h

Verkoop tafelzilver levert extra geld op

6 mei 2008

Verkoop tafelzilver levert extra geld op


'Je moet ideeën ophalen bij de mensen voor wie het bedoeld is'


door: Willem Croese

ZAANDIJK – De komende weken zijn zowel het college als de gemeenteraad Zaanstad volop bezig met de 'Kadernota 2009 – 2012'. Een boekwerk van 63 pagina's waarin de stand van zaken van de gemeente neergezet is. Donderdag 24 april hebben de burgemeester en wethouders deze nota gepresenteerd in De Fabriek.

Of de presentatie in het filmtheater de meest geschikte plaats is valt te betwijfelen. De ruimte is aanzienlijk kleiner dan de raadszaal. Niettemin is de barruimte van De Fabriek goed gevuld met mensen, maar het merendeel van de belangstellenden bestaat uit politici, ambtenaren, vertegenwoordigers van belangenorganisaties en de pers.

Dialoog

,,Mij maakt het niet zoveel uit waar de presentatie plaatsvindt. Er waren inderdaad weinig burgers aanwezig, misschien komt dat wel door het onderwerp. Onlangs kon men met het college mee in een bus en een boot. Daar kwamen wel veel burgers op af”, reageert SP wethouder Piet Keijzer op deze kritiek.
Het Zaans college zegt de dialoog met de bevolking hoog in het vaandel te hebben staan. Burgemeester Geke Faber benadrukt dit door te stellen dat zowel de interne als de externe communicatie verbeterd kan worden vanuit het gemeentehuis.
Piet Keijzer: ,,Zij bedoelde vooral de kwestie Wilhelminastraat in Krommenie. De bewoners voelen zich daar niet gehoord. Eigenlijk is er niet één recept voor communicatie vraagstukken, zoiets moet je op maat uitvoeren.”

Praktijk

Deze manier van aanpak werpt zijn vruchten af. Als voorbeeld geeft de wethouder Wonen de Zaandamse Slachthuisbuurt. Ontwikkelaars en corporaties hebben in overleg een 'masterplan' gemaakt. Nu staan in deze buurt zestig sociale woningen. Ze worden binnen een aantal jaren gesloopt, omdat de woningen niet meer voldoen aan de eisen van tegenwoordig. De fundering is er ook slecht aan toe.
,,Hiervoor in de plaats komen 350 a 400 woningen, waarvan dertig procent sociaal. Studio City zal hier verdwijnen. Het vijfjarig contract loopt af. Ook deze grond wordt gebruikt voor de nieuwbouw. ZVH zoekt intussen naar andere locaties voor de containerwoningen”, vertelt Piet Keijzer.
Een ander voorbeeld is de renovatie van de Zaandijkse Tripasflats. De wethouder heeft onder andere met medewerkers van Parteon en bewoners gesproken over de renovatie van de flats en de herinrichting van de openbare ruimte in dit gebied.
Piet Keijzer heeft de zaak ter plekke bekeken. ,,De dertig kilometerzone van de Fortuinweg zou je moeten terugleggen, zodat de aansluiting van een extra zijstraat mogelijk wordt. Als ik daar niet was bijgepraat, had ik deze goede vondst zelf niet kunnen bedenken. Je moet dus ideeën ophalen bij de mensen voor wie het bedoeld is”.

Investeren

De SP-wethouder vindt de Kadernota beter dan vorig jaar. ,,De scherpte maak jezelf. De financiële discipline wordt zichtbaar. Als je bestuurt alsof je een artikel 12 gemeente bent levert het geld op.”
Eventuele risico's worden naar zijn mening teruggebracht door meer en beter inzicht en een betere boekhouding. De komende jaren moet Zaanstad 100 miljoen euro extra afboeken om de bedragen voor rente en aflossing verder naar beneden te brengen. Hiervan is inmiddels 30 miljoen gedaan. Over het jaar 2007 heeft de gemeente 11,2 miljoen euro overgehouden en dat is grotendeels bestemd voor de aflossing.
200 Miljoen euro is er nodig voor extra investeringen van bruggen, openbare ruimte en Inverdan. Piet Keijzer: ,,De gemeente zal zelf geld moeten genereren. Wij hebben tafelzilver. Gemeentelijke grond zal verkocht moeten worden, want dat levert ruimte op in de begroting. En misschien gaan wij wel onze aandelen bij Nuon verkopen. Verder zullen externe partners zoals de Stadsregio, de Provincie en het Rijk voor extra middelen zorgen om te investeren.”

Begroting

De Kadernota 2009 – 2012 wordt besproken in het Zaanse Beraad op 8 en 15 mei. De gemeenteraad behandelt het stuk tijdens de raadsvergadering van 22 mei.
In feite zijn de bevindingen van het college in de nota de leidraad voor de komende jaren en een voorschot op de begroting van 2009. Piet Keijzer is hoopvol gestemd over de behandeling van de kadernota.
,,Hier en daar zullen er wat aanpassingen komen. Velen zullen erkennen dat het langzaamaan beter gaat met de financiën van de stad."

U bent hier