h

ABC voor minima

13 mei 2008

ABC voor minima

Piet Keijzer roept Zaankanters op meer gebruik te maken van gemeentelijke regelingen

door: Willem Croese

ZAANDIJK – Mensen met een laag inkomen zouden volgens wethouder Piet Keijzer meer gebruik moeten maken van de financiële regelingen die de gemeente kent. Net als het afgelopen jaar is het ABC boekje voor minima uitgegeven, hierin staan alle mogelijkheden. In 2007 zijn er 2500 van die boekjes verstuurd naar de klanten van de Sociale Dienst. Het aantal is dit jaar zelfs verdubbeld tot ruim 5100 exemplaren.

Dit opmerkelijke verschil schuilt in de verhoging naar 110 procent van het minimumloon om in aanmerking te komen voor financiële hulp. Hiermee is de wethouder van start gegaan. Zijn SP fractie heeft onlangs in de gemeenteraad zelfs gevraagd naar een onderzoek voor de mogelijkheid om het percentage op te schroeven naar 120 procent. Piet Keijzer: ,,Het onderzoek is klaar. Eerst worden de resultaten in het college besproken, waarna het aan de orde komt in de gemeenteraad.” Meer wil de SP'er nog niet kwijt hierover.

Noodzaak

Voor veel mensen is hulp noodzakelijk. ,,Er blijken nog steeds veel mensen te zijn met financiële problemen. Zij maken geen gebruik van de beschikbare hulp. Onnodig is het om in deze situatie te blijven. Ik hoop dat men gebruik maakt van de gemeentelijke regelingen”, aldus wethouder Piet Keijzer.

Het boekje

Mensen die door de bijstand niet de dagelijkse boodschappen kunnen doen, doordat zij andere hoge kosten hebben, kunnen bij het Gemeentelijk Hulpfonds aankloppen om extra gelden of voorzieningen te krijgen voor bijvoorbeeld schoolgaande kinderen.
Ook bestaat de mogelijkheid om via de gemeente zich te verzekeren voor een goedkope ziektekostenverzekering. Tal van andere zaken staan in het 48 pagina's tellende boekje vermeld.
Belangstellenden kunnen het ABC boekje krijgen bij het gemeentehuis, bibliotheken, kerken, moskeeën en buurthuizen. U kunt hieronder het boekje ook downloaden.

U bent hier