h

Bestuur SP Zaanstreek tegen verkoop aandelen Nuon

20 mei 2009

Bestuur SP Zaanstreek tegen verkoop aandelen Nuon

Het bestuur van de afdeling Zaanstreek van de Socialistische Partij (SP) betreurt dat SP wethouder Piet Keijzer en een meerderheid van de SP fractieleden in hebben gestemd met de voorgestelde verkoop van de aandelen Nuon door de gemeente Zaanstad. Daarmee hebben ze een standpunt ingenomen dat in gaat tegen de wens van de afdeling.

Net als de landelijke SP heeft de Zaanse afdeling van de SP zich altijd ondubbelzinnig uitgesproken tegen de verkoop van de aandelen Nuon aan een commerciële partij en heeft daar ook actief campagne tegen gevoerd.

Als socialisten vinden wij dat nutsvoorzieningen in gemeenschapshanden moeten zijn, het liefst onder democratische controle van gebruikers, werknemers en overheid. Nutsvoorzieningen zoals de productie van
elektriciteit zijn van te groot belang voor de gemeenschap om aan de chaos van de vrije markt over te laten.

De uitdaging is om de zeggenschap over onze energie zodanig vorm te geven dat de energieproductie in het belang van de mensen plaatsvindt. Dat wil zeggen dat er elektriciteit wordt geproduceerd met oog voor duurzaamheid, betrouwbaarheid en arbeidsomstandig- heden en tegen een redelijke prijs.

De SP heeft altijd aan de kaak gesteld dat de parlementaire democratie de afgelopen decennia verder is uitgehold omdat steeds meer zaken zijn verzelfstandigd of volledig aan de vrije markt zijn overgelaten. Een voorbeeld daarvan is de (sociale) woningbouw, waar de gemeente - en haar democratisch gekozen raadsleden - nauwelijks meer iets over hebben te zeggen. De SP streeft ernaar dat proces te keren en de bevoegdheid voor zaken van algemeen belang weer bij de mensen te leggen en niet bij de markt.

Als er in de afgelopen jaren één moment was waarop we dit tij konden keren en een grens konden trekken, dan is dat nu, rond de kwestie van de aandelen Nuon en Essent. Dit is de tijd en plaats om te zeggen: "Tot hier en niet verder, blijf van onze nutsvoorzieningen af!"

Helaas hebben wij Piet Keijzer en een meerderheid van de fractie hier niet van kunnen overtuigen.

Het bestuur zal zich nog beraden over de gevolgen die dit principiële verschil van mening heeft voor de SP in de Zaanstreek.

update:
In een eerder stadium is al besloten een extra ledenvergadering te beleggen over deze kwestie. Zodra de datum bekend is krijgen alle leden van SP Zaanstreek hierover bericht.

U bent hier