Verkoop buurthuizen lastig
Verkoop buurthuizen lastig
Druk voor vrijwilligers te groot. Zeker als het fout gaat.
door: Willem Croese
ZAANDAM – In 2005 heeft de SP Zaanstad fractie nog gepleit om de buurthuizen bij de overheid onder te brengen en niet in de verkoop te doen. De SP’ers hebben zich toen onthouden van stemming over de welzijnsnota waarin het van de hand doen van die buurthuizen vastgelegd werd. SP fractievoorzitter Rob Poldner zegt niet blij te zijn met de verkoop.
,,Het is nu echter een feit en daar moeten wij het mee doen. Op de vrijwilligersbesturen van de buurthuizen wordt een gigantisch grote verantwoordelijkheid gelegd. Zij moeten allemaal het wiel voor zichzelf uitvinden. De regelgeving is hen niet eigen. Als het fout gaat klopt men aan de deur van die vrijwilligers. Ik vind het echt teveel gevraagd’’, beredeneert Rob Poldner.
De doorstart van de buurthuizen op deze manier vindt de SP’er een ingewikkelde oplossing. Woningbouwcorpora-
ties kopen de panden. Voor 5 jaar nemen zij de exploitatiekosten op zich. Per 1 januari 2008 gaat de ‘deal’ in. Het gemeentelijk besluit van 2005 kan niet meer teruggedraaid worden. Over hoe en welke activiteiten en welke garanties er zijn daar gaat de discussie nog over.
Bajesboten
Een ander onomkeerbaar gemeentelijk besluit is de opening van de bajesboten. Naar verwachting komen maandag 5 november de eerste ‘gevangenen’. De samenstelling van de bevolking van de detentiepontons is een langdurig en gevoelig onderwerp, zowel binnen als buiten de Zaanse gemeenteraad.
Justitie heeft gezegd geen uitgeprocedeerde asielzoekers vast te zetten op deze boten. Voor de gemeenteraad is het een absolute voorwaarde geen asielzoekers te herbergen. Voor de SP mag deze gevangenis ook geen uitzetcentrum zijn.
Alle toezeggingen op gemeentelijke voorwaarden zijn voor de SP fractie de reden geweest om in de raadscommissie vragen te stellen over de stand van zaken. Dit is door de coalitiegenoten van de Zaanse socialisten niet in dank afgenomen. CDA, PvdA en ook enkele oppositiepartijen toonden bezwaren tegen de vragen van de SP.
,,Men kan kennelijk moeilijk debatteren over politiek gevoelige onderwerpen. Het is voor de partij die vragen indient niet makkelijk, maar het is kennelijk lastiger voor andere partijen hier mee om te gaan’’, stelt Rob Poldner.
Volgens de SP’er gaat zijn partij dergelijke vragen niet uit de weg. De ene partij mag het niet onmogelijk maken voor de andere partij om vragen te stellen. ,,Iedere partij mag onderwerpen op de agenda zetten. Geen vragen mogen stellen is uit den boze’’, reageert Rob Poldner op de commotie over de SP vragen.
De wantoestanden op de Rotterdamse boten en de Schipholbrand zijn de aanleidingen om nadere vragen te stellen. De SP Zaanstad fractie wil het naadje van de kous weten. Rob Poldner: ,,Je kunt niet rustig achteroverleunen. Het feit is dat die twee boten in onze gemeente liggen en daar ben je als gemeentebestuur en gemeenteraad medeverantwoordelijk voor. Je moet alles uitbannen wat fout kan gaan.’’
Vreemd vindt de SP’er dat het Zaans lid van de Commissie van Toezicht geen informatie wil verstrekken aan de gemeenteraad. Wethouder Harm-Jan Egberts heeft die toezegging wel gedaan. Duidelijk is geworden dat niet een persoon uitgenodigd moet worden maar dat een verzoek hiertoe gedaan kan worden aan de voorzitter van de Commissie van Toezicht.
,,Ons werd zelfs gevraagd of wij wel vertrouwen hebben in de wethouder. Dit gaat mij absoluut te ver. Ik ben nog kwaad hierover, want dit is niet aan de orde. Wij hadden nog geen antwoorden op de vragen en daar spreek je de verantwoordelijke wethouder op aan’’, zegt Rob Poldner geagiteerd.
Hij vindt de behandeling van de bajesboot vragen te geladen. De SP’er zegt ervan geleerd te hebben niet overvallen te moeten worden door perspublicaties en de intentie van de vragen.
Jeugdzorg
Rob Poldner is een groot voorstander van een ‘Jongeren Informatiepunt’ waar jongeren van twaalf jaar en ouder zelf naar toe kunnen gaan. ,,Er ontbreekt zo’n aanlooppunt voor jonge mensen die met een al dan niet ingewikkelde vraag komen. Verlegenheid- of identiteitproblemen bijvoorbeeld. Daar gaan zij echt niet mee naar Bureau Jeugdzorg. De drempel is te hoog. Zij moeten eerst een intakegesprek voeren voordat de jongeren geholpen worden.’’
In de stadsregio heeft Rob Poldner gevraagd waar de klanten van de voormalige Adviesbureaus voor Jongeren en Jongeren Advies Centra (JAC) zijn gebleven. Hier is naar zijn zeggen nog nooit onderzoek naar gedaan. De JAC’s zijn in de bureaus Jeugdzorg opgegaan met de daarbij behorende budgetten.
De SP’er wil dit deel van het werk en geld uit het Bureau Jeugdzorg halen. Of het Jongeren Informatiepunt de vervanger moet worden van de oude JAC’s is volgens Rob Poldner niet de bedoeling. Formeel is de SP wens nog niet behandeld bij de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) in Zaanstad. De verwachting is dat het op kort termijn gaat gebeuren.
Burgemeester
Na diverse invallers heeft Zaanstad weer een burgemeester. Nu in de persoon van Geke Faber (PvdA). Als lid van de vertrouwenscommissie heeft Rob Poldner in een eerder stadium de nieuwe burgemeester leren kennen, maar nu ook in de raad.
,,Tijdens haar eerste raadsvergadering heeft Geke Faber laten zien dat er ruimte is voor partijen om zich te profileren, maar ook dat ze een grens trekt om tot afronding te komen. Zo kun je meteen op inhoud een discussie starten zonder wrevel op te roepen. Ik vind dat zij haar huiswerk goed gedaan heeft. Zij kent de Zaanse materie goed’’, aldus Rob Poldner.
Hij kan de vergelijking nog niet trekken met de voorgangers van Geke Faber. Volgens hem moet je als raadslid aan iedere burgemeester wennen. Rob Poldner: ,,Ik denk dat de raad nu zoveel ervaring heeft met verschillende karakters, zodat wij nu met iedere burgemeester goed kunnen werken.’’