h

In Zaanstad gaan ’s nachts de lichten uit

15 maart 2008

In Zaanstad gaan ’s nachts de lichten uit


door: Anna de Groot - SP Zaanstad fractielid


Het had nog wat voeten in de aarde, maar in Zaanstad gaan ’s nachts de lichten uit. Lang niet alle lichten, overigens. In de raadsvergadering van 13 maart 2008 besloot een raadsmeerderheid om ’s nachts de lichten te doven. Aanvankelijk leek het eenvoudig. De motie van SP, GroenLinks, ROSA, ChristenUnie en PvdA zou een raadsmeerderheid van 23 tegen 16 stemmen krijgen. Aan het begin van de raadsvergadering bleken er van de PvdA twee raadsleden afwezig.

De wethouder, Ronald Ootjers (CDA) deed een toezegging dat hij de motie nagenoeg bijna geheel uit zou voeren. Hij was echter van mening dat de aanlichting van gemeentelijke gebouwen en monumenten soms de straatverlichting vervangt en vroeg daarom of hij nader naar de zaak mocht kijken. Aan de CDA- fractie deed hij de toezegging dat de zaak uitgebreid op veiligheid onderzocht zou worden door politie en brandweer. En dát was nu juist niet nodig, omdat de motie in het geheel niet over openbare verlichting ging en derhalve geen aanslag was op de sociale veiligheid.
De fracties van ZOG en VVD waren van mening dat aan ondernemers niet gevraagd mocht worden om ’s nachts hun reclameverlichting uit te zetten. Huns inziens waren ondernemers zelf mans genoeg om iets te doen aan lichthinder, energiebesparing en milieu. De ZOG- fractie ergerde zich bovendien aan de blokvorming van ‘links’. De eenpersoonsfracties van de Partij voor de IJsbaan en DZ wezen op het grote sociale gevaar dat dreigde indien de aanlichting van gebouwen en nachtelijke reclame ’s nachts gedoofd zou worden. Onzin natuurlijk, want de motie was niet bedoeld om de openbare verlichting uit te doen.
Toen het op stemmen aankwam ontstond in de PvdA- fractie beroering. Een deel van de PvdA- fractie dreigde tegen de eigen motie te stemmen, omdat zij de toezegging van de wethouder voldoende achtten. De overige fracties wilden de motie echter in stemming brengen, omdat zij de zaak met enige spoed in gang wilden zetten, met een evaluatie in september.
Het kwam toch nog goed. De motie ‘Meer duisternis in het donker’ werd aanvaard met 21 stemmen voor en 16 stemmen tegen. En zodoende gaat Zaanstad maatregelen nemen om nachtelijke verlichting – vooral die verlichting die er niet echt toe doet – in te perken.

U bent hier