h

Zienswijze SP fractie inzake verkoop aandelen Nuon

20 mei 2009

Zienswijze SP fractie inzake verkoop aandelen Nuon

Nadat het college van Zaanstad op 8 mei j.l. had laten weten de aandelen Nuon te willen verkopen werd gisteren aan de gemeenteraad een zienswijze hierover gevraagd. De SP fractie kwam na lang beraad tot de volgende verklaring, uitgesproken door fractie- voorzitter Sonja van Elmpt.

"De discussie over de verkoop van nutsvoorzieningen loopt in het land hoog op. Het geloof in de vrije markt is bij veel partijen verdwenen en het besef dat de overheid macht moet hebben over voorzieningen van algemeen belang neemt toe. De SP neemt hierover een duidelijk standpunt in. Géén aandelen verkopen. Ook de SP-fractie in Zaanstad heeft zich hierover uitgesproken. De overheid, De Nederlandse, democratisch gekozen overheid moet zeggenschap hebben over de energievoorziening. Dat is het standpunt en dat hebben we zo verkondigd.

Dan de Zaanse situatie. Al ver voor er sprake was van verkoop aan Vattenfal of welke andere partij ook is hier gesproken over de verkoop van de Nuon aandelen. Dit maakte deel uit van de financiële strategie die ervoor moet zorgen dat Zaanstad weer financieel gezond wordt. Hier heeft de SP-fractie ook een duidelijk standpunt ingenomen.
Zaanstad heeft op het randje gestaan een art. 12 gemeente worden. Met moeite is hierin verbetering gekomen en de SP heeft de maatregelen die hiertoe hebben bijgedragen aldoor ondersteunt. Wél heeft de SP erop aangedrongen dat de aandelen van Nuon zouden worden verkocht aan een lokale of provinciale overheid. Tot voor kort hadden we de indruk dat dat zou kunnen. Met deze verkoop konden we onze financiële positie verbeteren én ervoor zorgen dat de aandelen meer geclusterd werden bij een aantal grotere aandeelhouders zoals de provincie waardoor meer zeggenschap zou ontstaan.

Nu is er een andere situatie ontstaan. Verkoop aan de provincie of aan Amsterdam is niet meer aan de orde. Maar niet verkopen is voor de gemeente Zaanstad ook geen optie meer. Op een andere manier dan door verkoop van de Nuon aandelen is de kadernota 2010-2013 en de daarop volgende begroting niet rond te krijgen.
Zaanstad wil de aandelen niet verkopen om de dikke winst elders te kunnen gebruiken. Van verjubelen is hier geen sprake. Zaanstad moet de aandelen verkopen om de dingen waar we verantwoordelijk voor zijn te kunnen doen.

Wij hebben hier veel en heel lang over gesproken. We hebben alle argumenten benoemd. Uiteindelijk blijken er twee mogelijkheden over.

Voor verkoop stemmen ondanks onze vaste overtuiging dat nutsvoorzieningen niet geprivatiseerd moeten worden omdat dat volgens ons de enige manier is om voor iedereen betaalbare, bereikbare en duurzame energie te kunnen garanderen, nu en in de toekomst.

of

Tegen verkoop stemmen ondanks de gevolgen voor de financiële positie voor Zaanstad, waarbij het oplossen van de achterstand in de openbare ruimte en de mogelijkheid om meer te doen dan het minimum aan sociaal beleid ernstig onder druk komen te staan.

De afweging die elk lid van de fractie nu moet maken is een duivels dilemma geworden. Daarom kunnen we niet anders dan ieder voor onszelf een afweging maken. Dit betekent dat er geen eenduidig fractiestandpunt voor of tegen verkoop van de Nuon aandelen in Zaanstad kan worden gegeven."

Op de vraag hoe de stemverhoudingen liggen binnen de fractie, verklaarde Sonja van Elmpt dat drie SP raadsleden voor de verkoop zijn en twee tegen.

U bent hier