h

Bereken uw recht

1 december 2007

Bereken uw recht


Zaanstad neemt aanvullende maatregelen om minima te steunen


Door: Willem Croese


ZAANDIJK – Ongeveer 7200 Zaanse huishoudens leven op de grens van armoede. In opdracht van wethouder Sociale Zaken Piet Keijzer is hier een onderzoek naar gedaan. In Zaanstad maken mensen meer dan landelijk gemiddeld gebruik van een aanvullende regeling zoals de Bijzondere Bijstand. Toch wil de wethouder het gebruik nog verder verbeteren en op een actievere manier betere informatie verstrekken over die regeling.

Het onderzoeksrapport is klaar onder de noemer ‘armoedemonitor’. Er is gekeken naar mensen die onder de 120 procent van het sociaal wettelijk minimum leven. Voor Zaanstad is dat 12 procent (7200 huishoudens) en het landelijk gemiddelde is 10,8 procent. Tevens is gekeken naar mensen die onder de 105 procent leven en hierbij steekt de gemeente gunstiger af dan bij de 120 procent. Conclusie is dat er een oververtegenwoordiging is tussen 105 en 120 procent.
Om die groep tegemoet te komen zijn de regelingen Bijzondere Bijstand, vergoedingsregeling duurzame gebruiksgoederen, langdurigheidtoeslag opgetrokken naar 110 procent. Het Hulpfonds zat al op 110 procent. Zo kunnen meer mensen gebruik maken van deze regelingen.

Informeren

,,Wij willen het bereik nog verder verbeteren en de mensen beter informeren. Om de groep mensen te bereiken beschikken wij over een databestand van mensen die onder het wettelijk minimum zitten.
De indexering van de Bijzondere Bijstand heeft zeven jaar stil gestaan. In de periodes van mijn voorgangers is dit nooit verhoogd. De hoeveelheid mensen die nu gebruik maken van de regelingen zit boven het landelijk gemiddelde, maar ik vind dat je zoveel mogelijk mensen moet bereiken die er recht op hebben. Ook de belangenorganisaties worden ingeschakeld’’, vertelt Piet Keijzer.
Als mensen willen weten of zij recht hebben op aanvulling kunnen zij via de website www.berekenuwrecht.nl de juiste informatie ophalen. Hier gaat het ook over toeslagen voor huur, zorg en kinderen. In de loop van januari wordt de site verder aangevuld met de nieuwste Zaanse regelingen.

Belastingdienst

Degenen die gebruik maken van toeslagen via de Belastingdienst kunnen de afgelopen periode een aanslag hebben ontvangen waarin staat dat zij een deel of alles terug moeten betalen. In sommige gevallen lopen die bedragen op tot 1500 euro.
Piet Keijzer: ,,Zulke terugbetalingen zijn heel verwarrend voor mensen die het zo hard nodig hebben. Waardeloos gewoon. De Belastingdienst heeft het afgelopen anderhalf jaar het werk niet goed gedaan. Deze dienst heeft zoveel besluiten uit Den Haag over zich heen gekregen. Van tevoren is aangekondigd dat dit niet goed zal gaan. De mensen zitten nu met de problemen.’’
Een van de andere naar 110 procent opgetrokken maatregelen is dat Zaanstad ook het gemeentelijk extra pakket voor de collectieve ziektekostenverzekering heeft aangepast. Ook hier kunnen meer mensen gebruik van maken.
,,Met Achmea bespreken wij het eigen risico van 150 euro dat vanaf 1 januari ingaat. Als je als minima in januari al ziektekosten maakt ben je meteen aan de beurt. Daar kunnen deze mensen niet voor sparen. Zij moeten via Achmea herverzekerd worden zodat het eigen risico verspreid wordt. Hierover zijn wij in onderhandeling’’, vertelt Piet Keijzer aanvullend.

Schuldsanering

Landelijk neemt het aantal schuldsaneringen af. In Zaanstad neemt het echter toe. In 2007 zullen naar verwachting 700 aanvragen binnenkomen voor schuldsanering bij de Gemeentelijke Kredietbank. Intussen wordt alles op alles gezet om de Kredietbank structureel op orde te krijgen.
,,De wachttijden zijn wel iets korter. De inkomenssituatie van mensen is een ander probleem. Gebleken is dat zij ook dat vaak niet op orde hebben. Er wordt geen of onvoldoende gebruik gemaakt van landelijke toeslagen en de hulpregelingen die wij in Zaanstad kennen. Alle schulden moeten daarnaast ook in beeld komen’’, zegt Piet Keijzer.
Tegenwoordig hebben mensen die schuldsanering aanvragen gemiddeld elf schuldeisers. Met degenen die geld te goed hebben moet de Kredietbank namens de schuldsaneringaanvrager overeenstemming zien te bereiken. Dit kost veel tijd en kan vertraging opleveren in het afhandelen van al deze zaken. Nu ligt dat tussen de drie a zes weken.
Piet Keijzer wil deze wachttijd terugbrengen naar twee weken: ,,Daar heb je wel voldoende en een flexibele aantal personeelsleden voor nodig. En er zal met een serie standaard schuldeisers scherpe afspraken gemaakt moeten worden.’’

Meldpunt

Het aangekondigde Meldpunt Betalingsachterstanden laat nog op zich wachten. De zaken bij de Kredietbank en de gemeente moeten zoals gezegd eerst op orde zijn. Eerder dit jaar tekenden diverse instanties een convenant om tot overeenkomst te komen door gezamenlijke spelregels op te stellen bij betalingsachterstanden.
Piet Keijzer had graag gezien dat men sneller tot zaken komt: ,,Het plan was om het met de vliegende vaart te doen, maar helaas zijn wij nog niet zover.’’ Woningbouwcorporatie Parteon heeft alle huurders middels een brief laten weten sneller te zullen optreden wanneer er huurachterstand is. Een corporatie mag niet zomaar mensen op straat zetten.
De ondertekenaars van het convenant wachten niet op de uitwerking hiervan en gaan zelf aan de slag. ,,Ik vind het ongemakkelijk, maar ik kan het mij wel voorstellen’’, concludeert Piet Keijzer.

U bent hier