h

Bonus Zaanse politiebaas ongepast

25 januari 2009

Bonus Zaanse politiebaas ongepast

SP'er Sonja van Elmpt: ,,Gewone agenten krijgen ook niets extra's.”

Door: Willem Croese

ZAANDIJK – Recent heeft de Nederlandse Politie Bond (NPB) bekend gemaakt welke politiebazen een bonus hebben ontvangen voor hun goede prestaties in 2006. In dit lijstje komt ook de naam van de Zaanse korpschef Gerard Huijser van Reenen voor met een bedrag van €23.004 boven het jaarsalaris van ruim een ton. De burgemeester moet als korpsbeheerder voldoen aan die bonusregeling in opdracht van het kabinet.


Gerard Huijser van Reenen.
Fotobron: Politie-academie.

Om een signaal van afkeuring te geven hebben Groen Links, PvdA, Rosa en SP een motie voorgelegd aan de gemeenteraad waarmee het college de opdracht krijgt een brief over deze kwestie te sturen naar minister Guusje Ter Horst. De motie is aangenomen.
De CDA-fractie heeft dit niet ondersteund, omdat het een 'postzegelmotie' zou zijn en dat je als Zaanse raad niet bezig moet houden met zaken waar je niet zelf over gaat. ,,Die partij stemt altijd tegen wanneer zulke moties aan de orde komen. Ook vorig jaar toen wij een motie hadden over salarisverhoging voor agenten”, zegt SP Zaanstad fractievoorzitter Sonja van Elmpt.
De meerderheid van de Zaanse raad is echter van mening dat de systematiek van bonussen niet deugd en zou moeten worden afgeschaft. Het gaat de SP niet zozeer om het functioneren van Gerard Huijser van Reenen, maar deze partij vindt de bonus meer dan ongepast.
Sonja van Elmpt: ,,Zeker voor de top. Gewone agenten krijgen ook niets extra's wanneer zij hun best hebben gedaan in het voorgaande jaar. Die ongelijkheid kun je niet maken.” Of voor 2007 en 2008 bonussen zijn uitgekeerd aan de Zaanse korpschef is de SP'er onbekend.

U bent hier