h

Buurten in de buurt met Anna de Groot

28 februari 2009

Buurten in de buurt met Anna de Groot

,,In Wormerveer is het zeer gezellig.”

Tekst en foto's: Willem Croese

ZAANSTREEK – In het hele land zijn SP'ers op stap onder het motto 'Buurten in de buurt'. Zij bellen bij buurtbewoners aan en delen de SP 'ZO' krant uit. Er wordt gesproken over de buurt tot en met wereldse zaken. Individuele leden van de partij gaan ook op pad voor de SP Zaanstreek website. Deze keer is SP Zaanstad-raadslid Anna de Groot aan de beurt.


Zaanbocht – Wormerveer

Ondanks dat Anna de Groot van oorsprong geen Wormerveerse is voelt zij zich een echte 'gladoor'. Twintig jaar geleden heeft zij een eenvoudige eengezinswoning gekocht in de Bloemenbuurt. De huizen stammen uit de jaren vijftig en zijn gebouwd in opdracht van meelfabriek De Ster. Parteon is nu eigenaar van deze woningen, voorzover ze niet verkocht zijn aan particulieren.
,,Ik vind verkoop van huurwoningen niet goed. Ze moeten beschikbaar blijven voor huurders. Mijn huis was al een koopwoning toen ik het kocht”, vertelt Anna de Groot.

Konijnenhokken

Midden in haar huiskamer staat een konijnenhok en bij het achterraam zijn nog twee hokken op elkaar gestapeld. De dierenliefhebster heeft de knaagdieren binnen voor de winterperiode. Anna de Groot is bang dat ze het anders koud krijgen. Haar kat zoekt zijn weg en vindt een plek op een lege stoel om daar te liggen spinnen.
Intussen schenkt de gastvrouw een kop koffie in. ,,Of de koffie goed is weet ik niet, zo handig ben ik niet met de Senseo.” Als liefhebber van het zwarte vocht moet ik toegeven dat het wel wat sterker kan. Een pennywafel maakt het bakje troost weer goed. Hierna gaan wij buurten.

Energieverspilling

De Bloemenbuurt laten wij achter ons. De Kerkstraat steken wij over en lopen naar het Marktplein. Jaren geleden is dit plein geheel vernieuwd. In het midden is een enorme parkeerplaats, die op woensdag als marktterrein dient. Voor de rest van de week is het plein goed gevuld met auto's.
Winkeliers hebben wat bakken met koopjes op straat uitgestald. Reclameborden laten ons weten welke aanbiedingen er zijn. Anna de Groot vindt deze uitdragerij 'irritant'. ,,Gehandicapten kunnen hier moeilijk langs met scootmobiels of rolstoelen.”


Marktplein – Wormerveer

Zij wil haar ongenoegen kwijt over de openstaande winkeldeuren in koude tijden. Kachels zorgen voor een muur van warmte. ,,Ze verspillen onnodig energie door extra te stoken voor de buitenlucht. Kunnen ze nou echt niet de deuren dicht doen, zodat de warmte binnenblijft?”
Wanneer het druk is op woens- en zaterdag kun je volgens Anna de Groot nooit de fiets stallen op het plein. Ze vindt het heel vervelend, want boodschappen halen doet zij met de tweewieler.
Niettemin vindt de SP'er het vernieuwde plein heel erg mooi. Het heeft een centrale functie in Wormerveer waar iedereen elkaar kan ontmoeten, bijvoorbeeld in buurthuis De Lorzie. ,,Het is hier zeer gezellig.”

Cacaotoren

In de Marktstraat lopen wij langs een voormalige cacaotoren, waarin woningbouwcorporatie Parteon zetelt met een kantoor. Anna de Groot bewondert het pand. ,,Het is zo'n fantastisch mooi gebouw. Jammer dat Parteon het gaat verlaten. Ik hoop dat er snel een nieuwe huurder komt, want naast wonen zijn bedrijfsmatige activiteiten goed voor de lokale economie.”


Cacaotoren – Wormerveer

Rondom de toren wordt een nieuwbouwproject gerealiseerd onder de noemer 'Nieuw leven in het hart van Wormerveer'. Een deel is al klaar. Anna de Groot vindt het aardig, alhoewel het volgens haar een nare donkere straat is met sombere woningen. Woningen bouwen in het centrum van Wormerveer vindt ze goed, want groen opofferen in de omliggende polders van Zaanstad is volgens haar niet nodig.

Romantisch

Aangekomen bij de Zaan loopt Anna de Groot direct naar een 'walstroomvoorziening', dit is een centraal punt waar schippers elektra kunnen krijgen tegen een vergoeding.
,,Zaanstad krijgt veel meer van die dingen langs de Zaan. Heel goed, want dan hoeven de dieselmotoren van de schepen niet te blijven ronken om elektra op te wekken. Een stuk milieuvriendelijker lijkt mij zo.”


Walstroomvoorziening – Wormerveer

Wij kijken over het water bij de Zaanbocht. Recht tegenover ons staat een gebouw met de naam 'Geloof' en een stukje naar rechts eentje met 'Herinnering'. Anna de Groot vertelt met een grote glimlach over winterse foto's die zij gemaakt heeft van de Zaan gehuld in mist. ,,Heel romantisch.” Over het schelpenpad langs het water lopen wij door richting NS-station.

Fietsenrekken

Tegenover het station vlak naast het Rinus Hillecentrum is een betaalde parkeerplaats. Een heleboel fietsen staan geparkeerd waar auto's horen te staan. Bij het station zelf zijn de fietsenrekken bijna allemaal bezet.


Parkeerprobleem fietsen – Wormerveer

,,De gemeente heeft al lang extra stallingen gepland bij het station, maar de NS komt niet af. Waarom dit is weet ik niet. De grote vraag is wat wij hiermee gaan doen”, zegt Anna de Groot. Onder een bord met ANWB wegwijzers hangt een parkeerverbodsbord. Ironisch genoeg staan enkele fietsen hiertegen geparkeerd. Oplossingen zijn er duidelijk nog niet.
De verkeersdrukte is enorm op de Wandelweg. Wij ontmoeten Peter Huizinga, hij woont in de voormalige burgemeesterswoning aan deze weg. Over de drukte zegt hij: ,,Ik zie geen oplossingen.” Ook Anna de Groot heeft het passende antwoord niet.

Ontwikkelingen

Bij de Franklinstraat stopt zij even en wijst naar de Morgensterkerk. Het Godshuis is omgetoverd in appartementen. Aan de gevel zijn balkons gemaakt en in het dak kantelramen. Op zijn zachtst gezegd bijzonder. ,,Hier mag je trots op zijn, want zo wordt cultureel erfgoed bewaard en nuttig gebruikt", zegt Anna de Groot.


Morgensterkerk – Wormerveer

Verderop aan de Wandelweg staan oude villa's, die bekend zijn als de Vospanden. Nog niet zo lang geleden had een projectontwikkelaar sloopplannen, maar die zijn in duigen gevallen door allerlei financiële problemen en fouten van de gemeente. De Zaanse corporatie ZVH heeft de panden gekocht en gaat ze opknappen. Anna de Groot is blij met deze oplossing, want zij vindt de villa's gezichtsbepalende panden in haar woonplaats.
Aan het Schoolpad is het 'Blauwe Hof'. Hier staan Zaanse houten woningen, waarin vroeger arme mensen woonden. De gemeente Zaanstad heeft de huizen opgeknapt. Met een plantsoentje ervoor straalt het hof een enorme rust uit.
Aan de Billitonkade is ook een plantsoen, maar dit ziet er uit als een slagveld. Bomen zijn gekapt, een bergbezinkbassin is geplaatst, resten vuurwerk en brandhaarden zijn zichtbaar en er staat een grote vuilcontainer. Een 'verschrikkelijk' gezicht vindt Anna de Groot deze situatie.


Plantsoen Billitonkade – Wormerveer

Haar vriend woont in het aangrenzende rijksmonument Hof Saenden. Wij drinken koffie bij hem. Vanaf 1969 woont Dick Ofman met veel plezier in zijn huurwoning. ,,Ik wil hier nooit meer weg”, zegt hij vastbesloten.

Javastraat

De Javastraat is aan de andere kant van de Wandelweg. Wij lopen door die straat en maken een praatje met een vrouw die haar auto wast. Zij vertelt dat haar dochter Saskia hier pas woont. De nieuwbouwwoningen zijn in oktober vorig jaar opgeleverd.
Drie jaar geleden heeft Saskia haar woning in Amsterdam-Noord verruild voor een oud huis aan de Insulindelaan in Wormerveer. Na funderingsonderzoeken moest zij hier weer snel uit. Nu heeft zij voor het eerst in haar leven een gloednieuwe woning.
,,Ik ben zeer tevreden. Wat ik kon verwachten wist ik niet, maar dingen vallen mij wel op. De meest vreemde scheuren zitten in het huis. Die ellende hoop je toch niet te krijgen. Parteon heeft naar de klachten gekeken. Het zou te lang geduurd hebben voordat de bouw klaar was, waardoor te veel bouwvocht in het huis zit. Van alles werkt wat het niet moet doen.”


Javastraat – Wormerveer

Opvallend is dat de woningen zo'n vijftig centimeter hoger staan dan de oude woningen, die ook nog in de straat zijn. De tuinen van de nieuwe huizen zijn ook hoger. Het regenwater stroomt bij de achterburen het erf op. ,,Ik denk dat het een fout in de berekening is”, zegt Saskia.
Aan het eind van het eerste kwartaal in 2009 wordt de riolering vernieuwd en de straat opgehoogd. De Javastraat wordt eenrichtingsverkeer, maar welke kant op weet Saskia niet. ,,De informatie is summier. Parteon inventariseert alleen de klachten aan de woningen en van de gemeente hoor je helemaal niks.”
Anna de Groot en ik lopen na het gesprek met bewoonster Saskia terug naar de Zaan. Wij passeren winkels, zoals die van een slager, fietsenmaker en woninginrichter. Winkeliers aan de Zaanbocht geven vaak de brui aan hun handel. Daarna staan de panden maandenlang leeg. Een verklaring hiervoor heeft Anna de Groot niet.

De SP'er eindigt het buurten bij het kale terrein van Genius Klinkenberg. ,,Hier ligt veel afval en ook een enorme hoeveelheid asbest. Er komt voorlopig niks van het opruimen terecht en dat vind ik slecht. Deze grond is hard nodig voor woningbouw.”

U bent hier