h

Ondanks crisis sociaalbeleid overeind

8 juli 2009

Ondanks crisis sociaalbeleid overeind


Meer mensen in Zaanstad, die de 110 procent langdurigheidstoeslag hard nodig hebben


door: Willem Croese

ZAANDIJK – Jaarlijks keert in de gemeenteraad de bespreking van de Kadernota terug. In zo'n stuk worden de lijnen voor de komende periode uitgezet. De nota is ook ter voorbereiding van de begroting, die in het najaar behandeld wordt. SP Zaanstad fractievoorzitter Sonja van Elmpt vindt het goed dat in tijden van economische recessie onder meer het sociaalbeleid overeind blijft staan in de gemeente.

Van de Wet Werk en Bijstand (WWB) is in 2007 geld overgehouden. Volgens de SP'er is bijna alles in de algemene middelen pot gegaan. Het moest echter wel 'geoormerkt' zijn, zodat die euro's alsnog gebruikt kunnen worden waarvoor het bedoeld is. Aanvankelijk is dit niet het geval, maar afgesproken is het geld terug te halen wanneer het nodig is.
Door de verruiming van de langdurigheidstoeslag naar 110 procent van het minimumloon en actief bekendheid geven aan inkomensondersteuning hebben meer mensen aanspraak gemaakt van deze regeling. In 2008 is hierdoor een tekort ontstaan en wordt het nu aangevuld uit de eerder genoemde algemene middelen pot.
De SP-fractie heeft in de raad een motie ingediend, waarin staat dat het college zich moet blijven inspannen om zoveel mogelijk mensen te bereiken voor de langdurigheidstoeslag. De motie heeft het gehaald. ,,En daar ben ik blij mee, want door de crisis komen meer mensen in de bijstand. Zij kunnen hun inkomsten nu enigszins aanvullen met de toeslag. Door onze motie is er geen sprake van bezuinigingen”, zegt Sonja van Elmpt.

Zeeuwsmodel

Voor de uitvoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) heeft Zaanstad voldoende budget voor de eerstkomende jaren. ,,Nieuwe dingen kunnen wij ook doen, doordat reserves zijn opgebouwd”, aldus de SP-fractievoorzitter.
Nieuw is het 'Zeeuwsmodel' om de aanbesteding voor huishoudelijke hulp te regelen. Iedere aanbieder kan op basis van kwaliteit meedingen, dit geldt ook voor kleinschalige organisaties. Sonja van Elmpt: ,,Gespecialiseerde instellingen voor jong-gehandicapten kunnen met hun expertise samenwerken met een grote organisatie. Ik ben geen voorstander van aanbestedingen in de publieke sector, maar als het moet dan graag op deze manier.”

Cultuur

In de cultuurhoek is extra geld vrijgemaakt voor poppodium De Kade en filmtheater De Fabriek. Lang is het voortbestaan van beiden in het geding geweest. Zij moeten een businessplan maken, zodat de gemeente weet hoe verder gewerkt wordt.
,,Zaanstad gaf te weinig geld voor bijvoorbeeld De Kade”, reageert de SP'er. Met de financiële impulsen zal anders geprogrammeerd moeten worden, maar het is volgens Sonja van Elmpt niet zo dat 'wie betaalt, bepaalt'.
Samen met het CDA heeft de SP een motie ingediend om een meerjarenplanning en afspraken te regelen met Stichting Welsaen en De Bieb. De afgelopen jaren heeft Zaanstad meer geïnvesteerd in die organisaties dan de loonprijscompensatie werkelijk is geweest. Door de huidige economische malaise heeft Den Haag de nullijn ingevoerd, waardoor geen extra geld beschikbaar is. Sonja van Elmpt stelt dat het nu de systematiek is van 'samen de trap op en samen de trap af'. Welsaen en de Bieb zullen de broekriem moeten aantrekken.

Woningbouw

De woningbouw staat al enige tijd onder druk, zo ook in Zaanstad. Alle raadspartijen hebben hun eigen insteek gehad tijdens de Kadernota bespreking. De SP Zaanstad-fractie heeft aanvankelijk een drietal moties hiervoor ingediend. Ze zijn later ingetrokken, omdat de raad heeft besloten na de zomervakantie een 'woningdebat' te voeren waarin alle moties uitgebreid op de agenda komen te staan.
De SP wil pas slopen wanneer het zeker is dat er nieuwbouw komt. Projecten voor jongerenhuisvesting en zorgwoningen zouden naar voren gehaald moeten worden, omdat aan deze soorten woningen een schrijnend tekort is in Zaanstad. Sonja van Elmpt oppert creatieve oplossingen, zoals voor jongerenhuisvesting. ,,Het plan Kroonenburg is bijna klaar. Waarom zou je de tijdelijke containerwoningen bij het Erasmushuis niet laten staan voor jongeren?”
Verder pleiten de socialisten voor geen koopwoningen waar alleen sociale woningen in de planning staan. ,,Bouw geen duurdere koopwoningen, als ze toch niet verkocht worden. Geef dan toestemming om goedkopere koopwoningen en huurwoningen te bouwen, want daar is wel behoefte aan.”

Milieu

Om het milieu te besparen wil de SP meer vervoer mogelijk maken over de Zaan in plaats van over de weg. Ongeveer vijftien vrachtwagens vervoeren evenveel als één boot. ,,Het is schoner en je hebt minder tot geen files. Met onze motie hebben wij het college opgeroepen dit idee op te pakken. De raad is in meerderheid voor dit initiatief”, vertelt Sonja van Elmpt.
Het onkruidbestrijdingsmiddel RoundUp doodt alle planten die niet resistent zijn tegen glysofaat, dat hierin gebruikt wordt. De gevolgen zijn vergaand. Mensen kunnen onder andere lymfklierkanker oplopen of kikkers, vissen en andere amfibieën sterven massaal. De kans dat het middel aan het oppervlakte water komt is ook al groot, met alle gevolgen van dien.
Kortom redenen genoeg voor de SP-fractie extra geld te vragen voor het mechanisch verwijderen van onkruid in plaats van RoundUp. ,,Zou je dit volledig willen doen, dan heb je voor de gemeente zes ton nodig. Het werd drie ton, want meer geld is er helaas niet.”

Voorlopig zit het raadswerk erop. Eind augustus start het politieke seizoen weer in Zaanstad. Ondanks vakanties bereiden de Zaanse raadsleden en het college zich voor op de volgende periode. In het najaar hebben de politieke partijen hun handen ook nog vol aan de voorbereidingen voor de gemeenteraadsverkiezingen in 2010.

U bent hier