h

SP fractie stelt vragen over Station Krommenie - Assendelft

8 februari 2009

SP fractie stelt vragen over Station Krommenie - Assendelft

Op 12 december jl. is het nieuwe station Krommenie - Assendelft met redelijk wat festiviteiten geopend, hoewel het toen nog absoluut niet klaar was. Nu, ruim een maand later, is het nog steeds niet af.
Er wordt nog steeds gewerkt in en rond het station, maar deze situatie gaf de SP fractie toch aanleiding om op 25 januari vragen te stellen in de raad.


Foto: Anna de Groot

  • De voorpleinen zijn nog niet bereikbaar voor autoverkeer
  • Er zijn nog steeds veel te weinig fietsenstallingen. Op twee opeenvolgende werkdagen telden wij ’s morgens respectievelijk 460 en 400 fietsen die niet waren gestald tegenover 20 en 40 lege plekken in de bestaande fietsenstallingen
  • De liften werken nog niet
  • Er is geen loket waar men kaartjes kan kopen (vooral een bezwaar voor ouderen)
  • Er is geen restaurant waar mensen beschut kunnen zitten terwijl zij wachten
  • De drie automaten aan de Assendelftzijde zijn zo geplaatst dat als de zon schijnt de schermen onleesbaar zijn en als het regent de reiziger die een kaartje moet trekken doornat regent
  • De tijdelijke bushaltes aan de provinciale weg zijn moeilijk te bereiken voor mensen die slecht ter been zijn en voor mensen die geen trappen kunnen lopen
  • De reizigers zijn er bijgevolg tot nu toe eerder op achteruit dan op vooruit gegaan. Toch was in de gemeenteraad afgesproken dat het nieuwe station hetzelfde comfort en voorzieningenniveau zou krijgen als het oude station. Als deze situatie lang voortduurt kunnen er reizigers worden afgeschrikt om met de trein te reizen, wellicht voorgoed. De gemeente heeft een overeenkomst afgesloten met de NS over aantallen in- en uitstappers op het nieuwe station.
  • Er wordt nog steeds gewerkt in en rond het station, maar deze situatie geeft toch aanleiding tot de volgende vragen:

    1. Is het college nog steeds van mening dat het comfort en het voorzieningenniveau van het nieuwe station minimaal van hetzelfde niveau moeten zijn als die van het oude station, zoals de raad herhaaldelijk heeft uitgesproken in 2006?

    2. Wanneer zullen de pleinen bereikbaar zijn voor alle verkeer?

    3. Wanneer komen de liften in gebruik?

    4. Komt er een winkeltje met een loket terug op het perron, en zo ja wanneer?

    5. Hoe zit het met de horecagelegenheid op of nabij het station?

    6. Hoeveel stallingplaatsen voor fietsen komen er nog bij en wanneer?

    7. Kunt u erop aandringen dat de kaartjesautomaten anders worden geplaatst ten opzichte van de zon en de heersende windrichting?

    8. Welke oplossing wordt gezocht voor de mensen die niet goed ter been zijn en die de bushaltes niet kunnen bereiken? Wanneer zijn de definitieve bushaltes klaar en zullen die dan ook bereikbaar zijn voor mensen die niet goed ter been zijn, en voor wie het openbaar vervoer toch bij uitstek toegankelijke moet zijn?

    9. Is in te schatten hoeveel in- en uitstappers door deze situatie (mogelijk permanent) worden afgeschrikt om dit station te gebruiken?

    10. Kan de gemeente de beloofde aantallen in- en uitstappers realiseren als deze situatie (van minder comfort en voorzieningen) nog lang blijft voortbestaan?

    11. Heeft het ten gevolge van deze situatie mogelijk lagere aantal in- en uitstappers financiële gevolgen voor de gemeente, namelijk als de prognoses niet worden gehaald, en zo ja hoe veel?

    Uw spoedig antwoord zien wij tegemoet.

    Namens de SP- fractie,

    Carla Schuddeboom

    U bent hier