h

Een dorp in de stad

27 mei 2008

Een dorp in de stad

Eerste steen Kroonenburg gelegd door wethouder Piet Keijzer

door: Willem Croese

ZAANDAM – Enkele jaren geleden wonen mensen in aanleunwoningen aan de ds. Martin Luther Kingweg voor het Erasmushuis. Die huizen zijn met de grond gelijk gemaakt om plaats te maken voor het plan Kroonenburg. Piet Keijzer, wethouder Wonen heeft vanmiddag de eerste steen gelegd.


Piet Keijzer legt zijn eerste steen
Foto: Willem Croese

De SP'er zegt blij te zijn met 'aanvallend bouwen', dit tegen de gemeentelijke actualiteit in. De doelstelling van het college om 5500 woningen te bouwen is al teruggedraaid naar 4100. ,,Er is een waaier van redenen waarom die vertraging er is. En juist daarom is het goed dat Kroonenburg wel gebouwd wordt.”

Gemeenschap

Met 58 eengezinswoningen, 147 appartementen, een verzorgingshuis, huurwoningen, commerciële ruimtes, twee binnentuinen en een parkeergarage moet Kroonenburg een complex worden waar iedereen elkaar kent. ZVH directeur Frank van Dooren: ,,Een plek waar je elkaar kunt ontmoeten is een must. Je kunt er een praatje maken.”


Kroonenburg
Foto: Willem Croese

Volgens Leo Versteijlen van Kristal projectontwikkeling is deze stijl van bouwen in Denemarken een zeer veel gebruikte methode. Om het dorpse karakter te realiseren is hiervoor een architect ingehuurd die specialist is op dit gebied. ,,Het wordt geen betonnenblok, maar woningen die verschillende gevels hebben waardoor de uitstraling anders wordt”, zegt hij.


De bouwput
Foto: Willem Croese

Ook wethouder Piet Keijzer roemt deze wijze van aanpak. ,,ZVH bouwt geen woningen, maar wel gemeenschappen.” Verder prijst hij over het plan Kroonenburg dat er geen blik op straat komt te staan. De auto's worden in een parkeergarage geplaatst. Hierboven komen binnentuinen.
Cees Buys, directeur van Evean bepleit het welzijn van de Erasmushuisbewoners. In de afgelopen vijf weken heeft zijn instelling van de eetzaal een restaurant gemaakt. ,,En de cliënt wordt een klant”, zegt hij om te benadrukken dat bewoners volgens de huidige normen verzorgd moeten worden. Volgens hem zou deze werkwijze geen extra geld kosten.


Het oude Erasmushuis
Foto: Willem Croese

De eerste steen

In witte jassen gestoken en groene helmen op leggen Frank van Dooren (ZVH), Cees Buys (Evean), Leo Versteijlen (Kristal) en Sander Groot (toekomstige bewoner) samen met Piet Keijzer de eerste steen. De wethouder plaats een plakkaat met de tekst 'De eerste steen is op 27 mei 2008 gelegd door wethouder Piet Keijzer'. Na gedane arbeid wordt de werkkleding uitgedaan en kunnen de echte bouwvakkers verder met hun werk.

U bent hier