h

Zaanse bijdrage aan financiering A8- A9 verbinding

15 maart 2009

Zaanse bijdrage aan financiering A8- A9 verbinding

Door: Anna de Groot, raadslid

Het is aan de provincie Noord-Holland om een besluit te nemen over de aanleg van de verbindingsweg A8-A9.
Op donderdag 12 maart j.l. mochten de raadsleden zich uitspreken over een financiële toezegging die de gemeente Zaanstad op 26 maart 2009 aan de provincie gaat doen. Zaanstad houdt graag een vinger in de pap bij de aanleg van de weg en de inpassing in het landschap. Het is niet de bedoeling dat de weg een lelijke snelweg wordt zoals er al vele zijn.

Al zeer lang, lang voor de SP in de gemeenteraad van Zaanstad zat, bestaat de wens deze verbindingsweg aan te leggen. Lang leek het erop dat de weg nooit aangelegd zou worden. De laatste maanden is er echter een stroomversnelling te bemerken. Eerst werd er door de gemeenteraad een ruimtereservering gedaan. Later kregen de raadsleden, op verzoek van de SP, inzage in de voorstudie die in opdracht van de provincie werd gemaakt. Er werd een zogenaamd ‘beeldenboek’ verstrekt, waarin wensen met betrekking tot de inpassing in het landschap werden kenbaar gemaakt.


A8A9 Beeldenboek
Bron : website gemeente Zaanstad

Hoge eisen

De SP is lange tijd niet gelukkig geweest met de aanleg van de verbindingsweg. De fractie stelde hoge eisen, stelde kritische vragen en bracht de weg meerdere malen in discussie. Reeds lang bestond er echter een meerderheid in de gemeenteraad die de aanleg van de A8- A9 wenst. Voor ons blijft het een dilemma. Desalniettemin stemden wij in met de toezegging aan de provincie om een bedrag in te zetten voor aanleg en inpassing van de weg.

We hopen met de aanleg van deze weg verkeersproblemen in Zaanstad-Noord (Wormerveer, Assendelft en Krommenie) te verminderen, maar we zijn echter ook van mening dat deze weg slechts een tijdelijke oplossing is (de ervaring leert dat nieuw aangelegde wegen aanvankelijk een snellere doorstroming veroorzaken, doch door de toename van het verkeer gaandeweg ook dichtslibben).
Daarom stelden wij eisen met betrekking tot het nemen van verkeersremmende maatregelen in Wormerveer, Krommenie en Assendelft. Het is immers niet de bedoeling dat de weg wordt aangelegd en dit het verkeer in de drie dorpen niet zal doen afnemen. Dan is de aanleg van deze weg alleen maar een aanslag op het landschap.

Andere maatregelen

Liever hadden wij echter gehad dat andere maatregelen zoals thuiswerken, meer en beter openbaar vervoer, werk dichter bij huis en meer fietsen voldoende soelaas geboden had. Uit studies blijkt echter dat deze maatregelen onvoldoende verlichting bieden.

Ook stelden wij dat over de weg ook een snelle busverbinding tussen IJmond en het noordelijk gedeelte van Zaanstad dient te komen. Immers, het is beter voor de luchtkwaliteit en het milieu als veel mensen gebruik maken van één bus in plaats van vele auto’s.

Noodzaak

De Zaanse infrastructuur is slecht. Maar liefst twee provinciale wegen vormen de verbinding tussen Noord- Holland Noord en Amsterdam. Van deze twee wegen, waarvan er één dwars door de dorpskernen van Wormerveer en Krommenie loopt, maken forensen en vrachtverkeer uitbundig gebruik. Vooral in de spitsen is het op de Wandelweg en de Provinciale Weg in Krommenie niet te harden van de stank en de luchtvervuiling. De nieuwbouw rond Assendelft heeft ook geen positieve bijdrage geleverd aan de verkeersstromen.

Noodgedwongen stemt de SP daarom in met de aanleg van de verbindingsweg A8- A9, mits er stringente verkeersremmende maatregelen in de kernen worden getroffen en er een kwalitatief hoogwaardige inpassing van de A8- A9 in het landschap komt.

U bent hier