h

Maatwerk levert meer op

29 april 2008

Maatwerk levert meer op


Inburgeraars sneller aan het werk door samenvoegen van wettelijke gelden


door: Willem Croese

ZAANDIJK – Om aan het werk te komen doorlopen inburgeraars de wegen van de Wet Inburgering, Wet Werk en Bijstand en volwassen educatie. Eerst het een en dan het ander. Vanuit Den Haag is het ministeriële plan gekomen om als proef de gelden hiervan op één hoop te gooien en maatwerk af te leveren. Zaanstad is één van de gemeenten die het voortouw neemt.

Momenteel volgen de inburgeraars een verplichte cursus conform de Wet Inburgering. Daarna volgt een beroepsgerichte scholing. Uit de praktijk is gebleken dat deze methode niet altijd even goed op elkaar aansluit, waardoor het langer duurt dat inburgeraars een betaalde baan krijgen.
Door de financiële middelen bij elkaar te doen kan er maatwerk geleverd worden voor iedereen. Zo hoopt politiek Den Haag de nieuwe Nederlanders sneller en beter deel te laten nemen aan het arbeidsproces .
De gemeente Zaanstad heeft een aanvraag ingediend bij het Participatiefonds van het Rijk om deze proef uit te mogen voeren. Vandaag is bekend geworden dat die aanvraag goedgekeurd is.
Wethouder Piet Keijzer zegt hiermee blij te zijn. ,,De schotten tussen de wetten zijn weggehaald. Hiervoor krijgt de gemeente een extra bedrag van 350.000 euro." Na 6 mei gaan zowel de wethouder als zijn ambtenaren aan de slag om de uitvoering van deze werkwijze zo snel mogelijk te realiseren.

U bent hier