h

Crisis geen uitzondering

11 januari 2009

Crisis geen uitzondering


SP nieuwjaarsreceptie gezellig en strijdbaar


Tekst en foto's: Willem Croese

KROMMENIE – Ondanks de winterse kou zijn ongeveer vijftig mensen afgelopen vrijdagavond aanwezig geweest op de SP Zaanstreek nieuwjaarsreceptie in buurthuis De Pelikaan. Niet alleen SP'ers zijn van de partij, maar ook gasten van de PvdA, Groen Links, DIDF en Baanstede afdeling confectie. In zijn toespraak roept waarnemend voorzitter Patrick Zoomermeijer op in actie te komen tegen de chaos van de economische crisis.

SP nieuwjaarsreceptie 2009

Het Centraal Planbureau voorspelt 600.000 werklozen in Nederland voor het jaar 2009. Dit sombere beeld zal de Zaanstreek niet voorbijgaan. Patrick Zoomermeijer memoreert dat onder meer politie-agenten, buschauffeurs en winkelpersoneel (V&D) in 2008 middels acties voor hun rechten zijn opgekomen. ,,Trap niet in de leugens dat de huidige crisis slechts een uitzondering is. Het systeem is in essentie verrot en dat vraagt om actie.”

Belangen

Volgens de waarnemend voorzitter is de SP 'de' partij die continu opkomt voor de belangen van mensen met of zonder baan. Als praktisch voorbeeld noemt hij de 'Bibliobus'. De provincie Noord-Holland wil die dienstverlening overhevelen naar de gemeenten zonder een toereikend budget.
De SP Zaanstreek heeft ruim duizend handtekeningen opgehaald, die vervolgens aan het provinciebestuur zijn overhandigd in de hoop dat de plannen stopgezet worden. Hier is door de provincie geen gehoor aan gegeven. Zaanstad houdt voorlopig de Bibliobus totdat de Biblioboot ingezet wordt. De SP'er zegt de ontwikkelingen nauwlettend te volgen.

Waardering

Patrick Zoomermeijer bedankt een reeks mensen voor hun inzet. Jan Buter als vaste waarde voor de SP kraam en het inlegvel voor De Tribune. Ook Niek Zentveld verdient een pluim. De oud-penningmeester heeft het afgelopen jaar eveneens geholpen met het inlegvel, maar gaat nu van zijn welverdiende pensioen genieten. Mieke Westera wordt als secretaris de rots in de branding en de spin in het web genoemd, Nora Swagerman die na zeven jaar voorzitterschap actief blijft voor de partij.

SP nieuwjaarsreceptie 2009

De Wormerlanders Henk Mak, Henk Onderwater, Martin van der Kolk en Hans Mandjes kunnen in 2009 aan de slag als afdeling. Patrick Zoomermeijer: ,,De SP heeft in Wormerland veel krediet opgebouwd en dan is een afdeling in oprichting verdiend.”

SP nieuwjaarsreceptie 2009

Lokale politiek

In het rijtje van SP'ers die hun verdiensten hebben vraagt Patrick Zoomermeijer ook aandacht voor de SP Zaanstad fractie en SP wethouder Piet Keijzer. Geen financiële drempels voor inburgeraars, extra bijstand door het sociaal minimum te verhogen naar 110 procent en het verzoek van de fractie dit hoger te krijgen naar 120 procent en plannen voor een landelijke APK voor funderingen zijn een aantal punten die typisch SP zijn.
Rob Poldner heeft een punt gezet achter zijn fractievoorzitterschap. De SP'er gaat verder als raadslid voor zijn partij. ,,Hij heeft de fractie professioneel gemaakt”, zegt Patrick Zoomermeijer. Rob Poldner's opvolger is Sonja van Elmpt. Zij bedankt iedereen voor het in haar gestelde vertrouwen en zegt enthousiast de klus voort te zetten.

SP nieuwjaarsreceptie 2009

Na al deze woorden is het tijd voor een hapje en een drankje. De beste wensen voor het jaar 2009 vliegen over en weer met dikke klapzoenen en stevig handen schudden. Staand of zittend worden de laatste nieuwtjes uitgewisseld. Rond de klok van tien uur 's avonds keert iedereen voldaan en strijdvaardig huiswaarts.

U bent hier