h

Buurten in de buurt met Mieke Westera

28 maart 2009

Buurten in de buurt met Mieke Westera


Westerkoog is fantastisch!


Tekst en foto's: Willem Croese

ZAANSTREEK – In het hele land zijn SP'ers op stap onder het motto 'Buurten in de buurt'. Zij bellen bij buurtbewoners aan en delen de SP 'ZO' krant uit. Er wordt gesproken over de buurt tot en met wereldse zaken. Individuele leden van de partij gaan ook op pad voor de SP Zaanstreek website. Deze keer is Mieke Westera aan de beurt.


Schelpenpad langs Mallegatsloot - Koog aan de Zaan

Een 'manusje van alles' noemt Mieke Westera zichzelf wanneer zij het over haar functie heeft als SP Zaanstreek-secretaris. Zij is eerder een druk baasje. Toch weet ze tijd vrij te maken voor het buurten in haar wijk Westerkoog. Na de koffie met koek gaan wij meteen op stap.

Rondweg

,,Moet je nou zien. Het fietspad houdt hier gewoon op. De auto's moeten achter je blijven rijden. Je remt op zo'n plek als fietser het verkeer af en dat voelt niet prettig. Ik vind het zeer onlogisch. Bovendien is het best gevaarlijk om met de kinderen hier te fietsen”, zegt Mieke Westera over het verkeer op de rondweg.


Rondweg Westerkoog - Koog aan de Zaan

Naar de verkeerssituatie heeft Veilig Verkeer Nederland (VVN) onderzoek gedaan volgens Mieke Westera. Die organisatie heeft vastgesteld welke punten niet goed zijn en één daarvan is het fietsverkeer over de rondweg van Westerkoog. Het bestuur van het toenmalig wijkoverleg zou nooit hierover een reactie hebben gekregen van de gemeente Zaanstad.
Alsof het niet genoeg is wijst Mieke Westera naar het kruispunt voor ons. De Wildeman en De Glazenmaker komen hier samen met de Westerkoogweg. ,,Dit is tekentafelwerk. Hoe je ook kijkt als automobilist, je ziet maar een klein stukje van het fietspad. Mijn vriendin reed om die reden hier laatst een bromfietser aan. Echt gekkigheid.”


Kruispunt Wildeman, Glazenmaker, Westerkoogweg -
Koog aan de Zaan

Een trimster vertelt ook al dat de weg zeer onveilig is. ,,Bijna ben ik een keer geschept door een auto. Het is zo gevaarlijk dat soms de vouwen in je broek staan.” Aangezien het koud is gaat zij verder, want de hardloopster staat af te koelen. Ook wij gaan verder en steken direct over door het gras. Niet alleen fietspaden houden plotseling op, maar ook voetpaden.

Nieuwbouw

Halverwege de Westerkoogweg is een bouwterrein. Een grote blauwe hijskraan van de firma Hoogwout draait vakkundig om zijn as om blokken beton te verplaatsen. Op het terrein zijn bouwvakkers druk aan het werk. Zij bouwen in opdracht van Parteon een complex waarin Odion, Heliomare, Welsaen, Openbaar Primair Onderwijs Zaanstad, Zaanse Kinderopvang en de Bredeschool hun plek krijgen. Mieke Westera noemt dit het 'Inverdan' van Westerkoog.


Nieuwbouw Westerkoog - Koog aan de Zaan

Vlak hierachter staat het nieuwe schoolgebouw van De Watermolen en De Golfbreker. Jaren geleden is het vorige pand afgebrand. Een flinke tijd hebben de leerlingen in noodlokalen les gekregen.
,,Het nieuwe gebouw is mooi”, vindt Mieke Westera. ,,De klaslokalen zijn te klein. Dertig kinderen zitten opgepropt als haringen in een ton. Ruimte om andere dingen te doen is er bijna niet, zoals de kerstmarkt of een bingo-avond. Hier is niet goed over nagedacht.”
Door de komst van het Parteoncomplex zal de hoeveelheid verkeer naar verwachting nog meer toenemen in dit gebied. De Westerkoogweg is geen doorgaande weg. Auto's en busjes kunnen niet anders dan voor opstoppingen zorgen. ,,Altijd dat verkeer”, zegt Mieke Westera geïrriteerd.

Buurthulpcentrale

Sporthal De Sprong staat half tussen de nieuwbouw en het winkelcentrum. Mieke Westera vertelt dat de kinderen van de tegenover liggende scholen hier gymles krijgen. Zij vindt het een goede zaak, want zo wordt de hal optimaal gebruikt. Overdag door scholen. 's Avonds en in de weekenden door sportclubs.
In het geprivatiseerde buurthuis De Vuister zit inmiddels al een jaar de 'Buurthulpcentrale', dit is een project van Stichting Welsaen. Otto Würth nodigt ons uit in zijn kantoor. Het is een sober ingerichte ruimte waar bureaus staan met computers en telefoons.
,,Wij proberen mensen te organiseren die wat voor elkaar willen doen. Denk aan klussen als lampen verwisselen, instellen van radio en televisie of tuinwerkzaamheden. Oudere mensen en gehandicapten kunnen dit laten doen door vrijwilligers. Ook zijn er mensen die graag samen een wandeling maken, de hond uitlaten of boodschappen halen”, vertelt Otto Würth.
Degenen die behoefte hebben aan dergelijke hulp kunnen zich bij de Buurthulpcentrale aanmelden. In Krommenie en de Rosmolenwijk zijn ook deze centrales te vinden. Door huis-aan-huis te folderen in Westerkoog hebben zo'n vijfendertig vrijwilligers zich aangemeld. Otto Würth noemt de inzet van hen op 'freelance' basis.
,,Als ik een hulpvraag krijg bel ik vrijwilligers op en als ze zin en tijd hebben voeren ze de klus uit. Tegenwoordig hebben mensen niet veel belangstelling om iedere week actief te zijn, maar wel af en toe. Een uitstekende oplossing dus!”

De Bieb

De ingang van het buurthuis is tevens de ingang voor De Bieb en Zaanradio. Het is een sobere plek. De muren zijn beklad met graffiti. Jongeren hangen hier vaak onder het afdakje.


Ingang De Vuister, De Bieb en Zaanradio - Koog aan de Zaan

Mieke Westera vertelt dat ze hier een keertje buiten kwam. ,,Ik zag twee agenten met wat hangjongeren. De politie sloeg een toon aan tegen die jongens van wat ze nou hier moesten doen en dat het zelfs verboden is. Dat slaat nergens op, want er zijn geen verbodsborden en het is openbare ruimte. Ik hou het er maar op dat het een incident was.”
Waar Mieke Westera zich meer druk om maakt is het aanstaande vertrek van De Bieb. Zodra Inverdan klaar is sluit de vestiging in Westerkoog. ,,De Bieb is niet alleen voor deze wijk. Zij bedient een groot gebied. Ook mensen uit Westzaan en Rooswijk komen hier.”
Volgens haar is deze locatie een zeer druk bezochte, al is de De Bieb in Westerkoog beperkt open. In de zomermaanden gaat het bij warm weer dicht, want dan is het niet uit te houden met het platte dak. Of Mieke Westera nog iets zou willen doen voor het behoud van De Bieb antwoordt zij: ,,Actie voeren is op dit moment tegen beter weten in, want de kogel is al door de kerk.”

Fantastisch

Via het parkeerterrein lopen wij naar Henneland. Onderweg zegt Mieke Westera zeer tevreden te zijn over het aanbod in het winkelcentrum. ,,Je hoeft voor boodschappen de wijk niet uit.” Op het verkeersprobleem na vindt zij de wijk 'fantastisch'. Volgens haar zijn overal speelplaatsjes, is er voldoende groen en de huizen zijn goed.


Speeltuintje - Koog aan de Zaan

,,Mensen blijven hier lang wonen. Een jaar lang heb ik de huurwoningen op Woningnet gevolgd. Zelden vind je een huurwoning vrij in deze wijk. Ik vind het een chique wijk en dacht dat er vooral koopwoningen waren, maar veertig procent is toch mooi huur.
Bij het Mallegatsloot kijkt ze met pretogen naar het landschap. Water, bomen, schelpenpaden en in de verte de polder. ,,Ik heb geen hond, maar anders zou ik elke dag hier lopen”, vertelt Mieke Westera enthousiast. Ze snuift even de frisse lucht op. In de drukke Randstad wonen en toch zulke plekken hebben is voor haar een vorm van ultiem geluk.


Boten Mallegatsloot - Koog aan de Zaan

Op het schelpenpad maken onze voetstappen een knisperend geluid. Ook dat vindt Mieke Westera mooi. Zij praat voluit over het verschil tussen Westerwatering en Westerkoog. Haar conclusie is dat Westerwatering erg kaal en saai is vergeleken met haar eigen wijk.

Geen file

Aan het einde van het pad komen wij bij station Koog-Bloemwijk. De parkeerplaats is vol en ook de fietsenstalling is goed gevuld. In de ochtend- en avonduren is het een komen en gaan van reizigers. Het station kent een tunnel als verbinding met het oude Koog aan de Zaan.


NS Station Koog-Bloemwijk - Koog aan de Zaan

Mieke Westera: ,,Je gaat toch niet met een auto in de file staan voor de Coentunnel, terwijl je hier met de trein zo in Amsterdam bent. Het station moet van mij blijven, alhoewel een schilderbeurt en windvrije plekken geen overbodige luxe zijn.”


Boerderij Westerkoog - Koog aan de Zaan

Een stukje verder staat nog een boerderij. Als het aan Mieke Westera ligt moet je die 'lekker laten staan'. Wij lopen door en duiken de smalle steegjes in richting de rondweg. Een vrachtwagen gaat in de remmen. De chauffeur kan niet anders dan over de middenstreep rijden. ,,Kijk dat bedoel ik nou. Je zult maar op je fiets rijden. Dat winkels bevoorraad moeten worden begrijp ik, maar waar al dat andere verkeer naar toe moet niet.”

Terug in haar woning drinken wij koffie om weer warm te worden en praten na over het buurten. Mieke Westera besluit met de woorden: ,,Westerkoog is fantastisch!”

U bent hier