h

Extra ondersteuning voor werkzoekenden

12 mei 2008

Extra ondersteuning voor werkzoekenden


Re-integratiekrant moet meer mensen aan het werk helpen


door: Willem Croese

ZAANDIJK - Gemeenteambtenaren van de sector Werk en Inkomen hebben een krant uitgegeven over de thema's re-integratie en werk. Deze uitgave staat geheel in het teken van de mogelijkheden op de arbeidsmarkt voor mensen die om uiteenlopende redenen hieraan niet meedoen. De krant is verstuurd naar zoveel mogelijk werkzoekenden in Zaanstad.

De krant komt op het juiste moment. Wethouder Piet Keijzer: ,,Nu het economische tij meezit moet de gemeente alles uit de kast halen en extra inspanning leveren om zoveel mogelijk mensen aan het werk te krijgen en te houden. In deze krant staan de mogelijkheden op een rij.”

Vijf treden

Waar hulp nodig is voor werkzoekenden wordt gebruik gemaakt van een zogenaamde re-integratieladder. Deze ladder kent vijf treden. De eerste is voor degenen die om verschillende redenen een tijd niet hebben gewerkt. Zij krijgen in groepsverband de training 'Werkspoor' als voorbereiding op de arbeidsmarkt. Mensen die door lichamelijke of psychische problemen individuele hulp en verzorging nodig hebben staan op de tweede trede. Zij worden op maat bediend na gesprekken hierover.
Speciale activiteiten op sociaal en maatschappelijk gebied zijn voor werkzoekenden die door individuele problemen hinder ondervinden bij het zoeken naar de juiste baan. Zij staan op de derde trede. Nummer vier is voor mensen die deze vaardigheden onder de knie hebben, maar nog ervaring moeten opdoen in het bedrijfsleven. Deze groep gaat met behoud van uitkering aan de slag.
De laatste trede van de re-integratieladder is speciaal bestemd voor iedereen die klaar is voor de arbeidsmarkt, maar voor wie de afstand naar betaald werk nog te groot is. Zij krijgen een jaarcontract bij een bedrijf of instelling als betaalde kracht, als stagiaire of op een leerwerkplaats.

Koers

De gemeente Zaanstad zet hiermee de koers in om werklozen met een bijstandsuitkering kansen te bieden. Ook her-intreders en gedeeltelijk afgekeurden mogen gebruik maken van de vijf treden mogelijkheden.
Ondersteuning wordt eveneens gegeven aan werkzoekenden die als zelfstandige willen beginnen of de nieuwe werknemer heeft kinderopvang nodig voor het kroost. Het belang van vrijwilligerswerk krijgt ook meer aandacht, want zij die dergelijk werk doen zijn naar de mening van de gemeente nuttig bezig en doen werkervaring op. Net als inburgeren en werken samen kunnen gaan.
De samenwerking met het Centrum Werk en Inkomen (CWI) en het bedrijfsleven brengt interessante vacatures op. Het transportbedrijf Knap is op zoek naar extra chauffeurs die bereid zijn om het vak te leren binnen het bedrijf. Het bedrijf biedt ook een chauffeursdiploma. De CWI re-integratieconsulenten staan belangstellenden bij.

U bent hier