h

Brand traumatisch

21 maart 2009

Brand traumatisch

Piet Keijzer: 'Met de solidariteit in de samenleving zit het goed wanneer er sprake is van een noodsituatie en het er op aankomt.'

Door: Willem Croese

ZAANDIJK – Nog een uur en ongeveer een kwartier hebben de winkeliers van De Bloemkorf in Poelenburg te gaan, voordat zij op woensdag 4 maart de deuren kunnen sluiten voor die werkdag. Zo ver is het nooit gekomen, want een enorme brand breekt uit in het winkelcentrum. Hulpdiensten zijn snel ter plaatse.


Brand De Bloemkorf
Foto: Marga Jonker

Het college van Zaanstad heeft afspraken wanneer zich dergelijke situaties in de gemeente voordoen. Draaiboeken liggen hiervoor klaar. Wethouder Harm Jan Egberts heeft die dag dienst en doet zijn werk. De brand is zo fors dat zelfs brandweerkorpsen uit de naaste omgeving moeten assisteren. Bewoners worden uit hun benarde situatie gehaald. De één komt met de schrik vrij en de ander wordt per ambulance naar het ziekenhuis gebracht. Mensen die boven het winkelcentrum of in de nabijheid wonen worden geëvacueerd.


Brandweer in actie
Foto: Marga Jonker

Huisvesting

Aan het begin van de avond komt wethouder Piet Keijzer op het gemeentehuis en hoort van de brand in Poelenburg. ,,Meteen heb ik bij de mensen van Sociale Zaken geïnformeerd hoe en in welke mate de bewoners onderdak zouden krijgen en wat te doen voor vervangende woonruimte. Een groep mensen brengt de nacht in een hotel door. Bijzonder vind ik dat ook veel mensen bij familie en vrienden terecht konden.”
De volgende ochtend is om tien uur een bijeenkomst voor de geëvacueerden in de Sultan Ahmet moskee aan de straat Poelenburg. Twee uur later komen de bewoners van het winkelcentrum bijeen in de raadszaal van het Bannehof. Deze groep mensen wordt geïnformeerd over andere huisvesting.
Piet Keijzer: ,,De corporaties ZVH, Rochdale en Parteon stelden zeer snel woningen beschikbaar. Je moet je voorstellen dat er woningen zijn die in de pijplijn zitten voor verhuur of verkoop. Die worden ingezet om de mensen zo snel en dicht mogelijk bij Poelenburg onderdak te verlenen. Een enkeling accepteert niet meteen het eerste aanbod. Ik kan mij voorstellen dat je ook op zo'n moment kritisch bent. Iemand met hoogtevrees past niet echt op veertien hoog in de Brandaris.”

Hulpverlening

Een team van de GGD is snel actief om de bewoners op te vangen in een sporthal. Dezelfde avond direct na de brand en de ochtend hierna staan medewerkers van de gezondheidsdienst de mensen bij. Degenen die meer nazorg willen krijgen dit.
Zaanstad probeert een aantal basis zaken te regelen. ,,Wanneer bankpassen verbrand zijn en je hebt geen geld, dan zorgen wij voor contant geld. Wie dit nodig heeft krijgt een renteloze lening van vijfhonderd euro. Je moet die mensen weer op gang helpen, want zij hebben een traumatische ervaring opgelopen. Niet iedereen is in staat op zo'n moment zelf de zaken te regelen en daar is de gemeente een vangnet voor”, vertelt Piet Keijzer.
Verzekeringsmaatschappijen handelen verder de zaken af met de slachtoffers. Niet iedereen is verzekerd om de schade te dekken. Welsaen heeft in samenspraak met de gemeente en corporaties een inzamelingsactie georganiseerd.


Inzamelingsactie Welsaen
Foto: Willem Croese

In het wijkgebouw De Poelenburcht bulkt het op zaterdag 14 maart van de spullen. Kleding, potten, pannen, beddengoed en nog veel meer liggen klaar voor de gedupeerden. De opkomst is echter mager.
Piet Keijzer: ,,Volgens mij blijkt hier uit dat veel mensen zich zelf goed weten te redden en hebben die steun niet direct nodig. Toch is de actie hartverwarmend. Net als al die vrijwilligers die zich ingezet hebben. Met de solidariteit in de samenleving zit het goed wanneer er sprake is van een noodsituatie en het er op aankomt.”

Noodwinkels

In De Bloemkorf zou eind maart een informatiecentrum geopend worden voor de sloop- en nieuwbouwplannen in de wijk Poelenburg. Over ongeveer vijf jaar staat de sloop van het winkelcentrum in de planning. Of na de brand het complex meteen in zijn geheel wordt gesloopt weet wethouder Piet Keijzer nog niet, want hierover is nog geen definitief besluit genomen.
,,Ik heb het bekeken. De zuidkant van De Bloemkorf ziet er bouwkundig redelijk uit. Of het hersteld kan worden is onduidelijk. En de vraag is of de bewoners nog terug willen. Een half gesloopt winkelcentrum is uiteraard niet prettig.”
Intussen wordt bekeken waar en hoe snel een tijdelijk winkelcentrum kan komen. Zeven maanden moeten winkeliers naar verwachting geduld hebben om hun handel weer te kunnen drijven. Piet Keijzer vindt dit erg lang duren. ,,Volgens mij kan het korter. Zeven maanden geen omzet voor de winkeliers is zeer vervelend. Waar wij moeten opletten is of de tijdelijke locatie de nieuwbouw niet in de weg zit.”

Bewondering heeft de wethouder voor de inzet van iedereen en zeker voor de hulpdiensten. Hij is blij dat er geen persoonlijk letsel is en hoopt dat de materiële schade spoedig geregeld wordt. ,,Vreselijk is het natuurlijk dat je je persoonlijke spullen nooit meer terug krijgt na zo'n brand.”

U bent hier