h

Manusje van alles

7 september 2008

Manusje van alles

SP Zaanstreek secretaris Mieke Westera realist en wereldverbeteraar tegelijk

Door: Willem Croese

KOOG AAN DE ZAAN – Zij is moeder van drie kinderen en werkt part-time als administratief medewerker bij een verhuisbedrijf. Naast dit drukke bestaan weet Mieke Westera tijd vrij te maken voor de SP Zaanstreek. Vanaf april 2006 is zij secretaris en in die hoedanigheid is de SP'er 'het' aanspreekpunt van haar partij.Mieke Westera
Foto: Willem Croese

Wie wat wil weten over de SP of iets wil doen hiervoor weet de weg naar Mieke Westera snel te vinden. Omgekeerd is zij de olie van een motor die de machine doorsmeert om de leden van haar partij in beweging te houden. De Koogse is dag-in-dag-uit bezig. Zij ziet zichzelf als een 'manusje van alles', die als het ware de facilitaire dienst is. Organiseert de SP Zaanstreek een vergadering, feest of actie dan kan men er op rekenen dat de zaken tot in de kleinste details zijn geregeld tot de koffie en koek aan toe.

Niet alleen stemmen

,,Ik vind het leuk om te doen”, vertelt Mieke Westera over haar motivatie om zich in te zetten voor de SP. Zoals het zo vaak gebeurt is dit niet vanzelf gegaan. Zij is er ingerold. Op 25 mei 2002 hakt Mieke Westera de knoop door en wordt lid van de SP.
,,De verkiezingen na de moord (6 mei 2002) op Pim Fortuyn waren idioot”, memoreert zij over het hectische politieke landschap in Nederland. ,,Ik dacht 'alleen stemmen is niet genoeg'. De nare sfeer op dat moment heeft bij mij losgemaakt dat ik meer moest doen. De vreemdelingenhaat vond ik vreselijk. Het ging er bij mij niet in dat een bepaalde groep mensen de schuld kreeg van de onrust in het land.”
Voor haar SP lidmaatschap is Mieke Westera nooit lid geweest van een politieke partij. ,,Ik stemde altijd PSP en later afwisselend PvdA en Groen Links. Vanaf 1998 werd het de SP, omdat die partij concrete politiek voert.”

Actief

Een tijdje duurt het voordat de SP Zaanstreek secretaris werkelijk actief wordt. Zij weet op dat moment nog niet goed wat ze moet doen totdat in 2004 het kabinet de 'no claim regeling' invoert voor de ziektekostenverzekering. De SP organiseert acties hiertegen in het land. Zo ook in Zaanstad. Er komt een 24 uur wake bij het Zaans Medisch Centrum (voorheen De Heel). Ook Mieke Westera doet mee.
,,Van vijf uur tot zeven uur 's morgens was ik er. De actie was succesvol. Wij haalden veel publiciteit en nog belangrijker veel handtekeningen”, vertelt zij over de deelname aan haar eerste actie.
De SP'er krijgt de smaak te pakken en volgt interne cursussen als 'Lokaal Actief' en 'Onder De Mensen'. ,,Geweldig vond ik die cursussen. Ik had geen idee wat ik op straat kon verwachten, maar intussen weet ik dat het mooi werk is om te doen.”

Wereldverbeteraar

Door actief te zijn word je volgens Mieke Westera bewust van de situatie waarin de mensen vandaag de dag leven. ,,Mijn oudste zoon zegt altijd dat ik een wereldverbeteraar ben als ik op pad ga voor de SP. En dat voelt ook wel een beetje zo, want ik wil graag iets veranderen aan de wereld.”
Voor haar gaat de politieke motivatie verder dan alleen actie voeren. Het milieuvraagstuk is iets wat Mieke Westera volop bezig houdt. ,,Wij zijn allemaal blind, want kennelijk heerst het gevoel dat niets aan het milieu gedaan kan worden. Onzin. Als ik met mijn fiets bij de Hembrugpont sta, tik ik op de ramen van auto's om te vragen of de motor uitgezet kan worden wanneer men staat te wachten. Zo simpel is het.”
Op haar manier wil de SP Zaanstreek secretaris een steentje bijdragen. Zij zegt een oorlog niet te kunnen stoppen, maar er wel voor te knokken dat volkstuinen blijven bestaan of dat er een eerlijke verdeling komt, zodat voedselbanken niet meer nodig zijn.

Techniek

Naast haar secretariaatswerkzaamheden en idealen houdt Mieke Westera zich sinds enkele maanden bezig met de SP Zaanstreek website. Zij is de huidige webmaster. De techniek boeit haar enorm. ,,Vroeger was ik op het gymnasium goed in wiskunde en nu ben ik gek op a-tjes en b-tjes plaatsen om mooie pagina's te krijgen op de website. Immers dit is het visitekaartje van de SP”, zegt zij met een glimlach van oor tot oor.
Webmaster zijn is niet alleen de techniek beheersen, maar ook afwegen welke artikelen geplaatst worden en mensen motiveren om stukken te schrijven. Volgens Mieke Westera kun je elkaar zo aanvullen. ,,Saamhorigheid is nodig om als partij goed te functioneren.”

Ze leunt achterover in haar stoel en neemt een slok koffie. Haar schoolgaande zoon komt zo thuis. Even omschakelen. Mieke Westera gaat soepel over in de rol van moederschap. Toch kan zij het niet laten om te zeggen dat ze geen gemeenteraadslid wil zijn, want dat moet je volgens haar echt willen. ,,Laat mij maar het manusje-van-alles zijn.”

U bent hier