h

Fleurig protest

23 maart 2009

Fleurig protest


,,Een kleurrijk Zaanstad verdient een bloemetje. Samen tegen racisme.”


door: Willem Croese

ZAANDAM – ,,Sollicitanten met bijvoorbeeld een Arabische achternaam worden nog steeds geweigerd op de arbeidsmarkt”, stelt Okkie Gülüm op zaterdagmiddag 21 maart tijdens de opening van de 'Internationale Dag Tegen Racisme'. De Zaanse afdelingen van DIDF, Groen Links, PvdA en SP zijn de organisatoren. Het motto is 'Een kleurrijk Zaanstad verdient een bloemetje. Samen tegen racisme'.


Okkie Gülüm presenteert de Internationale Dag
Tegen Racisme

Foto: Ron Visser

Leden en sympathisanten van de organisaties waren aanwezig op de Gedempte Gracht, maar ook belangstellenden die toevallig tijdens het winkelen op de bijeenkomst verzeild raakten. ,,Wacht”, zei een vrouw tegen haar dochter. ,,Ik wil weten wat ze doen en zeggen.” Ze zochten samen een plek tussen de toeschouwers, die voor het podium stonden te luisteren naar de toespraken.


Het publiek luistert met bloemen in de handen
Foto: Ron Visser

Racisme

Loco-burgemeester Harm Jan Egberts (PvdA) deed een oproep om volgend jaar met veel meer maatschappelijke en politieke organisaties de Internationale Dag Tegen Racisme in Zaanstad te organiseren. ,,Dan is het vijftig jaar geleden dat in Sharpeville de Zuid-Afrikaanse bevolking in opstand kwam tegen racistische wetten.”
Op 21 maart 1960 protesteerde men tegen de pasjeswet. De blanke regering van Zuid-Afrika bepaalde waar de zwarte bevolking moest wonen. Het vuur werd door de politie geopend op de demonstranten, met als resultaat 69 doden en 180 gewonden. De overheid riep de noodtoestand uit. Ongeveer 20.000 mensen belandden in de gevangenis. De Verenigde Naties maakten later van 21 maart een internationale protestdag tegen racisme.
DIDF-voorzitter Nuri Karabulut sprak zijn bezorgdheid uit over het politieke klimaat in Nederland.
Bevolkingsgroepen worden volgens hem tegen elkaar uitgespeeld. Hij zei dit proces te willen stoppen door samen te strijden tegen racisme.

Jongeren

Tien kinderen zaten op het podium. Zij hadden allemaal bloemen in de handen. Na de toespraken zetten zij de ruikers in een grote vaas samen met Harm Jan Egberts en Nuri Karabulut. Daarna brachten de aanwezigen hun bloemen hier naar toe. Het werd een vrolijk geheel.
Twee meisjes droegen gedichten voor. De één had het over gepest worden en de ander wees erop dat het niet altijd even makkelijk is om van buitenlandse komaf te zijn. Een warm applaus kregen de dames van het publiek.


All Stars
Foto: Ron Visser

Als muzikale afsluiter had jongerenwerkster Joyce Hoek haar groep 'All Stars' meegenomen. De leden van die groep waren jongeren uit Westerwatering. Zij lieten hun talenten zien als dansers. Zanger Jimmy kon er geen genoeg van krijgen. Hij kwam twee keer met Nederlandstalige liefdesliedjes.

Na afloop was PvdA-raadslid Songül Mutlüer tevreden over de manifestatie. ,,Kort en bondig. Niet slecht voor de eerste keer.” SP Zaanstreek-voorzitter Patrick Zoomermeijer keek ook met genoegen terug. ,,Een goed begin voor samenwerking tegen racisme.” Volgens Okkie Gülüm moet deze bijeenkomst ieder jaar in Zaanstad gehouden worden. ,,Andere partijen en organisaties zijn ook welkom.”

U bent hier