika en Mongolië. Inmiddels hebben dertig jongeren zich laten registreren voor hulpverlening. Op basis van dit getal concludeert Integratie wethouder Piet Keijzer dat het project aan een behoefte voorziet.
De meeste ex-ama’s hebben intussen een eigen woning gevonden en zwerven derhalve niet over straat. Een derde deel van hen vormt een gezin. Deze jongeren hebben hun plek gevonden in Zaanstad.
Bijzonder vindt de wethouder dat er geen aanzuigende werking is geweest vanuit andere gemeenten voor jongeren die de Zaanse huiskamer opzoeken. ,,Wat sommige duistere geesten vreesden is niet gebeurd. Wanneer de pardonregeling van staatssecretaris Albayrak uitgewerkt wordt zal het verschijnsel huiskamerprojecten ophouden te bestaan. Slechts vijf jongeren maken kans op de pardonregeling, dus die tsunami-verhalen zijn onzin’’, aldus Piet Keijzer.

Overleg

Het project is voor één jaar in het leven geroepen. In het voorjaar wordt beoordeeld of de huiskamer langer openblijft. Regelmatig is er overleg tussen de drie gemeenten, de provincie en Vluchtelingenwerk. De gemeenten Haarlem en Alkmaar hebben nog geen tussenbalans opgemaakt, want zij zijn later begonnen dan Zaanstad.

U bent hier