h

Woningbouw op schema

25 januari 2009

Woningbouw op schema

Woonvisie leidraad plannenmakerij
Door: Willem Croese

ZAANDIJK – Het beoogde aantal van 712 opgeleverde nieuwbouwwoningen in Zaanstad is in 2008 ruimschoots gehaald met 778 stuks. Saendelft heeft met 534 woningen het grootste aandeel en binnenstedelijk zijn er 244 woningen gerealiseerd. Wethouder Piet Keijzer is meer dan tevreden en complimenteert daarom de bouwers en opdrachtgevers met deze prestatie. Voor het jaar 2009 zijn de verwachtingen hoog gespannen.

,,Wij kunnen voor dit jaar aannemen dat de 922 geplande woningen ook opgeleverd worden, want die bouwprojecten zijn volop in gang. Denk bijvoorbeeld aan Kroonenburg, De Schepenhof, De Conrad en Aurum, achter station Zaandam”, legt de wethouder uit. De economische crisis zou voor de periodes hierna een probleem kunnen opleveren. Toch ziet Piet Keijzer kansen om de door het college gestelde norm van totaal 4100 woningen, in de periode van 2005 tot en met 2009, te halen.


Verkoopbord Kroonenburg
Foto: Willem Croese

Vertraging

In het college-akkoord 'Zaankanters maken de streek' is in 2006 het getal van 5500 woningen het streefgetal. Dit is het afgelopen jaar in overleg met de gemeenteraad teruggeschroefd naar 4100, omdat voornamelijk Inverdan achterloopt.
Piet Keijzer: ,,In dit gebied zijn nog geen woningen gebouwd. Het is een ingewikkeld bouwproces in het centrum van Zaandam. De aanbesteding voor de grond is vertraagd doordat ontwikkelaars te laag bieden. Op voorhand hadden wij niet gedacht dat het zo lang zou duren en dan moet je de normen bijstellen.”
Parteon heeft eveneens vertraging met nieuwbouw. Volgens de wethouder maakt die corporatie een inhaalslag in de jaren 2010 en 2011. Voor de productie van volgend jaar voert de wethouder de komende tijd gesprekken met corporaties om te kijken in hoeverre Zaanstad wat kan betekenen voor hen en vice versa.

Nieuwe projecten

,,Over Zaanstad maak ik mij niet veel zorgen. De bouwprojecten zijn op orde en niet onbelangrijk de financiën zijn voor elkaar. Bovendien hebben wij in de prognoses de terreinen van het ziekenhuis ZMC en de sportverenigingen in Krommenie niet meegenomen. Wij moeten ook weer voorkomen dat teveel woningen in één keer gebouwd worden. Alle noodzakelijke voorzieningen moeten er wel zijn en mensen hebben de tijd nodig om te verhuizen”, aldus de wethouder Wonen.
De kunst voor particuliere ontwikkelaars is om in deze tijd van crisis de financiering rond te krijgen, voordat zij nieuwe projecten kunnen starten. Een ander probleem is dat potentiële kopers langer aarzelen om over te gaan tot de aanschaf van een woning. Bovendien verstrekken banken moeizamer hypotheken. Piet Keijzer constateert dat er op dit moment een verschuiving gaande is van koop naar huur.

Sociale woningbouw

De samenstelling van het huidige woningbestand in Zaanstad is 56 procent koopwoningen en 44 procent sociale woningbouw. Het beleid van de gemeente is om die verhouding in twaalf jaar tijd geleidelijk terug te brengen naar 65 procent koop en 35 procent sociaal. Langzaam zakt het aantal woningen in de sociale sector naar het gewenste percentage.
Van de 726 opgeleverde woningen in 2008 zijn de gegevens binnen. Hieruit blijkt dat 25,8 procent sociale huur is en 7,4 procent sociale koop. De norm van ruim 33 procent sociale woningbouw is gehaald. Volgens Piet Keijzer zullen de gegevens van de overige 52 woningen dit percentage nauwelijks beïnvloeden.
De gemeenteraad heeft afgelopen week de Woonvisie goedgekeurd. In dit document staat de eerder genoemde verhouding bij nieuwbouw 70/30 vermeld. De wethouder wil deze percentages niet loslaten, want hiermee hoopt hij de sociale woningbouw ook op peil te houden. ,,Je moet in buurten alle prijsklassen van woningen hebben en daar hoort vanzelfsprekend de sociale sector bij. Er zal aangestuurd worden op de gemiddelde jaarproductie over de gehele stad in een verhouding van 70/30 in de periode van 2010 tot en met 2014.”

Woonvisie

De Woonvisie is de leidraad voor plannenmakerij in Zaanstad. Piet Keijzer wil met de gemeenteraad in 2012 het stuk waar nodig actualiseren. Verder worden ieder jaar prestatie-afspraken gemaakt met corporaties en de woningbouwmonitor wordt losgelaten op die prestaties. Jaarrekeningen en kwaliteitsrapportages ondervinden eveneens een toetsing.
Piet Keijzer: ,,De omstandigheden kunnen anders zijn en dan wil ik weten hoeveel er onder meer gerenoveerd wordt en hoeveel zorgwoningen gebouwd worden. Aantallen zijn belangrijk, maar de kwaliteit van de huizen eveneens. En verder staat vast dat wij niet in beschermd groen bouwen. Dit staat echt niet ter discussie. We gaan daarbij uit van de kaart en de spelregels van het streekplan.”
Bouwen in open gebieden zoals Saendelft is een stuk makkelijker dan binnenstedelijk. ,,In de stad moet het wel passen. Bovendien zit je bijna altijd met grondsanering en het parkeerprobleem. Ik ben een groot voorstander van ondergronds parkeren, zodat op straat ruimte overblijft. En bewoners moeten invloed hebben op de buurt, zoals het is gegaan met het Bannehof. Op een dergelijke manier wordt ook gewerkt in de Kleurenbuurt en straks bij de invulling van het ZMC-terrein.”

Al met al kan wethouder Piet Keijzer tevreden terugkijken op de resultaten van 2008 en de Woonvisie. Met goede moed werkt hij verder aan een kwalitatief goede toekomst van de Zaanse volkshuisvesting.

U bent hier