h

Geen speelbal als je het goed doet

26 maart 2008

Geen speelbal als je het goed doet


Afscheid Nora Swagerman als SP Zaanstreek voorzitter


door: Willem Croese


KROMMENIE – Zeven jaar lang is Nora Swagerman voorzitter geweest van de SP Zaanstreek. Tijdens de algemene ledenvergadering van die afdeling op 26 maart legt zij haar functie neer. Op zo'n post wil zij niet te lang zitten, want dat levert naar haar mening verstarring op waardoor creatief handelen moeilijker wordt. De 64-jarige SP'er wil meer energie steken in haar privé-leven. Wel blijft zij deel uitmaken van het afdelingsbestuur als algemeen bestuurslid.


Nora Swagerman
Foto: Jolanda Hoogendoorn

In 2001 wordt Nora Swagerman gekozen als opvolger van Harm Bos, één van de twee SP Zaanstreek oprichters. Op dat moment heeft de partij 175 leden en nu is de stand 475. Haar voorganger is begonnen met 13 leden in 1994.
Landelijk maakt de SP in de loop der jaren een enorme groei door. De partij heeft nu ruim 50.000 leden met momenteel 25 Tweede Kamerleden, 11 Eerste Kamerleden, 83 Provinciale Statenleden en 342 gemeenteraadsleden. Lokaal plukt de SP ook de vruchten. Met vijf raadsleden en één wethouder is de partij vertegenwoordigd in de Zaanse raad.

Verantwoordelijkheid

Een dergelijk succes komt niet zomaar uit de lucht vallen. Nora Swagerman heeft dit proces van dichtbij meegemaakt. Vergaderingen, acties, telefoontjes, e-mails, brieven, gesprekken, dit is slechts een greep uit haar werkzaamheden voor de SP. Vele uren heeft zij hierin zitten.
,,Je hebt als afdelingsvoorzitter 24 uur per dag de verantwoordelijkheid”, zegt Nora Swagerman. Hiermee geeft zij aan haar taak serieus te nemen. Als voorzitter is zij continue het aanspreekpunt geweest voor de SP Zaanstreek.
Met nadruk zegt zij de inzet van alle SP-leden te waarderen. ,,Ook zij waren er altijd. En dan is het een hoogtepunt wanneer je binnen tien jaar van een kleine club naar een grote organisatie groeit. De SP kan invloed uitoefenen op het beleid en dat is meer dan alleen 'nee' roepen.”

Bruggenbouwer

Nora Swagerman heeft van meet af aan duidelijk gemaakt niet het politieke boegbeeld te willen zijn van haar partij in Zaanstad.
,,Ik vind het belangrijk om een bruggenbouwer te zijn en iemand die boven de organisatie staat om alle lijnen in de gaten te houden. Waar nodig verleen ik steun en enthousiasmeer ik mensen. Daarom graag weer een technisch voorzitter als mijn opvolger. Je hebt immers een organisatie te runnen.”
Een vervanger heeft de SP Zaanstreek nog niet gevonden. Vanuit het nieuwe bestuur zal Nora Swagerman haar kennis en ervaring overdragen op het bestuur en de afdelingsleden. Zij vindt dit geen bezwaar. Integendeel, haar ogen beginnen te glinsteren, wanneer zij hierover spreekt. ,,Ik doe het zo graag voor onze kiezers en leden.”

Raadslid

Het verkiezingssucces in maart 2006 voor de gemeenteraad heeft de oud-voorzitter niet voorzien. Zelf staat zij dan op de vijfde plaats van de SP Zaanstad verkiezingslijst. Ook Nora Swagerman wordt gekozen als gemeenteraadslid. De dag na de verkiezingen maakt zij bekend af te zien van haar raadszetel, want haar taak als voorzitter kan zij niet combineren met die van raadslid. Nummer zes, Carla Schuddeboom, neemt haar plaats in.
,,Het merendeel van de reacties was positief. Men begreep wel dat een behoorlijke aanslag gedaan werd op het afdelingsbestuur, doordat alle raadsleden ook bestuurslid waren. Ik heb weinig negatieve reacties gekregen. Sommige teleurgestelde SP-stemmers noemden het 'kiezersbedrog'. En dat is het niet, want het afstaan van mijn zetel was pragmatisch en zeer plausibel. De afdeling moest verder”, reageert Nora Swagerman.
,,Na een slapeloze nacht wist ik wat ons te doen stond en nooit heb ik spijt van deze beslissing gehad”, schrijft Nora Swagerman hierover in maart 2008 voor de Zaanstreek Pagina van het SP partijorgaan De Tribune.

Opleiden

Zij timmert samen met SP-leden verder aan de weg die haar partij bewandelt. De voorbereidingen worden getroffen voor de volgenden gemeenteraadsverkiezingen van maart 2010. Actieve SP'ers worden met scholingen opgeleid tot kader waarop de partij kan bouwen.
Nora Swagerman: ,,Nieuwelingen moet je niet meteen voor de leeuwen gooien. Zij worden begeleid tot de goede mensen die je als partij nodig hebt. Uit gesprekken komen de capaciteiten van hen naar voren.
Neem onze wethouder Piet Keijzer. Ik sprak met hem over de raadsverkiezingen van 2006, die er aan zaten te komen en vroeg hem zich beschikbaar te stellen voor het wethouderschap. Hij is een man met bestuurlijke ervaring.”
Het nieuwe kader moet volledig met de voeten in de maatschappij staan. De kans van slagen is naar haar overtuiging groot. Nora Swagerman hoopt bij de volgende verkiezingen zeven zetels binnen te halen en met twee wethouders aan het college deel te nemen.

Geen speelbal

Naast haar werkzaamheden voor de SP is Nora Swagerman lid van de Wijkraad Krommenie, Bewonerscommissie Krommenie en Parteon Bewonersraad. Op die manier probeert zij invloed uit te oefenen op het beleid binnen haar woonplaats.
Een groot voorstander is zij ervan dat wijkraden en bewonerscommissies samen optrekken voor onder andere de openbare ruimte, want zo sta je sterker is haar motto. ,,Je bent geen speelbal als je het goed doet”, reageert de SP'er op de vraag of die organen wel invloed hebben. De omgeving moet leefbaar zijn en blijven. ,,Vooral groen'', vindt zij.

Vrije tijd

Nora Swagerman brengt deels de vrije tijd door in haar Krommeniese volkstuin. Even weg van alles en iedereen bewerkt zij de aarde waaruit allerlei gewassen groeien, zoals groenten en kruiden. Zo wil zij ook meer genieten van haar kinderen en kleinkinderen. Het is tijd om voor de SP wat minder te doen.
Halsreikend kijkt zij uit naar de momenten dat zij met een gerust hart haar dingen kan doen, alhoewel de SP'er zich de vraag stelt of zij afstand kan nemen van het partijwerk.
,,Toch is het een bevrijding dat de druk hiervan weg is. Ik ga niet met een zakdoek zitten om het afscheid weg te vegen”, zegt zij over haar vertrek als voorzitter.

U bent hier