h

Brief aan Jan Marijnissen

18 juni 2008

Brief aan Jan Marijnissen

Het zal niemand zijn ontgaan dat Jan Marijnissen gisteren de SP-Tweede Kamerfractie heeft meegedeeld te stoppen als fractievoorzitter, een besluit dat hij vervolgens toegelicht heeft op een persconferentie in Nieuwspoort. SP Zaanstreek bestuurslid Patrick Zoomermeijer stuurde Jan Marijnissen een persoonlijke brief.

Beste Jan,

Ik heb in de jaren dat ik actief ben voor de SP de nodige aanvaringen met je gehad, o.a. over het opgeven van socialistische eisen in ons beginselprogramma in 1999. Ik heb me ook altijd uitgesproken tegen het combineren van de functie van partijvoorzitter en fractievoorzitter, ook in de discussie naar het laatste congres toe. Dat laatste overigens niet alleen omdat het combineren van die functies te zwaar is, maar ook omdat een noodzakelijk controlemechanisme van de partij over het fractiewerk zo ontbreekt. Maar dat hoef ik hier niet verder te herhalen, dat weet je al. En dat was trouwens nooit persoonlijke kritiek, maar inhoudelijke kritiek. Ik hou er van om op de bal te spelen en niet op de man.

Ik heb altijd gevonden dat jij een belangrijke rol hebt gespeeld in de wording van de SP tot wat die nu is: een links alternatief voor de verrechtse PvdA. En dat jij in de Tweede Kamer een prima kopman was, die de SP smoel heeft gegeven. De indruk die je maakte als 'arbeider in het parlement' was onbetaalbaar, en nodig voor de SP om te laten zien dat we anders zijn dan alle andere partijen, en dat we geven om werkende mensen!

Maar ik wil niet dat dit als een In Memoriam gaat klinken, zoals gisteren en vandaag vaak in de media is gedaan. Ik denk dat die toon in de media geen recht doet aan de kracht van de SP. Het is eigenlijk een aanval op de SP, om nog eens in het mantra te herhalen dat de SP bij jouw vertrek in zou storten. Daar geloof ik niks van!

Je blijft tenslotte nog actief betrokken als voorzitter en (gewoon) kamerlid, en de partij barst van mensen en ideeën en vindt vast een capabele opvolger voor de functie van fractievoorzitter. Natuurlijk zal het wennen zijn, maar dat hoort bij het leven. Dit is ook een kans. Een kans om te laten zien dat de SP een volwassen partij is, die boven het niveau is uitgegroeid waar een enkel individu een beslissende invloed heeft in het voortbestaan van de partij. En dat gaan we doen, dat gaat lukken!

Ik wens je de zo gewenste wat rustiger tijd toe, een betere gezondheid, misschien meer tijd voor je gezin. Om in voetbaltermen te blijven: ook al ben je nu geen aanvoerder meer, je wordt vast ook geen bankzitter. Misschien neem je de rol op je als ervaren speler die de jonkies zich laat bewijzen?

Met socialistische groet,

Patrick Zoomermeijer
lid bestuur SP Zaanstreek

U bent hier