h

WAAROM MOET DE TOP ZOVEEL VERDIENEN?

1 april 2009

WAAROM MOET DE TOP ZOVEEL VERDIENEN?

Regelmatig hoor je bij de discussie over de topsalarissen het argument dat de top nou eenmaal zoveel moet verdienen omdat deze bijzondere talenten anders naar het buitenland vertrekken. Maar wat doet zo’n top bestuurder dan de hele dag?
Laten we eens een gemiddelde werkdag van een willekeurige topbestuurder onder de loep nemen.

07.00 Onderweg naar kantoor even bellen met de secretaresse om de dag door te nemen: “Wat moet ik om 10.00 uur doen? Praten met wie? Waarover? O, leg je even de stukken op mijn bureau klaar? En laat hem even een samenvatting van de laatste rapporten maken wil je, ik heb echt geen tijd om dat eerst nog allemaal te lezen. Ja de file is weer vreselijk, ik sta helemaal vast hier dus misschien red ik het niet. Geef je maar even een kopje koffie, en laat hem ook dat stuk dan even nakijken. Als ik later kom kunnen we meteen beginnen.”

10.00 Binnenstormend in zijn kantoor: “Vreselijk die file vanmorgen. Dag Jan, alles klaar, heb je nu die cijfers op orde? O, mooi, gisteren was het nog een zooitje. Heel de nacht doorgewerkt? Nou, nou, overwerk betalen we niet, dat weet je toch hé? Ha,ha,ha. Laat eens kijken hoe staan we er voor? “

11.00 Aan de telefoon: “Zeg Karel, mooi dat ik je tref, kunnen we die bespreking een beetje vervroegen, ja dan eten we er een hapje bij. Straks om zes uur dan? Ja in de bar van het Mariott? Goed ja, tot straks dan.”

11.15 Tegen zijn secretaresse: “Kun je Petra even vragen langs te komen, Ja, direct graag. Over die notitie op mijn bureau. Dan moet Henk maar even wachten. Ik ga straks wel even bij hem langs zeg dat maar.

11.20 “Petra meid, die notitie, ben je zeker van je zaak? Ja heb je dat allemaal goed uitgezocht? Ik heb nog wel wat meer argumenten nodig hoor, Kun je hier en daar nog wat aanscherpen. Morgen heb ik een telefonische meeting dus dan moet ik het hebben. Kind ziek? Vroeg naar huis? Jammer maar dat kan echt niet hoor. Ik heb dit morgen nodig. Kun je je man niet even bellen? Of je moeder?”

11.30 “Ha dag Henk, wat ben je aan het doen? Allemachtig wat heb jij een stapels op je bureau liggen. Nooit van de clean desk policy gehoord? Zeg, hoeveel tijd heb je nodig om een goede mediastrategie uit te zetten? Voor die reorganisatie bedoel ik. Drie weken? Ik geef je er twee. Ik wil nu zo snel mogelijk naar buiten met die handel. Intern? O,ja dat moet ook nog. Nou zet eens even het een en ander op papier wil je. “

12.00 “Carla ik ga lunchen, ben wel even weg, Boersma en ik willen nog even wat op een rijtje zetten. Ik heb mijn telefoon bij me dus als het nodig is bel je maar. Maar niet iedereen doorverbinden hoor. Ik wil wel even rustig eten.”

13.00 In de Rode Leeuw: “Ha Boersma, kerel. Wat wil je bestellen? Ik heb maar vast een wijntje besteld want ik had een droge keel van het lullen de hele morgen. Hoe is het met Hannie? Alles goed met de kids? Wat neem jij? Zullen we de wildbraad doen? Of nemen we vis?”

15.00 Op kantoor: “Zo Carla, ik ben al weer terug. Wat staat er nu op het programma? O,ja, die vervelende OR, zijn ze al begonnen? Al een uurtje geleden? Nou ja dan hebben ze het goed kunnen voorbereiden. Is Robbert er niet? Je weet toch dat ik de HR manager in de buurt wil hebben als ik met de OR praat? Nou bel hem even op dan. Ik loop alvast naar de vergaderzaal.”

17.00 “Zo Robbert, dat hebben we weer gehad. Mooi dat je die reorganisatiestukken bij je had. Moet nog wel wat aan gebeuren. Heb je die vragen genoteerd? Als jij die antwoorden op papier zet, zet ik mijn krabbel er wel onder. Ik moet weg nu, afspraak met de Raad van Toezicht. Ja dat wordt weer een latertje vanavond.”

18.00 In de bar van het Marriot: “Karel, man ben je er al. Wat drink jij? Whisky? O, doe mij ook maar. Ben ik wel aan toe. Wat een dag. Zeg die reorganisatie, dat komt wel goed met die OR , wel ja, snappen er toch geen hol van. En die pers daar wordt aan gewerkt. Ja ik heb het er maar druk mee. Heb jij de anderen weten te overtuigen? Mooi. Zeg en als we dit er door hebben moeten we eens naar die fusiemogelijkheden kijken. De tijd is wel rijp en ik ben wel eens toe aan een gouden handdrukje. Wat doen we? Eten we hier of gaan we naar die leuke tent naast het casino. Kunnen we nog een gokje wagen vanavond.”

22.30 “Dag schat, ja die vergadering is vreselijk uitgelopen, ik pak maar een hotelletje want om nu nog dat stuk te gaan rijden? Morgen vroeg thuis? Waarom? O ja, die auto is er. Goed dat je het zegt. Ik zal Carla nog even een berichtje sturen dat ze alle afspraken af zegt voor morgenmiddag. Nee zeg, die afspraak wil ik niet missen. Een nieuwe auto koop je niet elke dag. Nou ja leasen dan. Welterusten .”

23.00 “Zo Karel, wie is dat? Clarissa? Kun jij een beetje BlackJacken? Kom, laat maar zien of je geluk brengt.”

U bent hier