h

Raad wijst tuinenplan af

18 januari 2009

Raad wijst tuinenplan af

Geen serieuze manier van politiek bedrijven

Door: Willem Croese

ZAANDIJK – Tijdens de gemeenteraadsvergadering op 15 januari heeft het tuinenplan van de SP Zaanstad-fractie de eindstreep niet gehaald. De socialisten pleiten voor een soort volkstuinen in de openbare ruimte en daar zien de overige raadspartijen niets in. SP-fractievoorzitter Sonja van Elmpt vindt zelfs dat het plan belachelijk gemaakt is.

De SP Zaanstad-fractie wil naast de bestaande complexen de mogelijkheid creëren om op bijvoorbeeld grasvelden rondom flatgebouwen bewoners te laten tuinieren. Geheel nieuw is het plan niet, want in Utrecht bestaat deze mogelijkheid al. Verder hopen de indieners van het plan een sterkere band te krijgen tussen bewoners in een buurt. Helaas mocht de goede wil van de SP'ers niet baten.

Beneden peil

De argumenten die gebruikt werden om het plan naar de prullenbak te verwijzen vond Sonja van Elmpt beneden peil. ,,Het werd bijvoorbeeld door ROSA afgedaan alsof het een 'Oostblok' idee is, waarbij gedacht moet worden aan mensen die geen geld hebben en dan maar hun eigen groente en fruit telen. De ZOG veronderstelde dat honden in die tuinen hun behoeften zullen doen. En ga zo maar door.”
Sonja van Elmpt vindt de manier waarop veel fracties hebben gereageerd 'geen serieuze manier van politiek bedrijven'. Volgens de SP-fractievoorzitter hebben raadsleden het plan niet gelezen, want ze wisten niet goed wat het plan voorstelde.

Opheffen

Nog duidelijker werd dat de meerderheid van de raad de intentie van de SP niet serieus nam toen men veronderstelde dat de socialisten voor het opheffen zouden zijn van volkstuinen. Sonja van Elmpt stelt klip-en-klaar dat hier geen enkele sprake van is.
,,Wij zijn voor het behoud van volkstuincomplexen. Soms moet je een afweging maken om tuinen te laten verhuizen naar een andere locatie wanneer de grond van het complex hard nodig is voor bijvoorbeeld woningbouw. En dan moet er wel een nieuwe en goede plek komen voor de volkstuinen met randvoorwaarden, zoals hulp geven voor een goede inrichting, nieuwe huisjes en dat de tuinders tevreden zijn.”

Een-tweetje

ROSA-raadslid Erik Schaap deed in de reeks kritiek er nog een schepje bovenop door te stellen dat de SP-fractie een 'een-tweetje' had met SP-wethouder Piet Keijzer, want de laatste nam het in de raad op voor het tuinenplan van zijn partijgenoten.
Sonja van Elmpt: ,,Zo hebben wij dit helemaal niet ingezet. Als fractie bespreek je ideeën die op komen borrelen en als wij het een goed plan vinden brengt de SP dit naar voren. Natuurlijk wist Piet Keijzer van het voorstel. Wij spreken elkaar en dan komt ook zo'n onderwerp aan de orde. Daar is niks mis mee.”

Al met al is het plan op een onwaardige manier behandeld. ,,Je kunt niet altijd successen boeken, maar je kunt wel normaal met elkaar omgaan door op basis van argumenten een plan te bespreken. Hoe dit ging is iets heel raars”, stelde Sonja van Elmpt na afloop.

U bent hier