h

Jongerenhuisvesting schiet tekort

11 mei 2009

Jongerenhuisvesting schiet tekort


SP ‘Rapport Studio City’ wethouder Piet Keijzer aangeboden


Tekst en foto: Willem Croese

ZAANDIJK – Woningnood onder jongeren is voor de corporatie ZVH in 2004 de reden geweest om het Boerejonkerplein vol te zetten met containers, die ingericht zijn als woningen. De bewoners moeten uiterlijk 17 december 2009 Studio City verlaten, want de huurcontracten lopen dan af. Advocatenkantoor Nagtegaal & Jong laat namens ZVH weten juridische stappen te ondernemen als er niet getekend wordt voor het op tijd leegmaken van de woningen.

De jonge huurders en ook ouders zoeken contact met de SP. Patrick Zoomermeijer en Mieke Westera pakken samen met de Studio City-bewoners de handschoen op en doen onderzoek naar het probleem. In april stellen zij een rapport op waarin de bevindingen staan vermeld naar aanleiding van een huis-aan-huis enquête, gesprekken met de gemeente Zaanstad en ZVH. De SP’ers doen ook aanbevelingen en geven oplossingen. Het 27 pagina’s tellende stuk is op donderdag 7 mei wethouder Piet Keijzer aangeboden.

Rechten

In een brief aan de huurders laat oud CDA-wethouder Arjan Klein Nibbelink als hoofd Wonen van ZVH op 17 maart 2009 weten dat er geen recht is op een andere huurwoning. De jongeren moeten zelf op zoek. De contracten die met de huurders zijn opgesteld vermelden niets hierover. ZVH stelt dat die boodschap is verteld voor en tijdens het tekenen van het document.
,,Juridisch is dit een moeilijk verhaal”, zegt Patrick Zoomermeijer. ,,Uit onze contacten met advocaten blijkt dat deze kwestie niet zo zwart-wit ligt. Huurbescherming in deze specifieke situatie is in ieder geval niet duidelijk.” De SP’er heeft de bewoners aangeraden zelf een advocaat in de armen te nemen.

Andere locaties

De sloop van de Slachthuisbuurt komt er aan. In combinatie met het aflopen van de vergunning voor Studio City in deze buurt maakt dit de druk nog hoger. Half december moet het complex definitief weg. Een vervangende locatie hebben ZVH en de gemeente niet gevonden. Het SP rapport stelt de Forbostrook, het Genius Klinkenberg- of het Bruynzeelterrein voor. Echter de nutsvoorzieningen zouden voor ZVH te duur zijn.
Patrick Zoomermeijer: ,,De containers zijn verplaatsbaar. Bovendien zijn ze in de afgelopen vijf jaar afbetaald, dus is de gedachte van niet betaalbaar zijn een grote vraag. Ik zou die cijfers en feiten willen zien.”

Aurum

Zestig procent van de huurders heeft geen vervangende woonruimte gevonden. Slechts twintig mensen krijgen een woning in Aurum, maar dat complex is nog niet klaar. De opleverdatum is al een paar keer opgeschoven. Volgens Patrick Zoomermeijer is de exacte datum nog niet bekend.
,,Daarbij komt dat de Studio City-huurders een opzegtermijn hebben van een maand. Als je gedwongen moet verhuizen krijg je zo een periode van dubbele woonlasten wanneer een woning in Aurum aangeboden wordt. Hier kun je een ‘onzelfstandige’ woning van achttien vierkante meter huren voor € 350 per maand of een ‘zelfstandige’ woning van vierentwintig vierkante meter voor € 450. Dat zijn flinke bedragen voor studenten en werkende jongeren.”
De crisis en de achterstand qua bouw in Inverdan worden als oorzaken gezien waarom er nog geen voldoende jongerenhuisvesting is in Zaanstad. De SP Zaanstreek pleit voor het beschikbaar stellen van leegstaande panden, zoals kantoren en fabrieksgebouwen waarin tijdelijk jongeren kunnen wonen.

Woningnood

,,Jammer dat zoiets als Studio City moet bestaan”, zegt Patrick Zoomermeijer. ,,En het geeft aan dat huisvesting voor jongeren tekort schiet in Zaanstad. In Studio City ben je al lang blij dat je een dak boven het hoofd hebt. Alle instanties zeiden bij aanvang, dat het ‘tijdelijk’ zou worden en dat er iets permanents komt. Dit laatste is niet gebeurd.”
Woningnood is volgens hem nog steeds een feit. De wachttijd voor een woning is opgelopen van ruim vijf jaar naar bijna zeven jaar. ,,Tja, bij sloop van honderd procent huurwoningen komt er slechts dertig procent sociale woningbouw voor terug en de rest is koop. Zo wordt het probleem van betaalbare woningen voor jongeren nog groter”, zucht de SP’er.

Meer organisaties en partijen delen de zorg over Studio City. Patrick Zoomermeijer hoopt samen met de bewoners het beleid te beïnvloeden en oplossingen te vinden. Begin juni verwacht de SP’er een memo van wethouder Piet Keijzer over de situatie van Studio City met hopelijk een goede uitweg voor 89 van de 150 bewoners die nog geen ander huis hebben.

U bent hier