h

SP Zaanstreek en het Europees Verkiezingsprogramma

15 februari 2009

SP Zaanstreek en het Europees Verkiezingsprogramma

De voorlopige resultaten

Door: Anna de Groot, raadslid

Een grote toestroom van leden werd verwacht. Het Weefhuis werd afgehuurd. Koffie, koekjes en een wijntje werden besteld. Op een koude januariavond had de SP Zaanstreek een Algemene Ledenvergadering over het concept Europees Verkiezingsprogramma ‘Een beter Europa begint in Nederland’ georganiseerd.

Er werd heel wat tijd gestoken in een goede organisatie. Rob Huygens had een powerpointpresentatie voorbereid, Mieke Westera zat klaar om uitgebreide notulen te maken. Helaas kwamen er slechts vier betrokken leden op de Algemene Ledenvergadering af. Zodoende werden onze wijzigingsvoorstellen, aanvullingen op een overigens goed verkiezingsprogramma, een getrouwe weergave van het specialisme van de aanwezige leden. Wij dienden wijzigingsvoorstellen in op het gebied van milieu en dierenwelzijn, werknemersrechten en vluchtelingenbeleid.
En we zijn er met z’n zessen beretrots op dat drie van onze vijf wijzigingsvoorstellen qua strekking zullen worden overgenomen in het definitieve ‘Een beter Europa begint in Nederland’.

Werknemersrechten

Aan de titel van het hoofdstuk ‘Economie en consumentenbescherming' wordt ‘werknemersrechten’ toegevoegd. Patrick Zoomermeijer vestigde met onderstaande woorden de aandacht op het ontbreken van een belangrijke groep mensen in de hoofdstuktitel: “Werknemers en hun rechten komen al terecht aan de orde in de punten 7.14 t/m 7.17 en verdienen bijzondere aandacht. Voor socialisten, juist nu met de kredietcrisis en het falen van het kapitalisme, hebben werknemers en hun rechten altijd een centrale rol gespeeld. En naast ‘burger’ (een vaag en in essentie nietszeggend begrip) en consument (terecht, maar slechts 1 aspect van wat mensen zijn), zijn wij en onze achterban ook doorgaans werknemer. Dat bevestigt onze rol als sociaal wezen en benadrukt ons collectieve belang, terwijl ‘burger’ en ‘consument’ voornamelijk de individuele rol benadrukken. En werknemers moeten we dus aanspreken. Vandaar dat het woord ‘werknemersrechten’ ook in de titel van dit hoofdstuk hoort te staan.”
Het partijbestuur reageerde met:
Stemadvies: overnemen (qua strekking; is al in de maak)

Milieu en dierenwelzijn

Anna de Groot was van mening dat in het conceptverkiezingsprogramma enige essentiële punten op het gebied van milieu en dierenwelzijn werden vergeten. Zij deed daarom twee nieuwe voorstellen, die beiden qua strekking overgenomen zullen worden. Het betreft nieuwe voorstellen voor de bestrijding van overbevissing en voor het vergroenen van de scheepvaart. Dit zijn de beide nieuwe voorstellen:

1. “Maak een einde aan de overbevissing"

De EU wil door maatregelen een einde maken aan de overbevissing. Met de in- en uitvoering van deze maatregelen wordt echter onvoldoende haast gemaakt. Zodoende worden de zeeën leeggevist en zal het nog moeilijk worden om het tij te keren. De EU moet sneller en beter maatregelen tegen overbevissing in uitvoering brengen. Verder moet de EU door middel van regelgeving ervoor zorgen dat de zeeën buiten de EU niet worden leeggevist door voormalig EU- vissers, die binnen de EU geen vergunning (meer) hebben.”

2. “De EU zorgt voor een schonere scheepvaart"

De scheepvaart is een goede manier van transport. Door meer schepen te laten varen wordt de groei van het goederenvervoer over de weg en het luchtvervoer afgeremd. De scheepvaart is echter de meest vervuilende wijze van transport. Dit is gelegen in de brandstof waarop de meeste schepen varen, stookolie. De EU moet de voorgestelde maatregelen tot ‘vergroening’ van de scheepvaart sneller in uitvoering brengen. Ook dienen er regels te komen voor de samenstelling van scheepsbrandstoffen en dient de zogenaamde ‘Air Pollution Fee’ met spoed binnen de EU ingevoerd te worden.”

Vluchtelingenbeleid

Het opsluiten van vluchtelingen en illegalen is de SP Zaanstreek al gedurende lange tijd een doorn in het oog. In Zaanstad zijn wij ervaringsdeskundig, wij hebben immers de bajesboten. Wij hebben al lange tijd grote bezwaren tegen het opsluiten van vluchtelingen en illegalen. Immers, vluchten of naar een ander land verhuizen is geen misdaad. Het is niet te vergelijken met een moord, een overval of witteboordencriminaliteit. Daarom hadden wij wederom een wijzigingsvoorstel op een verkiezingsprogramma. Bij diverse andere verkiezingsprogramma’s dienden wij gelijksoortige wijzigingsvoorstellen in, die overigens geen van allen aanvaard werden.
Dit was ons voorstel: “In elk geval dient er Europese wetgeving te komen die het de lidstaten onmogelijk maakt vluchtelingen en illegalen op te sluiten.”
Het partijbestuur reageerde als volgt:
“Stemadvies: ontraden (zijn we in Nederland ook niet principieel op tegen)”.

Partijraad

Onze woordvoerder Patrick Zoomermeijer zal het niet bij laten zitten. Op de Partijraad van zaterdag 21 februari zal hij met een vlammend betoog wederom de aandacht vragen voor degenen die rechtenloos worden gemaakt omdat zij om uiteenlopende redenen ergens anders willen wonen dan in het land van herkomst.
Verhuizen is geen reden voor opsluiting. Op Lampedusa worden mensenrechten geschonden. Nét als in Kamp Zeist en nét als op de Zaanse bajesboten.

Door de afdeling Zaanstreek werd op meerdere punten van het Europees Verkiezingsprogramma een stempel gedrukt. Helaas hadden wij nog geen succes op dat éne, voor ons allerbelangrijkste punt. We gaan er wederom keihard aan werken om op dit ene punt alsnog te scoren. Niet voor onszelf, maar voor hen die om uiteenlopende redenen naar een ander land willen verhuizen en vervolgens als misdadigers worden opgesloten.

U bent hier