h

Olifant en tijgers toch in Zaandam

31 januari 2009

Olifant en tijgers toch in Zaandam

Wilde dieren de tent uit

door: Willem Croese

ZAANDIJK – Wie van een circusvoorstelling houdt kan in de periode van 11 tot en met 16 februari op de Burcht in Zaandam terecht bij het Staatscircus Moskou – Holiday. Op het programma staan onder meer de huisclowns Dennis & Vladimir Stoliarov en de hogeschoolrijpaarden van Sandrine en Jennifer Beautour, maar ook wilde dieren.

Olifant Betty Staatscircus Moskou
Olifant 'Betty' in Staatscircus Moskou
Fotobron: website Staatscircus Moskou

In de show van Staatscircus Moskou komen Janine en Mario Masson uit Frankrijk met de 27-jarige olifant Betty en een groep Bengaalse tijgers, waaronder een witte en een zeer zeldzame goudkleurige tabby tijger. Voor deze groep dieren komt SP-raadslid Anna de Groot op, want volgens haar horen ze niet thuis in een circus.

Geen landelijke steun

,,Wilde dieren, zoals olifanten en tijgers hebben bepaalde gewoontes die niet nagebootst kunnen worden in een circus. Een olifant leeft bijvoorbeeld niet alleen, maar in een kudde”, stelt de SP'er. Zij is niet tegen het gebruik van 'gedomesticeerde' dieren zoals paarden en honden, want die zijn gewend aan het leven met mensen.
Samen met ROSA heeft de SP in 2005 een motie door de gemeenteraad gekregen waarin staat dat een circus met wilde dieren niet welkom is in Zaanstad. Winschoten heeft dergelijke circussen sinds 2006 verboden en dat is niet in dank afgenomen door circus Renz. Dit gezelschap heeft een rechtszaak gewonnen tegen die gemeente, waardoor wilde dieren daar wel acte de présence kunnen geven. Winschoten gaat echter in hoger beroep.
Anna de Groot: ,,De rijksoverheid steunt gemeentes niet. En ook in de Tweede Kamer zijn dergelijke geluiden te horen. CDA'er Henk Jan Ormel vindt het allemaal onzin dat er geen wilde dieren in een circus mogen optreden. Hij heeft hiermee minister Gerda Verburg in de tang, want zij is niet bereid iets te doen met onze wil.”

Vragen

Voor de komst van het Staatscircus Moskou in Zaandam heeft het SP-raadslid een reeks vragen gesteld aan het college, die afgelopen donderdag in het Zaans Beraad behandeld zijn.
Anna de Groot: ,,Deskundigen hebben vastgesteld dat circussen niet goed kunnen zijn voor het welzijn van wilde dieren. Het optreden van een 'solitaire' olifant is volgens de richtlijnen van de Vereniging van Nederlandse Circus Ondernemingen (VNCO) niet wenselijk. De vraag is of Zaanstad bij het verstrekken van de speelvergunning eisen heeft gesteld aan de huisvesting en omgang met de circusdieren. En of hier in het kader van dierenwelzijn gecontroleerd wordt.”
Loco-burgemeester Harm Jan Egberts heeft namens burgemeester Geke Faber gereageerd op de vragen. De strekking van zijn verhaal is dat de burgemeester en wethouders het volledig eens zijn met de vragensteller. Sterker de komst van de wilde dieren is tegen de wens van het college in, maar kan er niets mee zolang het Rijk dwars ligt.

Actie

SP'er Anna de Groot is van plan de Landelijke Inspectie Dienst (LID) in te schakelen. ,,Verder wil ik geen stennis schoppen. Ik weet dat dierenwelzijn wethouder Robert Linnekamp een voorvechter is van circussen zonder dieren. Samen moeten wij daar uitkomen.”
Voordat het Staatscircus Moskou naar Zaandam komt treden de dieren op in Alphen aan de Rijn. De ultra-rechtse groep 'Met de Dieren Tegen de Beesten' (MDTB) is van plan met geweld het circus op vier februari tegen te houden. Circusdirecteur Hans Martens heeft inmiddels om politiebescherming gevraagd.
,,Hier wil ik niets mee te maken hebben, want zulke 'dierenvrienden' zijn de ergste vijanden. Met hen wil ik niet mee op één lijn gezet worden”, reageert Anna de Groot op die actiegroep. Zij blijft voornemens om wilde dieren de tent uit te krijgen door met argumenten en voorstellen te komen. Niet met geweld.

U bent hier