h

Op werkbezoek in Oss

16 april 2008

Op werkbezoek in Oss


door: Mieke Westera


Sinds een half jaar organiseert SP Zaanstreek regelmatig een Politiek Café. Omdat we nog op zoek zijn naar de juiste vorm ging ik zondag 13 april met Nora Swagerman en Patrick Zoomermeijer naar Oss om inspiratie op te doen.

Zout

Eind 1999 is in Oss, op initiatief van Jules Iding van de SP, politiek café ZOUT van start gegaan. Het idee van Iding was om in een ongedwongen sfeer politiek meer naar de mensen toe te brengen en dat is, met maandelijks honderden bezoekers, aardig gelukt. Het is een flitsend programma met debatten over actuele plaatselijke en landelijke politieke thema’s. Daarnaast is er maandelijks een gastcolumn en een vaste column, een hoofdgast en een quiz. Een en ander wordt gelardeerd met cabaret en live muziek. Talloze prominente plaatselijke en landelijke gasten zijn inmiddels te gast geweest in Zout, dat wordt gehouden in de grote zaal van cultuurpodium de Groene Engel aan de Kruisstraat in Oss.

Het programma

In twee uur tijd kregen we een zeer gevarieerd programma te zien. Voor het podium, waarop tussen de gesprekken door muziek werd gemaakt en een slotlied werd gezongen, zoals we dat kennen van het radioprogramma Spijkers met Koppen, werden aan tafel verschillende gasten ontvangen.
Zo ging SP Tweede kamerlid Arda Gerkens, zelf afkomstig uit de muziekwereld, in debat met Jasper van de Dobbelsteen, muziekprogrammeur bij de Groene Engel, over popmuziek in Nederland.
Maar niet alleen SP-ers kwamen aan bod. De gastcolumn werd uitgesproken door de fractievoorzitter van GroenLinks uit Oss en deelnemer aan een discussie over Ruimtelijke Kwaliteit was een VVD raadslid eveneens uit Oss.
Ook was er tijd voor luchtiger onderdelen zoals een quiz over uitgaan in Oss.
De middag werd vrolijk afgesloten met de bekende jazz saxofonist Hans Dulfer. Zijn verhalen waren de moeite waard. Jammer dat hij niet veel muziek ten gehore bracht.

Hoe nu verder in de Zaanstreek?

Als wij in de Zaanstreek ons Politiek Café aantrekkelijker willen maken en een groter publiek willen bereiken, dan hebben wij uw hulp nodig!
Weet u een leuke locatie, kunt u organiseren, maakt u muziek, kunt u gesprekken leiden of heeft u goede ideeën, neem contact met ons op!

E-mail: Mieke Westera
E-mail: Patrick Zoomermeijer

U bent hier