h

Metrotram ook goed voor Zaanstad

17 juni 2009

Metrotram ook goed voor Zaanstad

,,Noord-Zuidlijn naar Zaanstad beperkt autoverkeer van en naar Amsterdam.”

ZAANDIJK – Problemen zijn er volop bij het bouwen van de Noord-Zuidlijn in Amsterdam. De kosten lopen enorm hoog op en de veiligheid is door instortingsgevaar in geding. In opdracht van SP Amsterdam is onderzoek gedaan naar de mogelijkheid van een metrotram op deze lijn, dat wel betaalbaar en zelfs sneller haalbaar is. Volgens de Zaanse SP-fractie biedt dit idee kansen voor Zaanstad.

Uit het onderzoek van technischbureau Transtec blijkt de 'metrotram' de ideale oplossing. Het is goedkoper en kan naar verwachting vier jaar eerder in gebruik genomen worden dan de metro volgens de oorspronkelijke Amsterdamse plannen. Door gebruik te maken van reeds gerealiseerde tunnels en het rijden als tram in het centrum van de hoofdstad zou het risicovolle boren niet meer nodig zijn om nieuwe tunnels te bouwen.

Niet alleen de Amsterdamse SP'ers zijn enthousiast over dit plan, maar ook de fractie in Zaanstad. Volgens raadslid Rob Poldner kan de Noord-Zuidlijn het autoverkeer van en naar Amsterdam beperkt worden wanneer de metrotram ook Zaanstad aandoet. Hij ziet dit alles ten gunste van het milieu, de luchtkwaliteit en de bereikbaarheid.

Als lid van de Stadsregio Amsterdam zal Rob Poldner het onderzoeksrapport wethouder Hans Luiten aanbieden met het verzoek serieus te kijken naar de Zaanse mogelijkheden.
Donderdag komt de Regioraadsvergadering bijeen.

U bent hier