h

Zwerfvuil is negatief voorschot

7 oktober 2008

Zwerfvuil is negatief voorschot

Eerst schulden aflossen daarna de bezem er doorheen

Door: Willem Croese

ZAANDAM – Wie om zich heen kijkt in Zaanstad ziet op veel plekken sloop- of bouwactiviteiten. Het centrum van Zaandam is onder de noemer Inverdan het grootste voorbeeld hiervan. De indruk is rommelig. Een wirwar van omleidingsborden moeten het winkelend publiek langs de bouwputten leiden. De eerste contouren van de nieuwe gebouwen zijn zichtbaar. SP Zaanstad fractievoorzitter Rob Poldner is blij dat er eindelijk gebouwd wordt.

Rob Poldner

,,Na zo'n vier a vijf jaar intensief debatteren in de gemeenteraad en elders in de stad worden de plannen van Inverdan gerealiseerd”, zegt hij. De SP is aanvankelijk tegen Inverdan, omdat het te duur en de stad voor andere investeringen lange tijd op slot zou zetten. Rob Poldner stelt dat door deelname van zijn partij aan het Zaans college Inverdan stukken eenvoudiger is geworden dan eerder gepland. De kosten zijn nu aanzienlijk lager, waardoor volgens het raadslid de bouw betaalbaar is.

Zorgen

De SP'er woont vlakbij het centrum van Zaandam. Hij ondervindt als geen ander de hinder in het dagelijks verkeer. ,,Je kunt hierover klagen, maar deze omstandigheden horen erbij. Regelmatig spreek ik mensen over de nieuwbouw. De één vindt het verbazend mooi en de ander is negatief. Eerlijk gezegd weet ik niet meer wie in de meerderheid is.”
Een megabioscoop en grote winkels reizen op één van de locaties uit de grond. De paviljoenwinkels op de Gedempte Gracht zullen verdwijnen. Rob Poldner maakt zich zorgen over de winkelstand in het centrum van Zaandam. ,,Worden die plekken goed opgevuld”, is de vraag die hij hardop stelt. Het antwoord is nog onbekend.
Betaalbare woningen, scholen, de Bieb en een cultuurhuis zijn voor het SP raadslid een goede aanvulling op het toekomstige winkelhart van zijn woonplaats. Nauwgezet volgt hij de ontwikkelingen. De gemeenteraad overlegt regelmatig met het college over de stand van zaken . Waar nodig worden plannen aangepast, zolang het maar binnen het financiële plaatje blijft.

Zwerfvuil

Rob Poldner vindt de Gedempte Gracht momenteel te snel vervuild. ,,Mensen gooien de rotzooi zelf op straat. Ik moet wel zeggen dat de prullenbakken in deze straat erg klein zijn. Sinds de terugkeer van de markt naar de Rozengracht is er aanzienlijk meer zwerfvuil in de buurt. Het wordt er niet mooier van.”
De gemeente Zaanstad kent grofweg twee systemen van reiniging in de wijken. Normaal en intensief. De Gedempte Gracht krijgt de normale reiniging. Bijvoorbeeld op zondagochtend ligt deze winkelstraat bezaaid met afval. ,,Dit is een negatief voorschot op straks als Inverdan klaar is. Als gemeente moet je nu al je best doen om de straat schoon te houden, want dan zal het publiek dit ook doen. Goed voorbeeld doet volgen”, is de kritiek van de SP'er.

Onderhoud

Behalve bouwactiviteiten en zwerfafval is er ook onderhoudsachterstand zichtbaar in de stad. Plantsoenen worden hier en daar overwoekerd door onkruid. Straattegels liggen in sommige straten schots en scheef.
,,Er zijn ongetwijfeld nog meer voorbeelden te noemen. De achterstand is in ieder geval gigantisch. Zaanstad kent enorme schulden die teruggebracht worden naar zo min mogelijk. Wanneer je schuldenvrij bent hoef je geen rente meer te betalen en er blijft geld over. Dat is het moment om de achterstand in te halen. Als je nu met geleend geld het onderhoud gaat optimaliseren wordt het duur”, legt Rob Poldner uit.
De SP'er zegt dat de financiële achterstand in 2014 naar verwachting ingelopen moet zijn. Hij erkent dat door onderhoudsachterstand de stad enigszins verpaupert. ,,Maar dat kun je voorkomen door de zogenaamde 'cleanteams' in de buurten hun werk te laten doen. En er zijn ook creatieve ideeën, zoals schoolkinderen die hun buurt schoonmaken. Het vraagt ook iets van de mensen in de wijken.”

U bent hier