h

Zaanse socialisten bij start landelijke actie tegen uitverkoop Nuon

2 februari 2009

Zaanse socialisten bij start landelijke actie tegen uitverkoop Nuon

Tekst: Patrick Zoomermeijer Foto's: Jan Buter en Ed van der Bijl

Zaterdag 31 januari was de aftrap van de landelijke actie tegen de verkoop van de aandelen van energiebedrijf Nuon. Vier Zaanse SP-ers, Nora, Jan, Ed en ikzelf, sloten zich aan bij de demonstratie bij het oude hoofdkantoor van de Gelderse energiemaatschappij, nu Nuon, in Arnhem.
De actie was het startsein voor een campagne tegen de verkoop van de aandelen door gemeenten en provincies, die nu nog formeel eigenaar zijn van Nuon. Ook Zaanstad bezit indirect 1% van de aandelen van Nuon, en andere Noord-Hollandse gemeenten nog eens 4% en de provincie Noord-Holland nog eens 10%. Vandaar dat er zaterdag ook SP-ers met ons waren meegereisd uit o.a. Hoorn, Amsterdam en Haarlem. Ook waren leden van de SP-statenfractie Noord-Holland van de partij.



Patrick en Nora

In Arnhem sloten we ons aan bij Agnes Kant en SP-leden uit heel Nederland, en dan met name uit die plaatsen waar gemeenten of andere organen aandelen in Nuon bezitten.



Aftrap van de actie door Agnes Kant

Met toespraken, muziek, spandoeken en een demonstratie in het centrum van Arnhem gaven we op ludieke wijze vorm aan ons verzet.

De SP huldigt het standpunt dat de uitverkoop van nutsvoorzieningen moet stoppen. Nu met de kredietcrisis wordt steeds duidelijker waar die uitverkoop toe heeft geleid, ook internationaal gezien. Zo werd de kiem van het instorten van het IJslandse bancaire systeem mogelijk gemaakt door de verkoop van de staatsbank Landsbanki (moedermaatschappij van Icesave) aan durfkapitalisten, die er vervolgens ten koste van de gemeenschap een puinhoop van maakten.

Dat moeten we niet willen. Energie is een nutsvoorziening en daarmee te belangrijk om aan de chaos van de vrije markt over te laten. Dat Nuon is verzelfstandigd en de directie ervan zich wat betreft haar beloning graag vergelijkt met privé-ondernemingen is nog tot daar aan toe. Maar het daadwerkelijke eigendom opgeven door verkoop van de aandelen gaat echt te ver!

De gemeente Zaanstad bezit indirect 1% van de aandelen in Nuon, met een waarde van 50 miljoen euro. Verkoop ervan zou zijn als het slachten van de gans met de gouden eieren, want de aandelen leveren Zaanstad jaarlijks 3 miljoen dividend op. En verkopen doe je maar een keer...

Eigenlijk vinden wij als socialisten dat nutsbedrijven als Nuon volledig en ondubbelzinnig in gemeenschapshanden moeten komen, onder democratische controle van gebruikers (consumenten), lokale overheden en werknemers. Winst moet namelijk niet bepalen welke beslissingen er worden genomen, maar de behoefte van de mensen. En mensen willen gewoon een betrouwbare energievoorziening tegen een schappelijke prijs, met oog voor duurzaamheid en arbeidsomstandigheden.

En daar zal de Zaanse SP op blijven letten. Wanneer het tot stemming komt over verkoop van aandelen Nuon, zal de SP daar tegen stemmen met als alternatief een collectieve energievoorziening zoals hierboven beschreven!

U bent hier