h

Plek in de metropool

20 augustus 2008

Plek in de metropool

Plan van aanpak nieuwe structuurvisie is klaar

Door: Willem Croese

ZAANDIJK – Een goed gebruik is om ongeveer één keer in de vijf jaar op gemeentelijk niveau de ruimtelijke ordening voor een bepaald aantal jaren vast te leggen middels een zogenaamde structuurvisie . De laatste Zaanse versie dateert uit het jaar 2005 onder de naam 'Dansen Op Het Veen'. Wethouder Piet Keijzer en zijn ambtenaren hebben onlangs een plan van aanpak opgesteld dat moet leiden tot een nieuwe structuurvisie.


Plek in de metropool
Bron: Gemeente Zaanstad

Afgeweken wordt van de voormalige cyclus van vijf jaar, want per 1 juli 2008 is de nieuwe Wet op de ruimtelijke ordening (nWro) van kracht. Gemeentes en provincies worden verplicht gesteld om een structuurvisie vast te stellen. Deze nieuwe wet voorziet er onder andere in dat bij projectbesluiten makkelijker de fondsafdracht voor stedelijke voorzieningen kan worden vastgesteld. Ondanks de wettelijke verplichting staan er geen sancties tegenover wanneer een gemeente of provincie zich niet houdt aan de wet.

Noodzaak

,,Zaanstad voert de wet op een pragmatische manier in. Wij moeten wel. Het is zelfs noodzakelijk. De keuze moet bijvoorbeeld gemaakt worden of er wel of niet gebouwd wordt voor Amsterdammers in onze gemeente”, licht Piet Keijzer toe.
Al zijn volgens de wethouder de intenties goed hij vindt de wet een gedrocht. ,,Op papier heb je als gemeente meer te vertellen, maar de provincie kan over ons heen stappen. De administratie is stukken ingewikkelder geworden en de zeggenschap verandert niet echt. Voordelen zijn echter wel dat de inspraaktijd voor burgers verkort wordt van 50 naar 26 weken, waardoor deze procedures sneller afgehandeld worden. En een bestemmingsplan mag niet ouder zijn dan tien jaar om bouwleges te kunnen heffen. Is het ouder dan 10 jaar dan vervalt de mogelijkheid tot het innen van bouwleges.”

Metropool

'Plek In De Metropool' heet de Zaanse versie van de structuurvisie die dezer dagen besproken wordt in de gemeenteraadscommissie 'Ruimtelijke Ordening'. De naamgeving doet meer vermoeden. Wethouder Piet Keijzer reageert: ,,Het is een werktitel, maar wel een realistische. De zaken houden niet op bij de grenzen van Zaanstad. Je moet als gemeente ook de visies van de aanpalende gemeenten erbij betrekken.”



Kaart Metropool Regio Amsterdam
Bron: Metropool Regio Amsterdam

De 'Metropool Regio Amsterdam' zit er aan te komen. De lokale overheden maken afspraken met elkaar over woningbouw, werkgelegenheid, infrastructuur en landschap. Het gebied van de metropool is simpel gezegd de noordelijke kant van de Randstad en het moet een internationaal concurrerende regio worden.

Openbaar vervoer

De SP-wethouder pleit voor het versterken van het openbaar vervoer in de regio. Hij denkt aan het doortrekken van de Amsterdamse Noord-Zuidlijn naar Zaandam-Oost. ,,Veel Zaankanters werken in Amsterdam en dan is een betere verbinding met de metro naar Amsterdam een must.”
De spoorlijn langs de plaatsen in de gemeente Zaanstad zal naar de mening van Piet Keijzer een intensievere rol moeten spelen. Bij die stationslocaties ziet hij graag meer verdichting van wonen en werken. Volgens de wethouder levert dit meer werkgelegenheid op, dat weer een economische impuls kan geven aan zijn stad.

Amsterdam

Over de samenwerking in de regio zegt Piet Keijzer: ,,Je hebt elkaar veel te bieden. Zaanstad heeft veel water en groen dat dicht bij het centrum van Amsterdam ligt. En ook het industrieel erfgoed is een belangrijke kenmerk van onze streek. Een ander sterk punt van onze regio, ten opzichte van regio’s elders in de wereld, is het hebben van een groot aanbod van huurwoningen in alle prijsklassen.”
Bang is de wethouder niet dat Zaanstad zijn eigen identiteit verliest wanneer de stad sterker verbonden raakt met de Metropool Regio Amsterdam. De vergelijking trekt hij met de fusie van de Zaanse gemeenten tot het huidige Zaanstad.
,,Assendelft is Assendelft gebleven, net als de andere plaatsen. En in hoeverre is Oostzaan minder geworden door het hebben van het kengetal 075? Niets dus!”

Scenario's

Piet Keijzer wil graag op de toekomst voorbereid zijn. Scenario's moeten volgens hem uitgewerkt worden, bijvoorbeeld op het gebied van werk en industrie. Hij geeft het voorbeeld van de cacao-bedrijven in de stad. Door import- en exportheffingen wordt het geld nog in Zaanstad verdiend en niet bijvoorbeeld aan de Ivoorkust.
,,Op wereldniveau zijn de beslissingen van invloed op de economie en de omgeving van Zaanstad. Stel je voor dat de cacao-industrie door veranderingen verplaatst naar Ivoorkust. Dit kost veel werkgelegenheid, maar het levert ook veel hectaren grond op waar nu nog de fabrieken staan. Je moet je ook voorbereiden op een dergelijk scenario”, stelt Piet Keijzer.

Behandeling

Intussen heeft het gemeentebestuur een raadsvoorstel gemaakt dat eerst in de raadscommissie besproken wordt. Daarna volgt de besluitvorming in de raad. Piet Keijzer verwacht dat de nieuwe structuurvisie rond is voor de zomer van 2009.
In de tussentijd wordt de discussie niet alleen in de raad gevoerd, maar ook daarbuiten. Ontwikkelaars, woningbouwcorporaties en andere partijen zullen hier aan meedoen. De bewoners van Zaanstad worden volgens de wethouder niet vergeten.
,,Je moet meteen bij het begin nadenken wanneer en hoe je de bewoners er bij betrekt. De structuurvisie blijft een stedelijk en redelijk abstract document en schetst een beeld voor 2020. Bij de verdere uitwerking op het niveau van wijk en buurt zullen bewoners een veel nadrukkelijke rol gaan spelen.”
Voor de uitvoering van het maken van de nieuwe structuurvisie verwacht de wethouder niet buitensporig veel geld te moeten gebruiken, want volgens hem is er veel kennis in huis bij de ambtenaren waardoor geen externe krachten ingehuurd moeten worden. Al met al zegt hij tevreden te zijn over de manier van aanpak.

U bent hier